• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

STRASZNIE duze spalanie alfa 145 boxer 1,6 103km POMOCY

• Autor wątku Autor wątku Daniel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Daniel

Guest
Witam Wszystkich Alfaholikow!

Mam problem. Moja Alfa pali czasem 18L czasem 20L!!!
Silnik to 1,6 Boxer Sonde wymienilem ale na tkzw zamiennik.
autko spala 1l oleju na 2 moze 3tys km.
sprezanie jest ok, sprawdzilem, czasem zapala sie po dluzszej jezdzie kontrolka wtrysku.
w piatek jade sprawdzic samochodzik na komputer do fiata moze cos wykaze.
moze ktos ma jakies wskazowki co mam robic bo 100km kosztuje mnie 70zl. a ten olej ktoredy moze spierniczac bo chyba dostaje sie do spalin i strasznie kopci.
moze ktos wie skad mam wziasc oryginalna sonde lambda albo taka ktora na pewno bedzie dzialac.
przepraszam za bledy ale mam jakis problem bo mi sie pisze y zamiast z i odwrotnie.

:shock: nio to niezłe spalanie masz...
ale niemam pojęcia co to może byc za przyczyna...ale skoro wymieniłeś sonde i dalej jest to samoto musisz szukac innej przyczyny...
a co do lampki wtrysku też u mnie się czasami zapala i obroty lekko podskakują troszke, i też cholera wi...wsumie kolega pisał mi tu na forum że to może byc wina właśnie sondy :?

pozdro

Ja tez mam problem ze spalaniem. Pali z 11 litrow w trasie, w miescie duzo wiecej. Czego to moze byc przyczyna?? Mi sie kontrolka nie zapala. Przy normalnej jezdzie nie na zajebiscie wysokich obrotach mam temperature silnika okolo 50stopni. Jak grzeje na bardzo wysokich obrotach i specjalnie tak robie to wtedy temepratura rosnie. Co zrobic zeby bylo mniejsze spalanie?

czy ten dym to nie jest przypadkiem lekko błękitny, taki siwy i śmierdzi jakby karbidem?
jeśli tak to silnik do remontu.
to sprężanie to chyba masz jakieś małe jak mi się zdaje...

nie mam identycznego silniczka, bo umnie siedzi 1,7 16V, ale też palą mi się wtryskiwacze, moja rada jest jedna, jak kupiłem samochód miałem wkręcone świece NGK. Przy nich spalanie potrafiło troche zmniejszyć mi uśmiech na tważy, jednak po zmianie świec, na Briski, wiem że nie są to jakieś odlot świece, spalanie spadło mi do 9l w mieście, a to juz coś ... bardzo możliwe że masz również zaciski w tylnych kołach zepsute, i lekko chamuje ci podczas jazdy... ja tak miałem... a ostatnia i najmniej wesoła prognoza, to silnik do generalki.....

Daniel napisał:

sprezanie jest ok, sprawdzilem, czasem zapala sie po dluzszej jezdzie kontrolka wtrysku.
moze ktos ma jakies wskazowki co mam robic bo 100km kosztuje mnie 70zl. a ten olej ktoredy moze spierniczac bo chyba dostaje sie do spalin i strasznie kopci.
moze ktos wie skad mam wziasc oryginalna sonde lambda albo taka ktora na pewno bedzie dzialac.
przepraszam za bledy ale mam jakis problem bo mi sie pisze y zamiast z i odwrotnie.

1) nie wszystkie sondy do AR posiadają zamienniki !!!
2) zmienia ci sie układ klawiatury z polskiego na niemiecki i na odwrót :)
3) wyślij mi na PW nr nadwozia. Sprawdzę nr. or sondy, czy ma zamiennik, dostępność i cenę.

Moje zdanie i podobny problem w 145,1.7 uszczelki pod glowica a w szcegolnosci pierscienie na tłokach.Moge się mylić ,ale pomogło.

