• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

świst i cała masa strachu :(

• Autor wątku Autor wątku lwiatko
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lwiatko

Guest
Witam
mam oto taki problem a właściwie to jeszcze nie ale....
Mam upatrzona AR 156 2,4 JTD problem polega na tym, że wydaje takie dźwięki jak łłłłłłuuuuuuuuuuuu (inni nazywają to świstem, gwizdem). Właściciel zachował się w pełni profesjonalnie i powiedział że takiego samochodu mi nie sprzeda i że przyczyną tego wycia jest nieszczelność w układzie w związku z czym wymienił uszczelkę kolektora wydechowego. Problem zniknął.
I wszystko byłoby ok gdyby po kilku dniach (bo wcześniej nie mogłem odebrać samochodziku) w celu sprawdzenia samochodu przed sprzedażą przejechał się na jazdę próbna. W trakcie jazdy okazało się, że nic nie gwiżdże nic nie świszcze. Ale...... samochód postał jakiś czas na dworze i wieczorem podczas wprowadzania do garażu po przy gazowaniu znowu zaczęło wyć :(
W jego opinii są dwie możliwości
1. opaska została za luźno skręcona
2. mogła ulec skrzywieniu jakaś "szpilka" czy coś
W związku z powyższym jeszcze raz to wszystko rozkręci i skręci. I będzie OK

Pytanko moje jest proste co sprawdzić przy odbiorze tego autka :)

Witam
mam oto taki problem a właściwie to jeszcze nie ale....
Mam upatrzona AR 156 2,4 JTD problem polega na tym, że wydaje takie dźwięki jak łłłłłłuuuuuuuuuuuu (inni nazywają to świstem, gwizdem). Właściciel zachował się w pełni profesjonalnie i powiedział że takiego samochodu mi nie sprzeda i że przyczyną tego wycia jest nieszczelność w układzie w związku z czym wymienił uszczelkę kolektora wydechowego. Problem zniknął.
I wszystko byłoby ok gdyby po kilku dniach (bo wcześniej nie mogłem odebrać samochodziku) w celu sprawdzenia samochodu przed sprzedażą przejechał się na jazdę próbna. W trakcie jazdy okazało się, że nic nie gwiżdże nic nie świszcze. Ale...... samochód postał jakiś czas na dworze i wieczorem podczas wprowadzania do garażu po przy gazowaniu znowu zaczęło wyć :(
W jego opinii są dwie możliwości
1. opaska została za luźno skręcona
2. mogła ulec skrzywieniu jakaś "szpilka" czy coś
W związku z powyższym jeszcze raz to wszystko rozkręci i skręci. I będzie OK

Pytanko moje jest proste co sprawdzić przy odbiorze tego autka :)

Cześć ,też to przerabiałem tylko ze mnie były 3 szpilki urwane i tez tak świstało wszyscy mówili ze to łożysko a okazało się ze to kolektor wydechowy ,kolektory w tych modelach po liftingu jak i przed w 5 cylindrowych się przekształcały(niedobór materiałów) i wyrywały szpilki ,bardzo brzydka operacja żeby je powyciągać ja musiałem pól auta rozebrać żeby się do nich dostać bo nie chciałem ściągać głowicy .skutek pozostał ze jak stoję na światłach to mi spaliny się dostają do kabiny ?:agree:muszę ten kolektor jeszcze przeplanowac bo ma odksztalcenia szukam tylko jakiegos zakladu ktury by mi to zrobil od reki bo nie moge sobie pozwolic na dluzszy postoj . Zeby sprawdzic czy wszystkie szpilki siedza musialbys odkrecic oslone z kolektora wydechowego i turbo i wtedy sie domacasz czy sa wszystkie czy nie .
Cos innego a nie ma ten samochod drgan miedzy 40 a 60 kmh :)

Ducrider w tym tygodniu ponownie będzie wszystko rozkręcane i skręcane. Z racji tego że wykonują to fachowcy od Alf wierzę, że zdiagnozują to prawidłowo :) i skończy się tylko na źle dokręconej opasce :)
1. Ta alfa 40 - 60km/h nie jeździ ;) więc jak ja będę testować to zobaczę czy ma drgania czy nie. Jeśli ma to o czym może to świadczyć :(
2. Wycieków oleju nie stwierdzono

Ducrider w tym tygodniu ponownie będzie wszystko rozkręcane i skręcane. Z racji tego że wykonują to fachowcy od Alf wierzę, że zdiagnozują to prawidłowo :) i skończy się tylko na źle dokręconej opasce :)
1. Ta alfa 40 - 60km/h nie jeździ ;) więc jak ja będę testować to zobaczę czy ma drgania czy nie. Jeśli ma to o czym może to świadczyć :(
2. Wycieków oleju nie stwierdzono
Chodzilo mi bardziej przy przyspieszaniu ,u mnie tak sie dzieje i winowajcy jeszcze nie znaleziono forumowicze obstawiaja przeguby wewnetrzne . W lato bede wymienial przeguby to cos napisze czy zaistniala poprawa czy nie .:cool:

Cześć ,też to przerabiałem tylko ze mnie były 3 szpilki urwane i tez tak świstało wszyscy mówili ze to łożysko a okazało się ze to kolektor wydechowy ,kolektory w tych modelach po liftingu jak i przed w 5 cylindrowych się przekształcały(niedobór materiałów) i wyrywały szpilki ,bardzo brzydka operacja żeby je powyciągać ja musiałem pól auta rozebrać żeby się do nich dostać bo nie chciałem ściągać głowicy .skutek pozostał ze jak stoję na światłach to mi spaliny się dostają do kabiny ?:agree:muszę ten kolektor jeszcze przeplanowac bo ma odksztalcenia szukam tylko jakiegos zakladu ktury by mi to zrobil od reki bo nie moge sobie pozwolic na dluzszy postoj . Zeby sprawdzic czy wszystkie szpilki siedza musialbys odkrecic oslone z kolektora wydechowego i turbo i wtedy sie domacasz czy sa wszystkie czy nie .
Cos innego a nie ma ten samochod drgan miedzy 40 a 60 kmh :)

Dzisiaj przeglądałem kolektor wydechowy i zobaczyłem że mam urwanych 5 szpilek. Na szczęście łatwo i szybko je wykręciłem. Czy zamiast tych szpilek można wkręcić śruby?

Nie kup szpilki - muszą byc walcowane i mieć odpowiednią wytrzymałość

Amortyzatory
Powrót