• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

szarpanie nieregularna praca a sonda i katalizator

• Autor wątku Autor wątku mijagi156 2.0
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mijagi156 2.0

Guest
witam wszystkich..
wlasnie przyjechalem do domu od mechanika:) a dokladnie przed wczoraj oddalem swoj samochod w rece fachowcow z serwisu boscha. moim problemem byla nieregularna praca silnika,szarpania przy gwaltownym nacisnieciu gazu kopcenie na bialo i duze spalanie:(
dzsiaj jest juz wszystko swietnie:D mechanik mowil ze dlugo i szczegolowo wszystko sprawdzal. okazalo sie ze jest jeden blad na sondzie lambda przed katalizatorem..po wykasowaniu go i przejechaniu kilku km blad znowu wyskakiwal. wiec w jakis sposob doszedl do wniosku ze moge miec zapchany katalizator... i to byl on, wklad sie rozsypal pokazywal mi go... wywalil kata,zaadoptowal sonde lambda i inne parametry i jest ok:) dodam ze myslalem nad zmiana przeplywki i lambdy.... ale narazie nie mam takiej potrzeby...pozdrawiam​

Ale kata zabrałeś ze sobą i sprzedasz na skupie za 200zl?:) Czy zapłąciłęś mu za robotę, części i jeszcze sprezentowałeś 200zl?:) Zamiast kata masz strumienicę?:)

z tego ci mi wiadomo to popukać w niego jak jest odgłośc sypiącego się piasku to do wymiany. pozdro

kata mam:) ja juz wiem co z nim zrobic:) strumienicy nie mam, ale bedzie trzeba z czasem sobie ja ogarnac bo troche brzeczy przy wyzszych obr:) za calosc zaplacilem 220 zl

W mojej dzieje sie podobnie pojade i sprawdze czy to moze być wlasnie ten problem:) dzieki za podpowiedź. Mi z wyliczen wyszlo 23litry/150km przy bardzo spokojnej i delikatnej jezdzie po miescie. Nie zartuje

..okazalo sie ze jest jeden blad na sondzie lambda przed katalizatorem.. ..
- małe pytanie , wiesz może ile masz, miałeś sond lambda ?, przed i za katalizatorem
- a to był dobry mechanik, jakie sprawiał wrazenie, czy tylko cały czas mówił ?

Ostatnia edycja:
W mojej dzieje sie podobnie pojade i sprawdze czy to moze być wlasnie ten problem:) dzieki za podpowiedź. Mi z wyliczen wyszlo 23litry/150km przy bardzo spokojnej i delikatnej jezdzie po miescie. Nie zartuje
To normalne zeby tyle palila?? bo mi sie raczej nie wydaje. Wczesniej jezdzilem Lybra 1.6 SW i palila mi ok 8-9/100km a w tej wychodzi 17l/100 porazka. Wie ktos moze ile by kosztowala naprawa w serwisie autoryzowanym??

To normalne zeby tyle palila?? bo mi sie raczej nie wydaje. Wczesniej jezdzilem Lybra 1.6 SW i palila mi ok 8-9/100km a w tej wychodzi 17l/100 porazka. Wie ktos moze ile by kosztowala naprawa w serwisie autoryzowanym??

Ale co Ty chcesz naprawiać? Bo zużycie paliwa może mieć wiele przyczyn.

- małe pytanie , wiesz może ile masz, miałeś sond lambda ?, przed i za katalizatorem
- a to był dobry mechanik, jakie sprawiał wrazenie, czy tylko cały czas mówił ?

mam jedna sonde lambda przed samym katem,ten mechanik wydawal sie naprawde dobry... ladnych pare kilometrow wyjedzil zanim doszedl do tego. dlugo i doglebnie objasnial mi cala sprawe:) wlasnie wroclem z miasta jakies 10-15 kucy wrocilo:D

---------- Post dodany o godzinie 20:23 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 20:16 ----------

ja pojechalem do serwisu spytac sie ile wezma za adaptacje sondy bo taka chcialem sobie kupic i zalozyc sam. a gosc mi na psychike wsiadl i powiedzial ze zaczynam od dupy strony.. no i umowilem sie na kompletna diagnostyke silnika...koszt od 80-120zl.i wtedy wiadomo co jest nie tak a nie w ciemno wymieniac:)

ja tez juz bylem w serwisie, tez tak mysle ze najpierw zdiagnozuje a potem bede naprawial u znajomego. on mi przynajmniej nie wymieni polowt samochodu a da rade bo mi wczesniej lybre naprawial:))

Amortyzatory
Powrót