• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Szybka pomoc

arczi444

Nowy
Auto
alfa 156 1.9jtd 2001 115km przejechane 133.000
Witam przed chwilą chciałem wymienic olej odkreciłem filtr wykapało troche oleju co z reszta? mam alfe od niedawna to 1 wymiana prosze o syzbką pomoc

a wiesz jaki miałes poziom zanim zabrałeś sie za wymiane?

olej nie spuszczasz filtrem tylko od spodu w misce olejowej masz śrubkę przez którą spuszczasz olej

jak wyglada ta srubka ? poziom oleju przed wymianą był prawidłowy

poprostu zajrzyj pod auto, jest miska olejowa chyba każdy wie jak wygląda... i na "kancie" będziesz miał tą śrubkę którą odkręca się bodajże imbusem ;)

Tak to ta sruba. Bierzesz sie za wymiane a nie wiesz podstawowych rzeczy :) nie przelej tylko poziomu oleju i nie zerwij gwintu na tej srubie.

z 1.9 powinno ci zleciec kolo 5 l jesli zagrzales chwile przed tym silnik.

Tak to ta sruba. Bierzesz sie za wymiane a nie wiesz podstawowych rzeczy :) nie przelej tylko poziomu oleju i nie zerwij gwintu na tej srubie.

a jak przeleje kolega olej to się nic chyba nie stanie? silnik wypluje olej
niech ktoś to wyjaśni będę wdzięczny

w instrukcji piszą, że w wypadku przelania oleju w jtd moze dojsc do ?zassania? oleju czy jakos tak.. co moze spowodowac wysoki wzrost obrotów silnika i brak mozliwosci zgaszenia kluczykiem :O brzmi groźnie.. :D ale ile w tym prawdy.. sam sie kiedys nad tym zastanawialem.

Witam przed chwilą chciałem wymienic olej odkreciłem filtr wykapało troche oleju co z reszta? mam alfe od niedawna to 1 wymiana prosze o syzbką pomoc

Proponuje podjechac do serwisu i za 20 zl masz zrobione. Z taka wiedza chec zaoszczedzenia 20 zl moze sie skonczyc tak, ze narobisz bigosu.

to tylko sie cieszyć,bo gdzieś ten olej musi wyjść jak nie uszczelkami to wydechem
teoretycznie powino sie trzymać 3/4 na bagnecie

POzdrawiam KULI

Kolego majster, po prostu nie zdefiniowalismy o ile przelane zostalo ;)
Jesli o 100-200ml to trudno, ale jak okolo litra lub ponad to bedzie bardzo kiepsko.

pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót