[159] TBi - jakie wrażenia, opinie? Czy z tym silnikiem trzeba obchodzić się jak z Dieslem?

• Autor wątku Autor wątku Pingwin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pingwin

Guest
Nowe silniki turbo bezynowe.. czy ktoś zakupił już takie auto? jakie wrażenia? co w ogóle można sądzić o tych silnikach? na pierwszy rzut oka wydaje się to duży skok naprzód. Nowa jakość. Jak jest w istocie? czy w tym silniku trzeba stosować zasady z turbodiesli, gdzie nie nalezy wyłączać od razu silnika na postoju?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
TBi, TSI, TFSI - czyli silniki benzynowe doładowane

no pewnie chodzi o wystudzenie turbiny (bez względu na rodzaj paliwa)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
czy w tym silniku trzeba stosować zasady z turbodiesli, gdzie nie nalezy wyłączać od razu silnika na postoju?

W każym turbodoładowanym silniku nie należy wyłączac silnika zaraz po zatrzymaniu się na parkingu, nawet jak jest na wodór. Nie chodzi tylko o ostudzenie nagrzanej turbiny, ale i o to, że rozpędzona turbina może kręcic się z prędkością nawet i 35 tys obr/min. Więc zanim zwolni minie troche czasu- a gasząc silnik przy takiej prędkości odcinasz dopływ oleju. Wię wirnik kręci się dalej...ale już na coraz mniejszym smarowaniu.

Co do reszty- trzeba poczekac na pierwsze democary. Wtedy można będzie się ściślej wypowiedziec na temat tych silników. W najnowszym "V12" opisują 159 TBi.

Demo car jest już w Carserwisie na 1 sierpnia.

Miałem przyjemność jeździć 159tką z tym silnikiem i wrażenia bardzo pozytywne. Po przesiadce z 3.0 V6, nie odczuwa sie bardzo mniejszej mocy. Samochod jest juz zrywny od poczatkowych obrotow. Charakterystyka silnika to cos miedzy wolnossaca benzyna a dieslem. Dodatkowo samochod jest bardzo lekki, przez co w zakretach jest bardzo zwinna (150kg mniej niż w 2.4 jtd). Jeżeli wytrzymałosciowo silnik bedzie sie dobrze sprawowal to tylko brac, bo cena bardzo atrakcyjna.

Nowe silniki turbo bezynowe.. czy ktoś zakupił już takie auto? jakie wrażenia? co w ogóle można sądzić o tych silnikach? na pierwszy rzut oka wydaje się to duży skok naprzód. Nowa jakość. Jak jest w istocie? czy w tym silniku trzeba stosować zasady z turbodiesli, gdzie nie nalezy wyłączać od razu silnika na postoju?
W przyszłym tygodniu zaproszono mnie na jazdy testowe 159 TBi w jednym ze stołecznych salonów więc napewno zdam relacje. Pzdr

tez mam jazde, za 3 tyg wczesniej nie moglem:/

szkoda że na Zlot takiej nie wezmą zamiast TI, byłaby okazja bliżej poznać nowy silniczek

W najnowszym V12 jest fajny artykuł o 159Ti TBI, polecam przeczytać. Silniczek bardzo nowoczesny, zmierzyli na hamowni wyszło 217,5 KM, spełnia normy euro5 i pali mniej niż 2,2 JTS.. Ja bym się skusił jak byłoby mnie stać oczywiście :(

A ja właśnie wróciłem z jazd 159 TBi i mam mieszane uczucia :
silnik napewno bardzo sprawnie napędza auto, ma dobre przyspieszenie + brak turbodziury , duży komfort akustyczny w porównaniu z JTDM ale zwolennicy alfowskich brzmień (V6) będą rozczarowani ciszą i bezwibracyjną pracą silnika. Następny plus silnika to niższa masa dociążajaca przednią oś w porównaniu z wersjami dieslowskimi co skutkuje wyrażną poprawą prowadzenia auta na zakrętach i mniejszym nurkowaniem przy hamowaniu. Na koniec zostawiłem minus , co prawda przedstawiciel z salonu mówił że auto jest na dotarciu ( tylko 450 km przebiegu) i że zostało mocno pogonione przez ostatnie kilometry ale na wyświetlaczu rekonfigurowanym między zegarami widniała cyfra
15,6 l/100 km :eek: .

jak reakcja na gaz Ci się podobała ? IMO auto reaguje bardzo słabo... to mi najbardziej przeszkadzało w trakcie jazdy, tak jak MiTo bez trybu Dynamic
Fiatem Stilo tego nie objedziesz ale swoją V-ką napewno ;)
Natomiast tak naprawdę dynamika auta dla przeważającej większości kierowców będzie wystarczająca.Bierz poprawkę że Ty masz lekkie skrzywienie ze względu na zbyt częste wizyty na torach :D

Bierz poprawkę że Ty masz lekkie skrzywienie ze względu na zbyt częste wizyty na torach :D

jestem świadom mojej poglębiającej się choroby ;)

ALE

nie zmienia to faktu, że Brera, którą jeździłem reagowała ospale, chodzi mi o samą reakcję auta po wciśnięciu gazu, czuć takie opóźnienie jak to w autach zduszonych elektroniką, osiągi auta są naprawdę ok, zrobiło się w końcu całkiem lekkie i zwinne

Ale w konkurencyjnym TFSI też jest opóżnienie , ałdi :D ma quattro i ciut większą moc, więc jest szybsze do 100 kmh ale silniki są porównywalne.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót