• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[146] Strzelanie pod maską

• Autor wątku Autor wątku czekal86
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

czekal86

Guest
Witam

Dziś jechałem sobie na zakupy alfą, wszystko ładnie pięknie
gdy chciałem wrócić z zakupów, wsiadam do auta, odpalam i nagle Zaczyna strzelać jakby pod maską, gdy chciałem dodać gazu od razu gasł, pomóżcie ...... auto bardzo potrzebne do szpitala muszę jechać.....

pozdsrawiam

jak masz na gazie to strzela ci gaz w filtr powietrza. Powodem tego jest chwilowy brak iskry, wymień świece i kable. Chyba, że instalacje masz sekwencyjną to nie będzie to.

Hej, podłącze się do tematu bo mój problem jest podobny.

Otóż alfa strzela w kolektor na zimnym silniku jak jest na benzynie i dodaje się gazu. Gaz to sekwencja (przełącza się przy 50 stopniach). Do tego na benzynie wolno schodzi z obrotów i "muli" na 1 i 2 biegu tak do 3000 obrotów (na gazie jest ok). Silnik strasznie nie równo pracuje na wolnych obrotach (zarówno na gazie i benzynie).

Co zrobiłem:
- wymieniłem świece i przewody na nowe,
- wyczyściłem przepustnice i uszczelniłem dolot,
- wyczyściłem zaworek odmy i wymieniłem w nim sprężynkę (stara była pęknięta)

Przy pierwszym odpaleniu po kilkugodzinnym postoju zawsze gaśnie, dopiero drugi zapłon i chodzi ok. Dopóki jest na ssaniu chodzi równo gdy zejdzie do ~900 obr. silnik się trzepie. Silnik wydaje się nagrzewać prawidłowo więc czujnik temp. cieczy chyba sprawny, termostat też.

Jakie macie pomysły, bo mnie chwilowo ich brakło.

Przepływka? Strzały mogły ją zabić

Ostatnia edycja:
Ja bym też obstawiał przepływkę:cool: odłącz ją i wtedy się przejedź, jesli to faktycznie przepływka poczujesz różnicę od razu;)

hmm...no zrobiłem tak jak radziłeś odpaliłem i obroty silnika były ~500, a przy każdej próbie dodania gazu strzelała w końcu zapaliła się marchewa i po chwili silnik zgasł i już nie chciał odpalić.Wasze silniki da się odpalić bez przepływomierza?

podłączyłem auto do interfejsu i unidiag pokazał błąd przepływomierza oraz błąd 0x1173 (???). Po wykasowaniu błędów po chwili 0x1173 powróciło. Zresetowałem również parametry adaptacyjne. Auto przestało strzelać, nie muli na niskich obrotach i schodzi odpowiednio z obrotów tylko że:

- gaśnie podczas hamowania,
- obroty szaleją,
- nadal "przebiera",

any ideas:)?

Gaśnie chyba po wysprzęgleniu, a nie podczas hamowania? Silniczek wolnych obrotów i/lub przepustnica. Wyczyścić to z sadzy i skasować błędy i powinno być ok.

Gaśnie chyba po wysprzęgleniu, a nie podczas hamowania?
no tak, każdy się chyba zorientował o co chodzi, ale dzięki za sprostowanie,
Silniczek wolnych obrotów i/lub przepustnica. Wyczyścić to z sadzy i skasować błędy i powinno być ok.
Kolego bez urazy, ale przeczytaj najpierw całość tematu, a później pisz:cool:, bo jak już wspomniałem czyszczenie przepustnicy nic nie dało, a żadnej sadzy tam nie ma. Błędy zostały skasowane.

Możesz masz strzelca jakiegoś pod maską i Ci strzela :D, ja bym sprawdził na komputerze czy to przepływomierz, bo u mnie przy tych objawach powodem była sonda lambda.

Kolego bez urazy, ale przeczytaj najpierw całość tematu, a później pisz:cool:, bo jak już wspomniałem czyszczenie przepustnicy nic nie dało, a żadnej sadzy tam nie ma. Błędy zostały skasowane.
Fakt, mój błąd. A w jakim stanie masz zawory i gniazda zaworowe?

Miałem identycznie.Zabity katalizator i siadła sonda.

---------- Post dodany o godzinie 21:31 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:27 ----------

Sprawdź sonde.Myśle że to to.

Amortyzatory
Powrót