• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Szum ze skrzyni lub sprzęgła

currahee

Nowy
Auto
Alfa Romeo 145 1.6 Boxer 1995 r.
Problemem jest szum (ze skrzyni) jak auto stoi na luzie, jak wcisnę sprzęgło - cisza. Biegi wchodzą dobrze choć parę razy był problem z 1, 2 (podczas szybkiej zmiany) i wstecznym. Co jest przyczyną łożysko w skrzyni czy łożysko oporowe sprzęgła? Jeżdżę po różnych warsztatach i każdy mówi co innego, mam już kompletny mętlik w głowie. Olej w skrzyni zmieniałem niedawno. Nie wiem czy kupować sprzęgło czy robić remont skrzyni?

currahee napisał:
Problemem jest szum (ze skrzyni) jak auto stoi na luzie, jak wcisnę sprzęgło - cisza. Biegi wchodzą dobrze choć parę razy był problem z 1, 2 (podczas szybkiej zmiany) i wstecznym. Co jest przyczyną łożysko w skrzyni czy łożysko oporowe sprzęgła? Jeżdżę po różnych warsztatach i każdy mówi co innego, mam już kompletny mętlik w głowie. Olej w skrzyni zmieniałem niedawno. Nie wiem czy kupować sprzęgło czy robić remont skrzyni?
odpowiem ci raz jeszcze :wink: lozysko oporowe pracuje w momencie gdy wciskasz sprzeglo,wiec gdy masz je nie wcisniete raczej nie moze szumiec.w momencie gdy wciskasz sprzeglo rozlaczasz skrzynie od silnika,szum cichnie bo skrzynia nie jest napedzana przez silnik.biegi wchodza ci oki bo jako tako skrzynia jest w przadku poza lozyskiem(lozyskami)ktore sie koncza.pozdrawiam

lesio146 napisał:
currahee napisał:
odpowiem ci raz jeszcze :wink: lozysko oporowe pracuje w momencie gdy wciskasz sprzeglo,wiec gdy masz je nie wcisniete raczej nie moze szumiec.w momencie gdy wciskasz sprzeglo rozlaczasz skrzynie od silnika,szum cichnie bo skrzynia nie jest napedzana przez silnik.biegi wchodza ci oki bo jako tako skrzynia jest w przadku poza lozyskiem(lozyskami)ktore sie koncza.pozdrawiam

Dobrze myśle, że przy robocie z wymianą łożyska oporowego można też chyba zmienić tarczę sprzęgła niejako przy okazji?

QBUS napisał:
lesio146 napisał:
currahee napisał:

Dobrze myśle, że przy robocie z wymianą łożyska oporowego można też chyba zmienić tarczę sprzęgła niejako przy okazji?
Bardzo dobrze. :mrgreen:

currahee napisał:

U mnie ten sam problem, teraz jak rano jade do pracy i jest mróz to ciezko wchodzi 1 i 2 (dzisiaj nawet nie mogłem wrzucic 1 udało sie jakos 2 i ruszyłem) po przejechaniu 1-2 km biegi wchodzą idealnie.
W skrzyni przy puszczeniu sprzęgła na luzie rzęzi czasami ostro, a czasami tak że prawie nie słychać.
Nie odpowiedni dzwięk słychać także kiedy jade na wstecznym i wcisne sprzęgło, auto tocząc sie wydaje dziwne odgłosy ze skrzyni jak by zecierały sie jakieś tryby.
Moje pytanko kieruje do kogoś kto robił remont skrzyni lub zmieniał całą i jaki byl średni koszt robocizny i części.
Pozdrawiam

Ja robiłem. Wymiana łożyska (+ rozebranie, złożenie skrzyni) - 380zł. Wyjęcie, złożenie skrzyni + wymiana sprzęgła ( i wahacza tak przy okazji) - 260zł. Sprzęgło Valeo - 315zł. Czyli całość - 955zł. Radość z jazdy - bezcenne :wink: .

currahee napisał:
Ja robiłem. Wymiana łożyska (+ rozebranie, złożenie skrzyni) - 380zł. Wyjęcie, złożenie skrzyni + wymiana sprzęgła ( i wahacza tak przy okazji) - 260zł. Sprzęgło Valeo - 315zł. Czyli całość - 955zł. Radość z jazdy - bezcenne :wink: .

A takie pytanko mam jest tam jedno łożysko które może wydawać taki dzwięk czy może jest ich wiecej ?

Jak jedno? W skrzyni jest z tego co pamiętam sześć łożysk i każde niestety może się zatrzeć i szumieć. Ja miałem szczęście, że było tylko jedno do wymiany.

Amortyzatory
Powrót