• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Tarcze i klocki do 147 - porady

• Autor wątku Autor wątku pedzaceimadlo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pedzaceimadlo

Guest
Byłem dziś u mechanika, podniósł mi Alfę i mówi, że do wymiany mam z przodu klocki + tarcze. Mówi, że tył na razie jest w porządku i nie potrzebna jest wymiana. Co Wy o tym myślicie ? Czy jak wymieniać to tył od razu też ? Proszę o jakieś opinie/porady jakie klocki i jakie tarcze powinienem zakupić. Dodam, że Alfa jest z 2001 roku, 2,0, 150 kucy.

Jak tył jest w dobrym stanie, to niech jeszcze popracuje ;)

A z tarcz do przodu mogę polecić nacinaną i nawiercaną Mikode, ładnie się prezentuje i dobrze hamuje.
Poza tym: TRW, Brembo, ATE

Klocki jakieś do zwykłej jazdy, chyba, że odczuwasz zapotrzebowanie na Red Stuffy ;)
Tak więc: Ferodo Premier, Textar, TRW, ATE

Czegokolwiek byś nie wybrał z górnej półki, to będziesz zadowolony

Witam i odświeżam ;) Tym razem ja potrzebuję jakiejś porady odnośnie tarcz i klocków, niestety moje chyba dokańczają żywota, przynajmniej tak powiedzieli w ASO, no ale generalnie do rzeczy. Szukam tarcz, klocków do normalnej jazdy, nie jeżdżę na torach i nie robię toru z drogi:), ale wiadomo chciałbym mieć w sytuacji awaryjnej co wdepnąć, żeby zatrzymać się jak najszybciej. I tutaj zastanawiam się np. nad zestawem tarcze TRW plus klocki TRW, ale dużo dobrych opinii czytam także o zestawie nacinanej mikody plus klocków trw.
Czy to prawda, że tarcze dodatkowo nawiercane mają mniejszą żywotność? Czy to prawda, że tarcze nacinane szybciej zużywają klocki? Przeczytałem takie infa w różnych tematach, na różnych forach, ale generalnie nie znam się na tym w ogóle :). Obecnie mam chyba jeszcze fabryczne tarcze i chciałbym, żeby te nowe posłużyły w tym aucie równie długo, a nie pękły po 20 tysiącach. Poradźcie coś koledzy laikowi w tym temacie :)

Były jakieś opinie że wiercone i cięte Mikody pękały ale ja w praktyce nie sprawdzałem nie wypowiadam się. Mam całe mikody standardowe i klocki TRW - jak dla mnie dobrze się sprawdza. A tarcze cięte czy nawiercane faktycznie szybciej zużywają klocki.

Ja jakiś czas temu wymieniłem na nacinane tarcze Mikody i klocki TRW bo słyszałem że ten zestaw do siebie pasuje. Nawiercane rzeczywiście są bardziej podatne na pękanie ale nie tylko w Mikodzie i wcale bym się tego nie obawiał. Z tego zestawu jestem zadowolony i mogę go polecić.

Również jeżdżę na Mikodach nacinanych,nawiercany + klocki TRW. Zrobiłem już ponad 10tyś. km i jak narazie nic złego nie dzieje się. A cały zestaw nie kosztuje zbyt dużo więc myślę że to dobra inwestycja.

Ja w poprzedniej Alfie miałem zestaw EBC - Turbo Groove + Green Stuff - trochę kosztował ale hamowało się super. Jak teraz skończy się żywot tego co dała fabryka to pewno zdecyduję się ponowić zakup.

Nacinane i nawiercane tarcze faktycznie mają mniejszą żywotność od zwykłych wentylowanych. Wyglądają za to bajerancko i co najważniejsze hamują doskonale. Jeśli chodzi o klocki hamulcowe to nie ma między nimi wielkich różnić. Mam TRW jest dobrze, ale na pewno nie są lepsze od moich poprzednich Magneti Marelli.

Tyłu bym nie wymieniał. Tarcze Mikoda, zaciski Brembo ;)

Orientuje się ktoś jakiego producenta układ hamulcowy idzie w Alfa 147 na pierwszy montaż ? Słyszałem, że podobno TRW, ale nie są to potwierdzone informację. Może ktoś z Was może to potwierdzić na 100%.

Mam pytanie co do przednich klocków do mojej małej. Czy mają one być wykonane dla opraw stalowych czy aluminiowych? Chciałem kupić dzisiaj klocki i zastrzelili mnie tym pytaniem.. szczerze mówiąc nie wiem.

Orientuje się ktoś jakiego producenta układ hamulcowy idzie w Alfa 147 na pierwszy montaż ? Słyszałem, że podobno TRW, ale nie są to potwierdzone informację. Może ktoś z Was może to potwierdzić na 100%.
Z przodu producentem jest ATE, z tyłu natomiast TRW.
Klocki z przodu są dwa rodzaje,są oznaczone do nr nadwozia i od nr nadwozia czyli VIN
do nr: 3021488 np ATE- 13.0460-7139.2
od nr:
3021489 np ATE- 13.0460-7140.2
Nowsza wersja klocków jest taka,że jeden jest inny i drugi jest inny.

Ostatnia edycja:
Tarcze MIKODA

Kto zastosował tarcze i klocki hamulcowe MIKODA i czy są warte uwagi? Czeka mnie wymiana na przodzie więc zastanawiam się nad zakupem.

Skorzystaj z wyszukiwarki na forum a odpowiedzi znajdziesz na cały wieczór czytania.

Daj se spokuj...
Już lepiej kupić normalne tarcze i klocki, na pewno nie będą gorsze.

Już lepiej kupić normalne tarcze i klocki, na pewno nie będą gorsze.
A w czym Mikody są nienormalne, bo czegoś nie rozumiem. W tym, że są produkowane w Polsce, są niedrogie i zbierają niezłe opinie?

W tym, że są produkowane w Polsce

Skąd ta pewność że produkowane są w Polsce ? Stąd że to Polska firma ? Nawet z mojego miasta, ale nie powiem tutaj że "cudze chwalicie, a swego nie znacie".

P.S. mikoda była dobra kiedyś, nie dziś.

Powiem tak ja mam aktualnie na tyle tarcze firmy "bozarto,, jest to mikoda o parę zł tańsza poprostu ktoś inny się pod nimi podpisuje.
Tarcze nacinane i nawiercane do tego klocki trw. I ogólnie polecam hamuje ładnie nic nie piszczy nic się nie dzieje . Namówiłem kolegę aby kupił te tarcze(akurat do auta innej marki) i też jest zadowolony. Zresztą za te pieniądze:)

Gra niewarta świeczki Mikody są wyjątkowo często określane jako tarcze z tendencją do pękania. Oszczędność jest wiec pozorna...

Amortyzatory
Powrót