• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Stacyjka

• Autor wątku Autor wątku georgegw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

georgegw

Guest
Witam.
Po włożeniu kluczyka do stacyjki nie moge odpalić , kluczyk nie przekręca sie w przód , ani drugnie, Moge przekręcić w tyl na postojowe. Można coś poradzic na to samemu .Pilnie potrzebuje auta na jutro . Jakieś porady , instrukcje. Z góry dzieki.

pierwszy raz sie tak zdazylo czy to notoryczne? bo jedyne co mi sie kojarzy, to to, ze sie kierownica zablokowala. tak sie dzieje, jak na zgaszonym aucie krecisz kierą. wloz klucz do stacyjki i z rownoczesnym przekrecaniem klucza krec kierownica, powinno puscic wtedy. tylko to mi swita w mojej mozgownicy :D

To był pierwszy raz ! Wcześniej zdarzało się ze przekręcalem tylko raz,i dalej nie chciał, wyjmowałem próbowalem jeszcze raz i było ok.Dzis jednak bylo inaczej. Wydaje mi się że kolejna rzecz w alfie się sypie.
Tak jak napisałeś, pokombinowałem troche szarpiąć za kierownice, wciskając , gaz, hamulec i poszło ;) dziwne. THX anyway.

Ja mam ten sam problem, nie zawsze ale czesto mi się to zdarzy. Przekrecam kluczyk w pozycje MAR czekam aż zgasna kontrolki i nagrzeja sie swiece i dalej ani nie drgnie, mam na to sposob, ale taki awaryjny...nie czekajac czyli z rozmachu przekrecam w pozycje AVV na rozruch i silnik odpala...ale boje sie tak dłużej odpalać ALFY. Poradzicie coś? Rozbiore jakos stacyjke? Pomoże to coś czy stacyjka do wymiany? :(

mialem taki sam przypadek w poprzednim aucie, raz sie udawalo przekrecic a raz nie i niestety stacyjka byla naprawiana:(

stacyjka zostala poddana naprawie i po tym dzialala idealnie:)

U mnie dziś stało się to samo (alfa 156fl) i to 30km od domu. Kierownice udało się odblokować, w lewo na postój ok, ale w prawo ani rusz. Odpaliłem ją awaryjnie, wyciągając kostkę z drugiej strony stacyjki. Pytanie czy stacyjka do naprawy? Czy trzeba kase szykować na nową?

U mnie dziś stało się to samo (alfa 156fl) i to 30km od domu. Kierownice udało się odblokować, w lewo na postój ok, ale w prawo ani rusz. Odpaliłem ją awaryjnie, wyciągając kostkę z drugiej strony stacyjki. Pytanie czy stacyjka do naprawy? Czy trzeba kase szykować na nową?
Okazało sie że ułamał sie kawałek plastyku o strony blokady i on blokował stacyjke. Po wyciagnięciu go stacyjka działa jak należy.

panowie u mnie zaś nie działa funkcja świateł parkowania miał może ktoś z was taki przypadek co to może być??

A może by tak użyć zapasowego kluczyka... tak dla diagnozy??? Kiedyś miewałem podobne problemy w innych produktach koncernu FIAT, w tym m.in. w CC i Punto. Rozwiązanie było tak banalnie proste, że aż bolesne. Stal użyta do produkcji kluczyków najwidoczniej jest zbyt plastyczna i po dłuższym użytkowaniu kluczyk odkształca się lub jak to się mówi "wyciera" i nie współpracuje właściwie z mechanizmem stacyjki. Użycie nieużywanego dotąd zapasowego kluczyka w obu przypadkach rozwiązywało problem. Być może demontaż stacyjki będzie zbyteczny.

- a 147 tolerancja kluczyka i stacyjki jest dość duża.
- musi tak być ponieważ maszyny do frezowania kluczy maja swoją tolerancję.
- ale zawsze można i należy spróbować z kluczykiem serwisowym.( ten bez klawiszy)

no to problem bo nie mam zapasowego tak już autko przyjechało z Włoch

Moje uszanowanie.

Odgrzewam kotleta ponieważ stało się to u mnie :( postojowe się da w lewo (z problemem) ale odpalić silnika już nie, nawet ciężko jest odblokować kierownicę, ale się da. Nie da się natomiast włączyć zapłonu, kluczyk połamię a nie przekręcę. Kupiłem kolumnę kierownicy ze stacyjką i kluczykiem tylko jak wymienić samą stacyjkę. Włosi postożkowali obie śruby montażowe stacyjki.

I jeszcze w razie czego jak podmienić pastylki z kluczyków starego typu bez pilota. Odkleiłem logo AR a tam plastik O_o Czyżby pastylka była zalana na stałe?

Amortyzatory
Powrót