• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Szalejące obroty!!!!!!!!!!!!!!!!!pomocy

• Autor wątku Autor wątku Xercom
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

Xercom

Guest
Witam.
Mam problem ze swoją 156 1.8 T.S.
Obroty na biegu jałowym sięgają 5000 nic nie mogę zrobić byłem u jakiegoś jednego i drugiego magika ale też nic.
Poczytałem trochę wyczyściłem przepustnicę miałem starą przepływkę aby podmienić na chwilę i też nic.
Pomóżcie mi bo bardzo potrzebny mi jest samochodzik i to w jak najszybszym czasie...
Dwa tygodnie temu robiłem wał korbowy, pierścienie, panewki, rozrząd, sprzęgło itd. Nie mam już siły powoli do tego auta.

POMOCY:suicide:

Spokojnie. Sporo już zainwestowałeś, więc najwyższy czas by Twój portfel miał trochę spokoju :)
Czy podpinałeś Alfę pod komputer? Może od tego trzeba zacząć? Przyczyną falowania obrotów może być też sonda lambda, co przerabiałem kiedyś w Alfie 146.
Pozdrawiam.
- Rafał

Tak podpinałem ją dzisiaj u chłopaka który robił mi silnik ale najpierw nie chciał się połączyć a później jak się łączył to nie było błędów tylko wyskakiwało coś o przepustnicy że jest nie na miejscu czy jakoś tak....
Dlatego starałem się ją wyczyścić.

bardzo wysokie obroty to problem przepustnicy ( silnika krokowego ) a dokładniej potencjometru przepustnicy.
- pomijam taką sprawę jak rozregulowana śrubka położenia przepustnicy lub zakleszczona przepustnica poprzez złą regulacje tej sruby regulacyjnej. ( śruba powinna być wyregulowana fabrycznie lub ponownie ustawiona ).
- 1. zrobić diagnostykę silnika krokowego
- 2. zrobić reset parametrów adaptacyjnych silnika krokowego
- 3 . zrobić reset parametrów adaptacyjnych ECU i zaraz potem adaptację ECU.
- albo na próbe wymienić zespół przepustnicy ( przepustnica + silnik krokowy ) i wykonać 1,2, 3 punkt diagnostki.

p.s.
- należy życzyć dobrego mechanika.

to jest właśnie ból dobry mechanik.....
o takich ciężko w Warszawie jeśli ktoś ma osobę godną polecenia
to byłbym bardzo wdzięczny.....

Dobrych mechaników, dobrze zaznajomionych z komputerem i jeszcze rozsądnych cenowo... w Warszawie takich nie znajdziesz. Kup kabelek KKL VAG, ściągnij unidiaga i samemu siądź z laptopem i diagnozuj. A jak nie, to znajdź kogoś kto bawi się w takie rzeczy to Ci pomoże.

Amortyzatory
Powrót