• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

światła przednie jedno PL drugie EN ?

kamien007

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 3.2 Q2 rok 02 Azzurro Nuvola
witam pewnego dnia pojechałem na ustawianie świateł bo w nocy praktycznie każdy kierowca mi migał, obniżyłem je tym przełącznikiem na 2 i nie migali ale bardzo krótko przed samochód świeciły.
Ustawia przy tym urządzeniu do regulacji świateł jedna spoko ustawił równiutko podjeżdża do prawej i mówi a tu ma pan anglik. nie wiem czy anglik czy nie, oznaczenia śwaiteł mówił ze są dobre, a świeci źle. Wiec was zapytam o to moje oznaczenia na świateł
może zerknijcie u siebie . bo niby chodzi o kierunek tych strzałek.

Kolego masz światło z anglika, a tam jest ruch lewostronny i reflektor inaczej załamuje wiązkę światła. Tylko wymiana rozwiąże twój problem, bo pierwszy lepszy patrol zatrzyma ci dowód, a dodatkowo wszystkich będziesz oślepiał

jak podjedziesz pod sciane to wiazka swiatel powinna byc taka \__ \__
a jak masz \__ __/ lub __/ \__ to jedno z nich masz od anglika

ps:calkiem zapomnialem strzalka pokazuje kierunek swiecenia ponadto w kazdym kraju swiatla bardziej oswietlaja pobocze jadac oczywiscie swoim pasem tak ze prawdopodobnie masz poprostu zle ustawione swiatla z fotek wynika ze masz strzalki w ta sama strone chyba ze jest to lustrzane odbicie fotki co wykluczam :-)
(tylko ze tak bylo kiedys teraz z tymi strzalkami moze byc roznie wiec powyzszy test jest najbardziej wiarygodny )
pozdro

Ostatnia edycja:
właśnie z tą strzałkę jak dokładnie jest. nie jest odbicie lustrzane jedan to prawa a dróga lewa lampa
napisz mi która jaka strzałkę powinna mieć
ale fakt na środku w nocy jak jadę to światło lewe krzyżuje się na środku z prawym i wychodzi coś takiego _/\_
ps. teraz najgorsze jak nie kupić lamp od anglika. bo takich pełno wszędzie na złomach i giełdach. jak się od tego ustrzec i zabezpieczyć co powinienem wiedziec .

prawa masz od anglika a ztymi strzalkami to trzeba poczytac bo wiem ze rozna marki teraz to roznie maja a nawet po dwie strzalki w rozna strony na jednej lampie wiec nie bede tu strzelal bo pewnosci nie mam

Ostatnia edycja:
jak podjedziesz pod sciane to wiazka swiatel powinna byc taka \__ \__

OT
Widzę że kolega na dobre zadomowił...w PL jednak w dalszym ciągu ruch prawostronny :)

Ale znam to uczucie...sam nawet nieraz pojechałem pod prąd z przyzwyczajenia :eek: :D

sorki moj blad :-) rzeczywiscie od 8 lat mieszkam w anglii a wlasnie wrocilem z urlopu w polsce moja bela zreszta i faktycznie sie pomieszalo mi troche :-)
ale wiadomo juz o co chodzi dzieki chlopakom
pozdro

A przypadkiem nie tak: __/ __/ ? Przecież pobocze w Polsce mamy po prawej stronie :)
Pozdrawiam.
- Rafał
Edit: w tym wątku masz tabelkę z oznaczeniami reflektorów:
http://www.forum.alfaholicy.org/styling_body_kit/3115-hid_alfa_czyli_xenon_na_kazda_kieszen-24.html

a mi sie wydaję że Doman ma rację. czy wiązka nie jest ścięta z lewej strony (nie oślepianie jadących z naprzeciwka) i rozproszona z prawej strony (doświetlenie pobocza)?

jeśli się myle to mnie poprawcie

pozdrawiam

wlasnie wrocilem z przejazdzki alfa i w POLSCE dla jasnosci powinno byc tak __/ __/

hm oki oki a czy przejdzie taki samochód przegląd? a na przeglądzie biorą na sprawdzanie świateł

sam kiedys robilem przeglady i powiem tak: powinni sprawdzac swiatla ale nie zawsze to robia zalezy tylko i wylacznie od szczescia
na pocieszenie powiem ze masz 50 procent szans :-)
pozdro

...musisz z gosciem sie dogadac bo koles sam pisze: prosze sie skontaktowac w celu sprawdzenia dostepnosci,czyli to wcale nie musi byc ta no ale pisze ze europejska wersja wiec ...

witam!!!światła w wersji kontynentalnej (europejskiej) powinny świecić tak jak na zdjęciu poniżej...

Amortyzatory
Powrót