stukanie w silniku przez 2-3 sek

• Autor wątku Autor wątku LSTOMAS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

LSTOMAS

Guest
Zaraz po odpaleniu nie zaleznie czy silnik jest cieply czy zimny słychac dość głośne stukanie przez 2-3 sek. Później cichnie.Taki dość głośny diesel przez 2-3 sek po odpaleniu. Co to może być? Ogólnie to mam wrażenie że silnik benzynowy powinien chodzić troszkę ciszej niż mój... :( co jest grane?

A jaki masz silnik to mamy się domyśleć? Wariator wymieniłeś jak robiłeś rozrząd?

Już uzupełniłem dane o moim samochodzie w profilu :-) No właśnie wariator nie był zmieniany .. chyba najwyższa pora o to zadbać....

Podzielam zdanie kolegow co do tego ze klekot dochodzi z wariatora ale co do wymiany to juz nie koniecznie. Nie bede sie tu rozwodzil nad jego budowa i zasada dzialania ale jesli klekot cichnie po paru sekundach to nie masz raczej powodu do zmartwienia. Wymien olej na 5W40 ,u mnie taki zabieg skutecznie wariator uciszyl.

...No właśnie wariator nie był zmieniany .. chyba najwyższa pora o to zadbać....

No to jesteś kolejnym "oszczędzaczem" - teraz drugi raz będziesz musiał zrobić rozrząd, bo samego wariatora nie da się wymienić... A przy okazji nie zapomnij o pompie wody

Chyba, że sobie odpuścisz i będziesz jeździł na klekocie tracąc urok Twin Sparka ;)

A z tym 5W40 to niekoniecznie dobry pomysł i raczej bym odradzał jeśli jeździsz na oleju 10W - czyli takim jaki zaleca fabryka

To niekoniecznie jest wariator. Z opisu raczej stawiałbym na zawory - klekoczą przez krótką chwilę od uruchomienia silnika, dokąd w hydraulicznych popychaczach nie wzrośnie ciśnienie oleju - i to jest normalny objaw.

Amortyzatory
Powrót