• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[155] Szybkie pytanie - uszczelniacz półosi

rafal_155

Aktywny
Auto
AR 155 1.8 8v 96'
Panowie proszę o szybką odp.
Padł uszczelniacz w skrzyni na lewej półośce (krótka). Da to się jakoś rozkręcić bez odkręcania śruby przy piaście i wyciągani półośki?

Wystarczy odkręcić 6 śrub tych na imbus przy przegubie wew. i mocowanie amora do piast i to jakoś nagiąć żeby dorwać sie do tego uszczelniacza?

Jestem już po rozbiórce więc napiszę co i jak:
- odkręcamy koło;
- spuszczamy olej ze skrzyni;
- odkręcamy dolne mocowanie stabilizatora od wahacza;
- odkręcamy dwie śruby od amortyzatora, można całkowicie amora wyjąć bo trzyma sie tylko na trzech śrubach przy kielichu - ja wyjąłem;
- rozcinamy opaskę na przegubie zew.;
- wysuwamy półoś z przegubu opuszczając piastę mocno w dół;
- jak półośka wyskoczy zdecydowanym ruchem pociągamy za nią aby wyszła ze skrzyni.
- odkręcamy cztery śruby od pokrywy w którą wbity jest uszczelniacz;
- nabijamy nowy i skręcamy w kolejności odwrotnej.

rozmiar uszczelniacz to: 29,8x52x10/13,5
nr corteco: 12014824B

Oczywiście miałem wymienić tylko uszczelniacz a wyminie dodatkowo osłony przegubów i nowy smar, poduchę, odbój, łożysko i górne mocowanie amora. W sumie jak ma się wszystko na wierzchu to warto to zrobić tym bardziej, że części kosztują ok 100 pln.

Amortyzatory
Powrót