szukam przyczyny...strzela focha jak odpalam

bija22

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 2.5 V6
witam, nie wiem od czego zaczac.
wszyscy mi mowia ze cos mi sie za duzo wydaje ale ja swoje wiem. chodzi mi o to ze od jakiegos czasu jak odpalam belle to ma minimalne wahania obrotow jakby niedomaga,by po kilku sekundach wrocic do normy...
rano jak pale jest ok,zostawiam ja na biegu na noc i rano problemu nie mam. jade do gułagu,auto zostawiam na recznym i luzie. po 8 godzinach przychodze,odpalam i takie cos mi sie robi:YouTube - Alfa Romeo 156 2.5 V6
raz zostawilam ja na biegu i popoludniu nie swirowala.
swiece zmienilam wczoraj i myslalam ze to ustapi,ale guzik!
przeplywomierz jest ok. w zeszlym tyg bylam na examinerze i nic podejrzanego nie pokazalo...
a moze tak ma byc tylko Sabince klepki sie przestawiaja?
pomozcie babie :D

Ja tam nic nie widze... moze troche obroty wysokie, chociaz na zimnym silniku tak moze byc chwile.. Obroty raczej nie plywaja...

Latwiej byloby powiedziec jakby byl drugi filmik, na ktorym to niby wszystko jest OK. Bo ciezko powiedziec na co tu zwrocic nawet uwage, nie ma co porownywac.

Miałem podobnie z tym, że u mnie wskazówka latała od niemal, że zera, aż po 1,5 K obrotów. Wymiana wariatora załatwiła sprawę :)

zawsze jak pale to obroty sa wieksze ok 1200 a za moment spadaja do 800-900...w ten sposob zawsze bylo ok...teraz sa niskie i po kilku sek wzrastaja i jest ok.silnik slychac jak...kurde nawet nie wiem jak to nazwac...ma niedotlenienie (w przenosni)...dajcie glosnosc na maxa to silnik bedzie slychac...krecilam to komorczakiem i kiepska jakosc...

wymiana wariatora powinna załatwić sprawe bynajmiej umnie to pomogło pozdrawiam

Bija sprawdź dokładnie rurę dolotową która idzie do przepustnicy. Miałem u siebie w TS-ie podobny problem i po sprawdzeniu dolotu okazało się że miałem tam dziurę wielkości palca wskazującego. Silnik ssał lewe powietrze i mu trochę odbijało. Po dokładnym (tymczasowym) zalepieniu taśmą - problem minął jak ręką odjął.
Pozdrawiam

Obejrzałem oba filmy, wg mnie jest ok. Oczywiście rozumiem, że później obroty spadają na 850?

Ciezko powiedziec o co tu chodzi... moim zdaniem praca silnika na u filmach jest taka sama. Jedyne co rozni to to, ze na jednym od razu lapie powyzej 1000, na drugim dopiero dociaga, ale to moze byc spowodowane np ustawieniem/polozeniem czujnikow czy adaptacja pewnych parametrow pracy silnika.

Zostawiasz auto pod chmurka czy w garazu? Moze jakas wilgoc... Postaw auto na jakims parkingu krytym i zobacz jak reaguje..

Wg mnie nic tu niepokojacego nie ma :).

paliwko leje na Bliskiej i jestem z niego zadowolona,wiec to nie wina tego.
obroty oczywiscie przy "normalnym" schodza na nizszy stan po kilku chwilach...po pracy jak ja pale to sie na mnie wypina...moze tego miejsca nie lubi, stoi pod chmurka w dzien,a w nocy czasem w garażu a czasem na podrórku...
spadku mocy nie ma,nie pali duzo (11 l :D)czyli norma...sprawdze na weekendzie obudowe filtra powietrza bo cos mi śmierdzi ta sprawa...

Bija jak na moje oko to wszystko w porządku ;) nie ma się co przejmować .

Na moje oko także w porządku. Nie ma falowań a to najważniejsze. Trzeba pamiętać że różnie czasowo ECU zbiera dane z czujników. Nawet gdyby wg właścicielki było coś nie tak, to nie jest to nic poważnego. Mogę jak coś podstawić swojego TS-a z falowaniem obrotów na porównanie, po czym bija22 na pewno stwierdzi że jej auto chodzi perfekcyjnie :)

Amortyzatory
Powrót