Sterownik silnika - jak zdiagnozować?

szerszeń

Nowy
Auto
Astroserati | 407 coupe | Quattroporte
Chyba padł mi sterownik silnika - w aucie wypada zapłon, nie chodzi na wszystkie gary, brakuje mu mocy. Wymienione przewody WN, świece, cewka, został tylko sterownik, ale tu koszty są znaczne (no i jazdy z immo) więc najpierw chcę się upewnić, że to on. Jak się do tego zabrać? Jakieś pomiary wartości napięć?

Lancia Kappa 220 KM, ECu 0261 203 792 cena za ECu 450 zł + odblokowywacz immo 150 zł.
--
http://www.elektronika.renado.pl/index_html.html
- wg. AutoDaty 3.24 ECu to M2.10.4, czyli takie ECU odczyta alfadiag lub w ostateczności KWP71 + interfejs VAG KKL
- żeby uszkodzić ECU to trzeba się starać, lub nie przestrzegać kolejności odłączania i dołączania klem akumulatora.
- jeśli został żle założony rozrząd to można taki przypadek zdiagnozować poprzez pomiar oscyloskopowy, jesli do tej pory nie ma już wykrzywionych zaworów.
- w tym przypadku silnik tez nie odpali poniewaz nie ma kompresji na cylindrach ( ale tego nie zyczę ).

Moja to 205CV. Alfadiaga mam. Wolę jednak zmodyfikować ten nowy ECU niż ładować odblokowywacz.
Podobno uszkodzona cewka doprowadziła do takiej masakry. Nie wiem, dopiero się uczę elektroniki samochodowej. W necie znalazłem taki scenariusz, może tu też miał miejsce.
Robili wszelkie pomiary, łącznie z dynamicznymi i podobno wszystko jest OK. Kompresja także.
Powiem Ci, że niezła załamka...

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót