• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[146] Światła Mijania

• Autor wątku Autor wątku gombej
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gombej

Guest
Witam.

Zakupiłem niedawno alfe 146 1.4 ts-a i mam taki problem z światłami mijania nadmienię, że swiatła są dobrze ustawione ale kompletnie nic nie widac na nich jak jadę wieczorkiem w ciemnej uliczce. Widac przed maska moze do 3 metrow a na bokach to nic juz wogole. Na swiatlach drogowych to wysztko widze pieknie wyraznie az milo gnac. Prosil bym o jakas poradę co ewentualnie wymienic.

Pozdrawiam.

Z tym 3 metry to nie przesadzaj - mi przy rowerze dają dalej :)
A tak na poważnie - sprawdź żarówki, albo podmień na chwile z drogowych ;)

Klosze do polerki - z wiekiem (i przebiegiem) klosze matowieją. Po polerce odzyskają blask ;)

Może masz pourywane uchwyty wkładów? Każdy z nas to już chyba przerabiał;) Ściągnij zaślepkę od żarówki mijania i spróbuj nią poruszać - jak wkład lata góra-dół a nawet na boki to na pewno są połamane. Potem poszukaj na forum jak to naprawić piekarnikowym sposobem - i do dzieła! Powodzenia;)

Możesz też zakupić "bandycki zestaw" HID-Xenon :D ale najpierw musisz sprawdzić jak to klega niżej napisał czy nie latają wkłady. Masz soczewki więc odczep tył i rusz nią góra doł. Pozatym jak masz walniete to jadąc po dziurach pownieneś widzieć że światła Ci podskakuja ;) miałem to samo ale piekarnikowy sposób i dziala elegancko ;)
a przy okazji możesz sie pobawić w przerabianie lamp na GTA look ;)

Hehe, chyba każdy kto ma 145/146 miał to samo... Ja niedawno skończyłem lepić zaczepy, bo też mia świeciły reflektory może 2m przed maską (ostra jazda w nocy... a w deszcz to już w ogóle... :P), i teraz po tym zabiegu się poprawiło, choć rewelacji nie ma. Mam już byt matowe klosze. Zastanawiam się nad nowymi zamiennikami, może jakieś DEPO/TYC i do tego HID'y 4300, powinno się poprawić, ale to wydatek już na kilka stówek i czekam na więcej funduszy wolnych :)

Pozdrowionka, w dziale 'zrób to sam' masz manual do naprawy!

Wg mnie najlepiej poxipol lub poxilina. A słuchajcie koledzy, można jakoś wypolerować te nasze szkła od reflektorów? Mam wolną parę to bym się pobawił, bo te co mam na aucie też są już matowe i do tego mają takie czarne kropeczki... a to nie dość że pogarsza jakoś świateł, to jeszcze gorzej widać czarne wkłady:P

Widziałem na allegro kiedyś pastę polerską do szkła, więc pewnie czymś takim jedynie. Ja swoje lepiłem Poxiliną, ale już miałem raz robione i teraz to jest już masakra, bo jest polepione to, co już było przynajmniej raz lepione :D Dlatego kupie raczej nowy kpl. i zobaczę, czy zda egzamin :)

Ja kupiłem na allegro zamienniki lamp depo komplet 300zł + hid xenon za 160zł i efekt jest oszałamiający.

Może Ci sie wydaje, ze masz dobrze ustawione. W 145 np jest tak, że jak światła mijania ustawione są na 0 to są najdłuższe, na 3 jest widać najgorzej.

Chyba w każdym współczesnym aucie tak jest?:)

tomkolp czy mógłbyś zarzucić jakiś przykładowy link z allegro takich hidów? B nie wiem zupełnie na które patrzeć;)

Ostatnia edycja:
W moim te plastiki był tak wygrzane że sie same rozpadły w drobny mak:) ale znalazłem nowy sposób i zrobiłem z blachy potrzebny migomat i trochę umiejętności z jednej strony wspawałem metalową spinkę żeby wkręcić śrubę do regulacji a z drugiej napawałem główkę śrubki i wyszlifowałem na kształt kulki. Jedno jest pewne niezniszczalne:)

Chyba w każdym współczesnym aucie tak jest?:)

tomkolp czy mógłbyś zarzucić jakiś przykładowy link z allegro takich hidów? B nie wiem zupełnie na które patrzeć;)
http://allegro.pl/item828171451_zestaw_xenon_xenony_hid_h1_h7_hit_led_gwar_24m.html
w razie awarii są do tego tanie żarniki
http://allegro.pl/item822191858_zarnik_h1_hid_hit_zarowka_xenon_palnik_gwar_12m.html
Montaż to jakieś 30minut. Trzeba rozwiertką wywiercić dwie dziury o średnicy około 2.5cm.

