• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Swiatla mijania

porterneon

Nowy
Auto
Stelvio Veloce
Witam
W mojej belli sa fabryczne reflektory ksenonowe. Jedna z zarowek juz sie wypala bo zaczyna swiecic lekko na rozowo.
Nie mam doswiadczenia z ksenonami stad moje pytania: Jakie "zarowki" kupic do mojego auta? Jakiej firmy zarowki polecacie? Czy w przypadku ksenonow jest podobnie jak ze zwyklymi swiatlami, czy maja oznaczenia +30%, +50%? Czy w zaleznosci od typu ksenony moga miec inna barwe swiatla?

Istotne znaczenie ma temperatura koloru. Im wyższa, tym barwa światła bardziej niebieska, a nawet purpurowa. Nie kupuj palników o temp. koloru powyżej 6000K - ponieważ wraz ze wzrostem temp. koloru widoczność spada. O ile się nie mylę, to seryjnie montowane są palniki 4800K. Ja u siebie mam 6000K i jestem bardzo zadowolony.
Z pewnością masz reflektory soczewkowe, więc palnik powinien mieć oznaczenie D2S. Pamiętaj też, by wymienić obydwa, ponieważ nowy od używanego może różnić się barwą światła.
natomiast co do oznaczeń +30. czy + 50, to nie spotkałem się z czymś takim. Standardowo żarnik ma 35W.
Pozdrawiam.
- Rafał

Jaka jest cena przyzwoitej zarowki ksenonowej? Sprawdzilem na allegro i zarowki philips D2S sa po okolo 100 zl. Zadzwonilem do hurtowni czesci samochodowych i tam powiedziano mi 270 zl za zarowki philips.

Czy te po 100 zl to jakies podroby czy moze ta cena jest wporzadku?

Jaka jest cena przyzwoitej zarowki ksenonowej? Sprawdzilem na allegro i zarowki philips D2S sa po okolo 100 zl. Zadzwonilem do hurtowni czesci samochodowych i tam powiedziano mi 270 zl za zarowki philips.

Ja myślę, że cena jest w porządku. Kiedy ksenon był nowością w Mercedesie palnik kosztował 600zł! A na allegro można było już kupić w granicach 200zł, a podróbek wówczas jeszcze nie było. Tak więc myślę, że 100zł za palnik to realna cena jak na allegro.
Pozdrawiam.
- Rafał

moj dobry kumpel ostatnio zmienial zarniki i tyle co on sie naszukal oryginalnych Philipsow to szkoda slow. jedynie w intercarsie byly orginalne a kosz to ponad 300zl za sztuke. wszystko inne, niewazne czy po 100zl czy pod 250 za sztuke , czy z allegro czy ze sklepu okazywalo sie chinska podrobka.

slider2002 napisał:
wszystko inne, niewazne czy po 100zl czy pod 250 za sztuke , czy z allegro czy ze sklepu okazywalo sie chinska podrobka.
co wskazywało na podróbki? Na jakiej podstawie tak twierdził?
Pozdrawiam.
- Rafał

W mojej belli sa fabryczne reflektory ksenonowe. Jedna z zarowek juz sie wypala bo zaczyna swiecic lekko na rozowo.

kupilem na allegro od (Dane Sprzedającego ArturSzyty), ok 130pln sztuka, marki GE (general electric), przesyłka gratis, faktura vat szybko i elegancko. Swieca super, dopiero teraz przejrzalem, bo na fabrycznych jezdzilem 190 tys. km. GE idą na pierwszy montaż do VW.

Moja dziewczyna była na przeglądzie i doszli do wniosku że kolor światła jest niedopuszczalny, sam kupiłem i zmieniałem żarówy kosztowały 125zł. (niby Philips, 2 miesiące przed przeglądem) już po jakimś miesiącu zwróciłem uwagę że w dziwny sposób kolor się zmienił. Kupiliśmy za 280 zł niby na 100% oryginały, różnią się tylko naklejką i czcionką napisów. Nie chce być chamski ale qrwa Chiny chyba trochę przesadzają i tak samo sklepy które ten towar sprzedają.
Chyba lepiej zainwestować w firmy mniej znane niż kupić chińskie gówno.

Moja dziewczyna była na przeglądzie i doszli do wniosku że kolor światła jest niedopuszczalny
Na jakiej podstawie doszli do takiego wniosku? Na oko, czy może przy użyciu jakiegoś sprzętu? Absolutnie nie bronię chińszczyzny (poza ryżem), ale przypomina mi się to zabieranie dowodów za głośny wydech, mimo, że funkcjonariusz nie ma przy sobie decybelomierza.
Pozdrawiam.
- Rafał

Swojemu staruszkowi zalatwialem , Philipsy - kolo 130 zeta sztuka i gra muzyka. Nie polecam chinskich podrobek ze 70 zeta , ojczulek chcial zaoszczedzic i jest 2 zarowki w plecy . Padly po 3 tygodniach

Temat podrobek jest dosc sliski. Wiele koncernow ma swoje fabryki w Chinach. Zarowki Philips tez moga miec na pudelku Made in China co nie oznacza ze sa to podrobki. Tak wiec aby rozpoznac podrobke trzeba sie (chyba) kierowac tylko cena.
W mysl zasady:
Jak nie masz pieniedzy to nie stac cie na kupno najtanszych produktow. Musisz kupic te drozsze bo tanie zawsze wychodzi drozej.

Trzeba uwazac zeby nie przeholowac z ta oszczednoscia :rolleyes:

Na jakiej podstawie doszli do takiego wniosku? Na oko, czy może przy użyciu jakiegoś sprzętu? Absolutnie nie bronię chińszczyzny (poza ryżem), ale przypomina mi się to zabieranie dowodów za głośny wydech, mimo, że funkcjonariusz nie ma przy sobie decybelomierza.
Pozdrawiam.
- Rafał

Mierzone było sprzętem, gościu pokazał mi wydruk, temp. światła, i inne parametry lamp.
Jak już pisałem sam zauważyłem że coś się dzieje z kolorem, światło wpadało w czerwony.
Światło białe ma temp około 5500, żarniki były 6000- 6500 czyli już powinno wpadać w niebieski. W miesiąc czasu wyparowało około 3000 stopni K.

Amortyzatory
Powrót