Daniel napisał:

Na początek sprawdż szczelność komór spalania ( nie mylic ze sprężaniem )

Tak jak mówi 75andrew155. Jeżeli szczelność okaże się wporządku i ciśnienie sprężania też. To olej może brac przez uszczelniacze zaworów.
Jeżeli bierze olej to rura wydechowa powinna być oblepiona olejem. Jednak jeżeli jest w aucie katalizator to zostaje on pozapychany olejem i tez bedzie to miało wpływ na wzrost spalania.

skoozi twierdzi ze na NGK auto pali jak smok a na BRISKACH jest super...slyszalem juz ze briski mocy dodaja...AR zaleca NGK i recze ze nie ma lepszych.pomiar cisnienia przy zuzytch pierscieniach olejowych nie jest miarodajny(olej uszczelnia)w bokserkach najczestrza przyczyna brania oleju i niebieskiego dymu sa zuzyte uszczelnienia zaworow.co do spalania to pierwsza rzecza jaka musisz zrobic to znalesc przyczyne swiecenie kontrolki.pozdrawiam

Dobra wiec tak...

bylem w serwisie, na komputrze wyszla sonda i najprawdopodobniej po jej wymianie wszystko wroci do normy, czyli i tak za duzo ale jakies 12l w miescie (DOPUSZCZALNE w boxerze)... u mnie sonda pokazuje zwarcie z masa czyli uszkodzony czujnik tlenu na BANK!!(sonda oryginalna 600zł, ciekawe czy sa jakies zamoeniki)
TEORETYCZNIE jakby komys cos takiego sie stalo to moga byc 3 rzeczy, czujnik temperatury komputera (mozna sprawdzic omomierzem na rezystancje czy jest dobry), przeplywomierz mozna srawdzic napiecie ale nie zawsze to jest miarodajne czyli wlasciwie nie da sie dokladnie sprawdzic (kupic nowy nalezy!), lambde moozna sprawdzic na przyzadzie za 50zł czy sygnal daje napiecie w granicach od 0,2 do 0,8V oscylacyjnie kilkaset razy na minute (poprawcie mnie jezeli jestem w bledzie). Potem nalezy wykasowac bledy i powinno pomoc.
To tyle o spalaniu natomiast wydaje mi sie ze zalanie oleju syntetycznego nie bylo dobrym pomyslem (wczesniej polsyntetyk) i poszly uszczelniacze na zaworach... i tu pytanie! MA MOZE KTOS INSTRUKCJE JAK SIE DOBRAC DO GLOWIC W BOXERZE? TZN CO TSZA POBLOKOAC GDZIE SA ZNAKI NA KOLACH ETC...
swiece nawet nie wiem jakie mam bo jeszcze nic przy nim nie robilem ale jak bede robil glowice to i rozrzad sie zeobi i swiece wymieni

jakby jakis klopot to na mail bo sie troche o tym silniku dowiedzialem przez ostatnie dni, pozdro........

moim postem Ci nie pomoge ale chcialem zapytac..u was tez jest taka duza roznica w spalaniu w miescie i poza nim?? w miescie mi ciagnie ok 10l a na trasie (np krakow zakopane) 7-7.5l jak na tyluletnie auto i jeszcze boxer to spalanie w trasie mega niskie ale w miescie tez by sie przydalo troszke zejsc :)

W Lancii Dedrze 1.6 w mieście mam 12l. , a na trasie 6-6,5

Witam

JA również mam problem ze spalaniem
mój boxer 1,4 pali 13-14l
objawy, sądząc po opisach innych, wskazuje na to że to sonda.
może ktoś mi poleci jakąś dobrą i niedrogą sondę :mrgreen: .

POZDRAWIAM

zalezy jak sie cisnie jak dajesz 160-180 bez przerwy to wiadomo ze powyzej 10 i to grubo ale jadac 100-130 to spokojnie kolo 7 mi pali;)

Szczerze mowiac w mojej 145 nie wiem ile pali benzyny, ale GAZU na miescie maksymalnie wypila mi 16-18 litrów, po regulacji gazu spadlo do max 12 litrów.
Proponowałbym sprawdzic filtr powietrza, u mnie byl pekniety dostawał lewego powietrza.
Pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót