[159] Stuki w 1.9 JTDm 16v 136 KM (filmik), co to może być?

• Autor wątku Autor wątku pitt24
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pitt24

Guest
Witam

niepokoją mnie stuki dobiegające z silnika, mam 156 z dieslem i tamten pracuje "miekko" ten w 159 ewidentnie stuka.W jednym ASO powiedziali, ze to być może popychacz ,w drugim,że one tak "chodzą" - wczoraj jeszcze w innym usłyszałem, że skoro to auto sprowadzone to "szrot" i z całą pewnością coś jest nie tak...(swoją drogą "miła"opinia)
Auto pracuje na Selenii - poprzedni właściciel taki wlał (mam fakture), choć nie wydaje mi się,że to kwestia złego oleju...sam nie wiem, z resztą posłuchajcie sami...
http://www.youtube.com/watch?v=6urMtnsrImI
będę wdzięczny za sugestie

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Uuuu kolego, na pewno tak być nie powinno. Nie słuchaj mechaników, którzy mówią, że ten silnik tak chodzi. Dźwięk twojego silnika powinien być pozbawiony tego stukania.

Wiem coś o tym, bo przerabiałem wyklepanie zaworka w JTD, przez złe ustawienie rozrządu.

Z tym, że u mnie na wolnych obrotach nie było słychać stukania, dopiero gdzieś tak od 1600 obr.

Jak dla mnie jest to dźwięk tłoka stukającego w zawór.
W tych silnikach zapewne jest już hydrauliczna regulacja luzów chociaż pewien nie jestem.

Długo ja masz? Na początku było dobrze? Może sprzedającemu z zagranicy źle wymieniono rozrząd, chłopak się wystraszył stukania to sprzedał... Weź pod lupę ustawienie rozrządu, jeśli jest ok to, to wg. mnie trzeba się przyjrzeć zaworom, może dziwnym trafem jeden z nich się przyciął...

Nareszcie ktos z takim samym problemem. U mnie wystepuja I D E N T Y C Z N E stuki.

Wystepuja od poczatku mojej przygody z tym autem, kiedy ja kupowalem rok temu miala 8 tys przebiegu. Teraz ma 44 tys i jak klepalo, tak klepie. Myslalem, ze ustapi to po wymianie na lepszy olej, ale zmieniam co 10 kkm na Mobila 5W/50 i jest tak samo.

Oprocz tego silnik chodzi ladnie, zero nieprawidlowosci, hamownia na seryjnym programie wyplula 153 KM. Rozrzad mam jeszcze nie ruszany, z racji przebiegu.

Kiedyś słyszałem podobny dźwięk ale w benzynce, okazało się, że wydmuchało na jednym cylindrze uszczelkę w kolektorze wydechowym....

Widze, ze watek nie jest rozwojowy. Ja od siebie dodam tylko, ze teraz u mnie, po 40 tys km to klepanie zmniejszylo sie znaczaco w stosunku do tego sprzed 40 tys km. Olej caly czas ten sam - Mobil 5W/50 zmianiany co 10 kkm.

Ostatnia edycja:
A nie będzie to miało coś wspólnego z tym wadliwym kolektorem ssącym, który występował przed lipcem 2006?
Co prawda objawy były takie, że auto traciło na mocy, ale zdarzały się również jakieś dziwne dźwięki.

A nie będzie to miało coś wspólnego z tym wadliwym kolektorem ssącym, który występował przed lipcem 2006?
Co prawda objawy były takie, że auto traciło na mocy, ale zdarzały się również jakieś dziwne dźwięki.

Problem dotyczyl ponoc 159, to raz. Dwa - moje auto jest z maja 2007, trzy nie ma spadku mocy :)

hmm u mnie to możliwe,że jest to związane z kolektorem, choć stawiałbym bardziej na popychacz,tak czy inaczej za jakiś czas będę ściągał "górę" w silniku wtedy prawda wyjdzie na jaw (mam nadzieję)

Problem dotyczyl ponoc 159, to raz. Dwa - moje auto jest z maja 2007, trzy nie ma spadku mocy :)
Krajcok problem z kolektorem dotyczył silników JTDM ,głównie wersji 1,9 16V , i nie tylko 159 ale i Ople Vectra i Saaby 9-3 miały te jednostki montowane i tam też problem się pojawiał . Ja osobiście też go miałem ale żadnych hałasów nie było ,wyskakiwał tylko check engine i auto wchodziło w tryb awaryjny (jechało ale nie wkręcało sie na wyższe obroty ) ,po zresetowaniu jeszcze raz check i już wiedziałem ,że tylko ASO mnie uratuje :mad:. Te hałasy to nie kolektor .

Krajcok problem z kolektorem dotyczył silników JTDM ,głównie wersji 1,9 16V , i nie tylko 159 ale i Ople Vectra i Saaby 9-3 miały te jednostki montowane i tam też problem się pojawiał . Ja osobiście też go miałem ale żadnych hałasów nie było ,wyskakiwał tylko check engine i auto wchodziło w tryb awaryjny (jechało ale nie wkręcało sie na wyższe obroty ) ,po zresetowaniu jeszcze raz check i już wiedziałem ,że tylko ASO mnie uratuje :mad:. Te hałasy to nie kolektor .

Nigdy nie mialem w tym aucie check engine i mam nadzieje, ze nie bede mial :) To klepanie to jakby z zaworów...

Czemu ten silnik ma tylko 136KM? Czy poblem występuje też w 150KM? Może to jakaś wada tego silnika?

Na niektóre rynki EU ( np.Belgia) ograniczano moce ze względów podatkowo-ekologicznych .

czyli to jest ten sam silnik co 150KM?? Ma ktoś jakieś dane takiego silnika moment itd... bo mam taka alfe na oku i chce jak najwięcej wiedzieć o tym silniku...

Da się w łatwy sposób zrobić z niego 150KM - tak jak w wersjach nie belgijskich??

czyli to jest ten sam silnik co 150KM?? Ma ktoś jakieś dane takiego silnika moment itd... bo mam taka alfe na oku i chce jak najwięcej wiedzieć o tym silniku...

Da się w łatwy sposób zrobić z niego 150KM - tak jak w wersjach nie belgijskich??
Tak to ten sam silnik , tu masz link http://www.alfaromeo.be/main.asp?lg=fr&T=mod&L1=159&L2=motor&L3=d19 , z którego wynika ,że moment jest identyczny czyli 320 Nm . Chiptuningiem tego silnika zajmuje się wiele firm w PL i osiagają realne i bezpieczne wartości 170-180 KM i do 400 Nm momentu ale to wszystko zależy od kondycji konkretnego egzemplarza.

Ja stawiam na popychacz u mnie w benzynie tak było ,jak silnik zimny to był cicho a jak sie olej rozgrzał to takie nie miłe stuki ,wymianć i po sprawie tylko to troche kosztuje ,a olej byle jaki to mogli przed tym z faktury lać i popychacz załatwili

no i tak....wszystkie 16 popychaczy zostało wymienione,jak stukało tak stuka...obawiam się,że to "dół" silnika...tylko co? Jeden mechanik z ASO sugerował pierścionek na tłoku, może panewka? myślę,ze po tylu km ile przejechałem już by ją trafiło...sprawa rozwojowa.

Sprawdzałeś czy stukanie ucichnie jak odłączysz wtryskiwacz?

Sprawdzałeś czy stukanie ucichnie jak odłączysz wtryskiwacz?

Wtedy dopiero zacznie walić. Probowałem u siebie taki wybryk kiedys, silnik chce spod maski wyskoczyc i napewno nie bedzie sie dało nic sensownego zauwazyc.

Mojemu koledze w 156 2.4 JTD przytarł się tłok na cylindrze. Podczas pracy silnika był słyszalny stukot. Po odłączeniu wtryskiwacza stuku nie było.

Witam!
Ja od czasu wielkich mrozów też mam podobny problem (1,9 jtdm 16v 150KM). Choć u mnie stukanie nie jest aż tak głośne (takie dzwonienie) i dochodzi raczej od strony korka wlewu oleju. Na popychacz też mi to nie wygląda bo u mnie to nie ta częstotliwość i trochę nie ten dźwięk. Wymieniłem filtr paliwa, wyczyściłem egr, odma też jest drożna, olej wymieniony, ciśnienie oleju sprawdzone (prawidłowe). Pompa vacum również dobra. Wtryski sprawdzone, filtr powietrza nowy, bak zalany nowym, dobrym paliwem. Na rozrządzie też nie przeskoczył bo to już by zupełnie silnik nie pracował równo. Moje autko ma teraz 45 tys przebiegu i nie mam pojęcia co to może być. Z panewką to ja w fiacie coupe miałem "panewkowy kłopot" i po 10 km roztarło panewkę , a już nie mówię o ciśnieniu oleju. A tu już tyle km zrobiłem i ciśnienie oleju bardzo dobre. To nie panewki - nie w tak młodym aucie.
Jutro wybiorę się na serwis Alfy - pogadam z mechanikami, może mieli już podobny przypadek z tymi autami.
Może coś co jest napędzane przez któryś z wałków - tylko co - proszę o propozycje.
pitt24 - mamy twardy orzech do zgryzienia. Damy radę.;)

Amortyzatory
Powrót