Syczenie klimy po włączeniu

jerry46

Nowy
Auto
166, 1999, 2.0+lpg
od kilku dni klima w mojej 166 2.0 dziwnie sie zachowuje - tzn. nie dziala tak jak jeszcze pare dni wczesniej, wentylatory dzialaja, slysze charakterystyczne zasysanie przy wlaczeniu ale nie chlodzi - mimo ustawienia najnizszej temp. leci co najwyzej letni wiaterek.
nabijalem klime ok 3tyg temu i chodzilo wszystko rewelacyjnie - az za dobrze bo zimno w aucie robilo sie juz przy ust 19stopni na klimie, na 15 czy low to juz naprawde ziab, z wylotow lecialo bardzo zimne powietrze.
teraz nawet po przejechaniu kilkudz. km nadal jest cieple powietrze z nawiewow.
co moge sam sprawdzic zanim udam sie do specjalisty i kolejny raz wybule $?

Mogłeś przynajmniej zerknąć w tematy. Co chwile ktoś zakłada nowy o klimie.

Może z klapą mieszającą zimne/ciepłe coś nie gra. Jeśli twierdzisz, że sprężarka i wentylatory sie włączają. A regulacja temperatury coś zmienia?

Ostatnia edycja:
Tak jak gonzo pisze. W uj jest tematów i ciągle podstawy są identyczne.
Najpierw sprawdź czy działa sprężarka (czy się załącza). Jak tak to masz problem ze sterowaniem i klapami. Potem możesz podłączyć pod kompa i sprawdzić czy działa sprzęgło sprężarki. Sprawdzić czy odpalają oba biegi klimatyzacji.
Możesz jeszcze psrawdzić temperatury przewodów. Jeden powinien być bardzo zimny, drugi bardzo ciepły. Jeżeli jednak jest inaczej to sprężarka może nie mieć wydajności.

No to ja się podepnę skoro temat już założony.
U mnie z kolei slabo chłodzi na zimnym nawet przy LO a jak już się auto nagrzeję a na dworze kolo 30st to praktycznie nie czuć żeby leciało chłodne pow. Klima nabita ponad miesiąc temu. Sprawdzona pod wzg szczelności, sprężarka działa itp.
Gościu co mi robił mówił że może być problem z klapkami nawiewów i że jakoś można się z tym połączyć i ust. Tylko z czym połączyć i jak...jakiś modul czy co i czy w ogóle kolo dobrze mówi czy pierd po prostu bo nie wie co jest...macie jakieś pomysły

Ja bym najpierw sprawdził czy sprężarka nie klęka. Podłączyć i sprawdzic ciśnienia.

Podobno sprawdzal sprężarkę...jakie mają być wartości?

Mi klimiarz mówił, że ciśnienie robocze wynosi 15bar. Te ciśnienie się waha, gdy włącza sie pierwszy i drugi bieg wentylatora, żeby schłodzić czynnik.

Ostatnia edycja:
No to pierwsze co zrobię to ponowna wizyta u klimatologa niech sprawdzi przy mnie te ciśnienie.

Jerry46, masz nieszczelna klime. Jedz do serwisu i na 99% na podszybiu masz nieszczelność przy rurce.

a to syczenie to nie jest zawor rozprezny ktory syczy jak jest za malo czynnika?

a to syczenie to nie jest zawor rozprezny ktory syczy jak jest za malo czynnika?

Bardziej to :) gdyby nieszczelność była taka że słychać syczenie to przy 15 barach nie dojechałby nawet do klimiarza i wszystko poszłoby w powietrze :edziahaha:

Pewnie macie rację, może u mnie taki zbieg okoliczności, że akurat nieszczelny element był na podszybiu :)

Watpię, mowię Ci ze syczenie to nie jest od nieszczelności. Jedziesz nabijasz z kontrastem, jeździsz z tydzień i wtedy wszystko Ci wyjdzie. Nieszczelność będzie pewnie w okolicach chłodnicy.

Witam
Panowie czy któryś z Was wie z którym układem połączyć się przez MESa żeby odczytać parametry klimatyzacji i czy w ogóle jest ta możliwość?

Niestety nie ma takiej możliwości żaden z MES/FES/AlfaOBD itd. Potrzebny jakiś lepszy markowy sprzęt. A pojawia Ci się AIr con....etc ?

Nie nie, nic się nie pojawia tylko chodzi o sprawność klimatyzacji, czy mam usterkę z niesprawnego czujnika czy jakaś usterka mechaniczna
Po włączeniu klimy jedna rurka(cieńsza) robi się gorąca a druga tylko lekko chłodna
Stawiałbym na zawór rozprężny
Oczywiście sprężarka w tym czasie działa cały czas i wentylator się włącza

Kamil do tego to byś musiał monitorować w czasie rzeczywistym ciśnienia układu a tego nie posiada żaden znany mi samochód. Tylko maszyna do nabijania klimy ma pomiar ciśnień w wyniku czego można ocenić sprawność układu.

Będę dlatego musiał podjechać gdzieś na zegary a wcześniej chciałem wykluczyć usterkę elektryczną
Jakie powinny być wysokie i niskie ciśnienie w układzie?

Nie pamiętam ciśnień.
Elektrycznie to sprawdzisz tylko z fesa sprzęgło sprężarki i wentylatory.

To wiem że działa
Odłączając presostat sprężarka się wyłącza więc raczej nie jest uszkodzony, kiedy nie było czynnika nie włączała się sprężarka to myślę że jest w porządku chyba że jest inny sposób na sprawdzenie?
Może ktoś inny wie jakie powinny być ciśnienia?

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót