Swap silnika - porozmawiajmy jeszcze raz

• Autor wątku Autor wątku Łukasz K.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ł

Łukasz K.

Guest
Witam !
Wszelkie informacje , sugestie i uwagi na w/w temat będą bardzo mile widziane . Interesują mnie odpowiedzi na pytania - co , u kogo . za ile , jak długo , itd.itp. Zainteresowany jestem ogólnymi sprawami związanymi z tematem - jeśli ktoś jeździ lub zna kogoś kto jeździ zeswapowanym autem - info będzie również mile widziane ! Szukając w necie doszedłem do wniosku że każdy wie , wielu chce , kilku pracuje a nikt nie ma ... Czy rzeczywiście w Polsce nie ma Alf po swapie ..?
Pozdrawiam gorąco i niecierpliwie czekam na explozję inwencji pisarskiej alfaholików na ten temat !

w PL sa alfy po SWAPach zwiazanych z zarżniętymi silnikami :twisted:

a na jaki silnik chcesz zmienic?? akurat ze 155 nie powinno byc problemu bo aut na bazie tipo byla masa i w silnikach DOHC turbo czy bez mozna przebierac jak w gruszkach, gorzej z jakimis V6 24v do 155, chodz moim zdaniem to za ciezki silnik do tego modelu..

Napewno nie ma problemu z wstawieniem 3.0 12v, a myślę, że różnica była by ogromna.. Była nawet do sprzedania na allegro na części. Wiesz jeśli chodzi o te chęci to jest (przynajmniej w moim wypadku) w 100% związane z posiadaną gotówką, a nie z chęcią przechwałek. Ale damy radę :wink: .

- swap zarżniętego 2.5 V6 na taki sam tylko w lepszym stanie , czy na większy motor (co mnie by interesowało osobiście) - o jakie swapy chodzi ?

Osobiście nie lubię już nawet czytać tematów związanych ze swapem, wszędzie jest tego pełno, wszyscy kombinują i tak na ogół nic z tego nie wychodzi, bleeeeee

Na forum mamy 75 z silnikiem TS od 164...

Brzoza napisał:
Osobiście nie lubię już nawet czytać tematów związanych ze swapem, wszędzie jest tego pełno, wszyscy kombinują i tak na ogół nic z tego nie wychodzi, bleeeeee
- negatywne myślenie kolego , przecież trzeba mieć marzenia ! Szczególnie jak się jest tak młodym ...
Z tym wszędzie to nie bardzo się zgodzę - wpisz "swap" w wyszukiwarce forum a nie znajdziesz konkretów . Ale nie o to chodzi - w tym poście chciałbym zebrać wszelką wiedzę , domysły czy nawet zabobony związane z tematem . Twoje zdanie też się liczy i za nie bardzo dziękuję !Łukasz K.
Embrion

Model: Alfa Romeo 155
Silnik: V6 12V
Rocznik: 1995
Wysłany: Wczoraj 20:15

--------------------------------------------------------------------------------

Tuti napisał/a:
Na forum mamy 75 z silnikiem TS od 164...

można zapytać kto zacz posiada tak zacny samochód ?Łukasz K.
Embrion

Model: Alfa Romeo 155
Silnik: V6 12V
Rocznik: 1995
Wysłany: Wczoraj 20:17

--------------------------------------------------------------------------------

Alfista napisał/a:
za ciezki silnik do tego modelu..

no właśnie to mnie interesuje ..! O ile może różnić się waga 2.5 w stosunku do 3.0 ?
Ostatnio zmieniony przez piotriix Dzisiaj 19:43, w całości zmieniany 1 raz Historia edycji postu

tu był temat dotyczący swapa silnika V6 z 164 do modelu 75 lub generalnie modeli typu 116:

http://www.forum.alfaholicy.org/viewtopic.php?t=1427

A jeśli chodzi o 75 t.s z silnikiem od 164 to jest to użytkownik ad_wi i jest to 75 1.8 IE i został w nią wstawiony silnik z 164 TS. Kolega auto kupił już po swapie jedynie dokańczał go znaczy wymienił kompputer i inne pierdułki ale autko jeździło normalnie znaczy ok.
Łatwiej będzie jeśli sprecyzujesz swój temet znaczy jaki silnik do jakiego auta bo tak ogólnie o swapie to można niewiadomo co pisać :roll:

Łukasz K. napisał:
- swap zarżniętego 2.5 V6 na taki sam tylko w lepszym stanie , czy na większy motor (co mnie by interesowało osobiście) - o jakie swapy chodzi ?

chyba najwiecej swapow jest twin sparkow bo jest ich najwiecej, zerwane paski, luzy na wale to takie tylko niektore z dosc upierdliwych usterek ktore wymuszają zmiane sinika :mrgreen:

mnie by sie marzylo miec 155 20vt z fiata coupe, pieknie chodzą te silniki, do tego świst turbiny.. eehh.. no ale marzenia sie konczą jak sie podliczy koszta takiej zabawy :roll:

Sorki za pisanie postów po sobie - taki nowy jestem i się wprawiam pomału ...

mnie by sie marzylo miec 155 20vt z fiata coupe, pieknie chodzą te silniki, do tego świst turbiny.. eehh.. no ale marzenia sie konczą jak sie podliczy koszta takiej zabawy :roll:

racja , święta racja

75 z silnikiem ze 164 ma mój kumpel, ale statnimi czasy nie odwiedza forum.

Stefan116 napisał:
autko jeździło normalnie znaczy ok.
Wołek napisał:
75 z silnikiem ze 164 ma mój kumpel, ale statnimi czasy nie odwiedza forum.
właśnie o to chodzi - czy ktoś jeździł i jak się prowadziło ? Wrażenia , opis , mankamenty (problemy po swapie) - wszystko co możecie powiedzieć .

On nie ma żadnych problemów, mimo, że niektóre rzeczy zrobione są tam druciarsko. Będzie stopniowo doprowadzał dfo oryginalnego stanu tyle ilę się da: oryginalna wiązka,, komp, kolektory, żeby to wszystko miało ręce i nogi.

Nie wiem czy w dobrym watku ( jak zle prosze o usuniecie lub przeniesienie)
Jesli jest 1.8 ts w 156 to jak wyglada konwersja na 2.0jts
Łapy całkiem inne??
Skrzynia moze zostac?? czy musi byc od jtsa
Pomijam kompa i wiazki bo to chyba oczywiste zeby pozamieniac.

pozdr
łukasz

Łukasz K. napisał:
Po co sobie komplikować życie jeśli silnik jest padaczka to wymienić na taki sam będzie bez problemów technicznych każdy inny pociąga za sobą koszta i problemy lepjej kupić 156 lub 166 z V6

No dobrze a co z osprzętem silnika elektronika , wiązkami elektrycznymi itp mowa oczywiscie o 3 litrówce 12V z 164 184KM

Bez problemu można go zasilić wiązką z 2.5 lub założyć oryginalną z 3.0. Nie ma żadnego problemu ponieważ zasilanie wiązki jest identyczne. Wystarczy założyć tą, którą się chce.

Amortyzatory
Powrót