SZARPIE PO POSTOJU I JAK ODPALA SLYCHAC JAKBY BYL TO DIESEL

• Autor wątku Autor wątku slawekop
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

slawekop

Guest
mam pytanko poniewaz moja alfa 145 98 rok 1,4 bezyna po postoju np rano strasznie szarpie jak jade po okolo 5 minutach jazdy jest juz ok ale to wkurza tak samo np po postoju czyli po pracy wracajac jade i znow troche szarpie.... co jest?
a przy odpalaniu slychac kle kle kle jakby to byl diesel.prosze o pomoc i pozdrawiam

Masz do wymiany tzw. Wariator część odpowiedzialna za zmienne fazy rozrządu bardzo częsta przypadłość silników T.S.

10tys ma pasek a kto ma wariator moze jakis uzywany bo nowy 400zl>>>...,

jeszcze oleju używanego nalej bo nowy jest taaaki drogi...
filtry można też wyczyścić, bo po co kupować nowe.

Jak chesz używany to niema sprawy napewno prawie każdy co ma t.sa wymieniał go tylko licz sie z tym że bedzie klekotał tak samo jak twój stary.

Osobiście nie zaryzykował bym zakładając używany wariator, to jest część którą wymienia sie tylko na nową.

na allegro sa nawet po 300zl choc ja dalem sowja do mechanika ktry sie na tym zna i zrobi wszyskto git, wole zaplacic wiecej ale miec pewnosc ze bedzie wszystko ok

szarpanie może byc od świec lub przewodów a klekotanie w najlepszym przypadku od wspomnianego wariatora jesli to on klekocze tylko przy rozruchu to jeszcze mozna wstrzymac sie z wymianą do czasu robienia rozrządu

Witam
Mam pytanie, zakupiłem niedawno Alfe 145 1.4 TS 2000r., czy klekotanie ewentualnie zużytego wariatora jest bardzo głośne? Przy odpalaniu na zimnym czy na gorącym silniku dźwięk jest taki sam. Wydaje mi się że trochę klekocze ale nie wiem jak mają chodzić te silniki, np w Fiacie Bravo 1.6 prawie w ogóle nie słychać silnika a tu jest taki właśnie cichy klekocik.
Dzięki z góry za odpowiedź.

Normalna, nie normalna... Jesli Ci klekocze jak diesel to masz wariator do wymiany. Po wymianie powinno sie uspokoic i silnik bedzie ciszej pracowal

Jak niedawno kupiłeś AR to proponuję zacząć od wymiany kpl. rozrządu. Na pewno przyniesie same plusy. Jeżeli o szarpanie biega to posłuchać radzę kolegi 75andrew155 a co do wymiany wariatora osobiście bym się nie wstrzymywał. Jakoś ostatnimi dniami wrażliwy jestem... przygodę z paskiem opisałem na : http://www.alfa-lancia.pl/forum/viewtopic.php?p=23123#23123
Ps. Stawiam piwo dla w/w kolegi choć osobiście nie miałem przyjemności poznać - za dobre i trafne rady. Pozdrawiam.

Rozrząd będę wymieniał w tym tygodniu, tylko nie wiem co z tym wariatorem. Czy trzeba wymieniać czy nie trzeba ;//

MariuszR1 napisał:
Rozrząd będę wymieniał w tym tygodniu, tylko nie wiem co z tym wariatorem. Czy trzeba wymieniać czy nie trzeba ;//
Jeśli robisz rozrząd to nalezy wymienić wariata który zaczyna klekotać skorzystaj z okazji żeby nie trzeba było rozbierać rozrządu za krótki czas jeszcze raz ( Koszty ) . Cena wariata to 349 zł na Allegro orginał

tak to są numery pozmianowe do 1.4 16V według opisu i numerów też pasuje

Amortyzatory
Powrót