• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

swiece do ts 8v

• Autor wątku Autor wątku samul
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

samul

Guest
czy swiece o symbolu BCP6E , to jakies nowe zamieniki swiec BCP6ES ,bo we wszystkich katalogach ngk podane sa swiece o symbolu BCP6ES ,natomiast sprzedawcy w sklepach podaja BCP6E i teraz nie wiem czy mozna te bez s na koncu tez stosowac do alfy czy tez jest to zupelnie inna swieca ,choc wymiary i parametry maja te same V LINE 17 .dodam tylko ze jesli chce to sprowadza te BCP6ES , troszke mnie zakrecili w tych sklepach i teraz to nic nie wiem .

Mam taką samą belle i założyłem ostatnio do Siebie Beru ultra X i wypas świece czteroelektrodowe (srebrne elektrody) wymiata na tych świeczkach i dałem za nei chyba 160 złoty

A ja kupiłem NGK BCP6E dałem za 8 sztuk około 45zł (allegro) i moja bella pieknie na nich gra!!! :D

czyli na jednych i drugich bedzie chodzic wiec po co te roznice w oznaczeniach ,brak jednej litery na koncy i sprzedawcy nabieraja wody w usta .dodam tylko ze mam alfe zgazowana sekwencja .

ta litera oznacza cechy charakterystyczne w konstrukcji danej świecy zapłonowej.jak katalog podaje 17 to ma byc 17 niech sprowadzaja a do swoich samochodow sklepikarze niech wloza ogarek jak im wejdzie

zamowjone i juz kupione takie jak w katalogu z es na koncu ,jutro wymieniam wiadomo swieto bedzie troche czasu , odnosnie tych co nie lubia jezdzic za smierdzielami to niech ma na uwadze ze nie kazdego stac na pb za 4,50 a tez kocha jezdzic - odrobinke wyrozumialosci .

piotriix napisał:
ta litera oznacza cechy charakterystyczne w konstrukcji danej świecy zapłonowej.jak katalog podaje 17 to ma byc 17 niech sprowadzaja a do swoich samochodow sklepikarze niech wloza ogarek jak im wejdzie

hehehe ah ci sklepikarze

BC - średnica gwintu 14 mm , rozmiar klucza 16 mm
P - wyciągnięta końcówka izolatora
6 - ciepłota
E - długość gwintu 19 mm
S - miedziany rdzeń

Kupiłeś świece z serii V-Line z nacinaną elektrodą stąd oznaczenie V-Line 17 (BCP6E)

wszystko w temacie, ahhhh ci sklepikarze :P

samul napisał:
odnosnie tych co nie lubia jezdzic za smierdzielami to niech ma na uwadze ze nie kazdego stac na pb za 4,50 a tez kocha jezdzic - odrobinke wyrozumialosci
Ja jestem ale muszę byc wyrozumiały bo to nie moje auto i tylko tak sobie kwękam :wink:

dzis mila niespodzianka ,przy wymianie swiec ,okazalo sie ze ktos przedemna zalozyl wlasnie te bez es na koncu ,czyli takie tez moga byc i chodza ale jest maly problem po sciagnieciu fajki z najdalszej swiecy okazalo sie ze nie ma na niej - nie wiem jak to nazwac ale na gorze swiecy brakowalo mocowania na ktorym trzyma sie fajka , tylko pozostal cienki trzpien z gwintem , i teraz pytanie czy to mozliwe by ktos przedtem poodkrecal to cos by zamontowac swiece bo takie sa przewody ,czy tez mozliwe jest ze pozrywaly sie gwinty i to cos pozostalo w fajce ,dodam tylko ze niemialem akurat przy sobie takich dlugich cienkich szczypiec by to spawdzic a niszczyc i narazac sie na wymiane przewodow tez niezamierzam . dodam tylko ze na kolejnej swiecy to samo .takze narazie odpuscilem sobie - zapytam na forum , o co chodzi czy to mozliwe .

Ja osobiście używam BRISK Silver DR15YS to świece specjalnie do wozidełek z LPG gdyby nie to pewnie używałbym również NGK ale do LPG mogę polecić te właśnie BRISKi.

bylem dzis u kilku znajomych mechanikow i potwierdzili oni zgodnie ze wystepuja takie przewody np vw ,gdzie sie odkreca to gorne mocowanie swiecy z fajka i tylko zaklada sie na ten gwintowany bolczyk , teraz musze poczakac az silnik ostygnie i dopiero zobacze czy u mnie wlasnie takie przewody wystepuja a trzeba bylo zobaczyc na kilku innych swiecacha nie na 2 szt. , bylem dzis takze w sklepie gdzie kupilem swiece i bez problemu mi wymienia na inne ,bo podobno te z zolta koncowka sa nie rozbieralne takze musze miec z biala czyli te bez < s > na koncu . ale upier....

JaGGeR napisał:
znalazłem na sieci taką aukcję, niby świece do TSa...

http://allegro.pl/item204..._champion_.html

Jakie są wasze opinie???
świece championa są w wykazie świec dedykowanych i polecanych w zachodnich serwisach nawet w książkach obsługi golden lodge i chamiony są wymieniane , ja w swojej mam championy i jestem zadowolony

Amortyzatory
Powrót