Ostatnia edycja:
Że tez policja za to nie ściga...

No wiesz, dla mnie jak ktoś ma jakieś 4300K to luzik, sam takie zamontuję chyba. Bo wolę mieć w lusterku kogoś z soczewką i takim hid'em, niż z niebieską żarówką z pod kasy w Tesco świecącą w niebo = w oczy..
Jak dla mnie Policja powinna ścigać jedynie tych, co mają jakieś mega niebieskie... Choć i tak wolałbym, żeby ścigali za basowe tłumiki w 1.4 niż za HID'y :)

Jeżeli coś może poprawić widoczność a nie oślepia to dla mnie nie będzie problemem. Koledze nie chodziło chyba o wizualny tjuning rodem ze straganu z napisem: EFEKT XENOn MUROWANY :D

Sam zamówiłem właśnie zamienniki lamp Depo i jak nie będzie dużej poprawy to kupię Hid'y 4300K na próbę i porównam :)

No wiesz, dla mnie jak ktoś ma jakieś 4300K to luzik, sam takie zamontuję chyba. Bo wolę mieć w lusterku kogoś z soczewką i takim hid'em, niż z niebieską żarówką z pod kasy w Tesco świecącą w niebo = w oczy..
Jak dla mnie Policja powinna ścigać jedynie tych, co mają jakieś mega niebieskie... Choć i tak wolałbym, żeby ścigali za basowe tłumiki w 1.4 niż za HID'y :)

Jeżeli coś może poprawić widoczność a nie oślepia to dla mnie nie będzie problemem. Koledze nie chodziło chyba o wizualny tjuning rodem ze straganu z napisem: EFEKT XENOn MUROWANY :D

Sam zamówiłem właśnie zamienniki lamp Depo i jak nie będzie dużej poprawy to kupię Hid'y 4300K na próbę i porównam :)

Chodzi wlasnie o to ze takie xenony samorobki nie maja zadnej homologaci a wiec brak zarowno samopoziomowania jak i w niektorych przypadkach spryskiwacza lamp a gdy ktos taki jedzie z naprzeciwka na drodze w szczegolnosci nie bardzo rownej to istny horror.

No masz rację, że nie mają samo poziomowania i sprysków... Ale co do oślepiania na nierównej drodze to nie bardzo wiem, o czym piszesz. Bo przecież jak światła są dobrze ustawione i żarnik jest w soczewce, która dobrze skupia światło to nie powinno być problemu. Oczywiście nie piszę, że to będzie efekt jak w prawdziwej instalacji ksenonowej, ale raczej jak dobierze się normalną barwę żadnego oślepiania nie będzie. Znajomi mają w kilku autach i nikt nigdy im nie zamrugał długimi, a czasami wystarczy, że zamontujesz nowe reflektory, a nie ustawisz i już co który kierowca długimi daje, że go oślepiasz... a przecież nie ma wtedy żarnika, tylko zwykła żarówka.

Więc ja jestem zdania, że dobrze ustwione światła, soczewka + żarniki powiedzmy max 6000K i powinno się tylko poprawić. A jak kto nie ma sprysków to musi co stację latać ze szmateczką :D. Bo faktycznie, efekt będzie dobry tylko na czystym reflektorze. Wiele osób na forum ma taki zestaw i nie narzeka na oburzenie innych z naprzeciwka, więc nie czepiajmy się zbytnio czegos, co może nie jest takie złe... Nie mówię tu o legalności, bo to inna bajka!

Pozdrawiam,
GrzesiuŻar

Amortyzatory
Powrót