• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[156] Sreberko 2.5V6 by rewan

• Autor wątku Autor wątku rewan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

rewan

Nowy
Auto
AR 156 2.5V6
Witam.

Niedawno spełniłem moje dwa małe marzenia. Widlak i znów Alfa. Wcześniej jeździłem Acco VI, ale przyszedł czas na zmiany. Byłem kiedyś posiadaczem 156 1.8TS i zawsze myślałem o powrocie do tego samochodu. No i stało się. Alfa wygrała z Lexusem IS200 i jest u mnie. Mam trzy problemy z tym samochodem. Kolor, wydech końcowy i miejsce montażu wlewu gazu. Przemalowywać raczej nie będę, wydech na pewno kiedyś wyleci, a miejsce wlewu gazu zostanie niedługo zmienione plus wymieniony zderzak. Samochód zdrowy, bez rdzy i raczej nie bity (mocno). Ori szyby, wszystko ma odpowiedzi kolor. Stuknięta na pewno lekko w przód (lekko połamany zderzak stary, i lekko uderzona maska), oraz z tyłu wymieniana klapa i zderzak też lekko pęknięty. Ogólnie bez tragedii. Jeździ prosto, spawana na pewno nie była. Silnik trzyma kompresję, chodzi okej, moc ma. Skrzynia bez zarzutów, środek nie zniszczony. Przelot 280k. Silnik lekko nierówno pracuje na benzynie (gaz okej), wywala błąd P0135.
Papiery na wymieniony rozrząd są co mnie cieszy.

Dane:
Rok produkcji: 1999 (rejestracja 02.2000)
Silnik: 2.5V6 190KM + LPG (nie pamiętam już teraz gratów)
Wersja: Distinctive + SportPack (szare skóry Momo)

Modyfikacje:
Przerobione lampy przód na soczewkę z ksenonem (nie wiem co za żarnik itd, świeci odpowiednio)
Gałka zmiany biegów (jakieś Momo?)

Zrobione:
Wymiana dziadowskich opon wielosezonowych na Continentale (przód 215/45/17 Contiecocontact, tył 225/45/17 Premiumcontact 6)
Olej zakupiony (Valvo 10w60) - czeka na wymiane
Wymiana zderzaka przód

Plany:
Wymiana sondy lambda przed katem (zamówiona, montaż w przyszłym tygodniu)
Ogarnięcie wlewu gazu i wymiana zderzaka tył
Ogarnięcie pod maską wszystkiego, bo jest nie tak jak ma być (; p)
Wymiana hebli z 286mm na 305mm z GTA (już jadą, szukam adapterów)
Obniżenie
Polerka (klapa z tyłu porysowana i była wymieniana)
Jakieś nakładki na pedały plus podstopnik (ktoś coś takiego produkuje?)

Zdjęcia niebawem. Nie mam teraz nic ciekawego. Trzeba ją umyć, ogarnąć i dopiero można pokazać. No i przerejestrować jeszcze trzeba.

Załączniki

• IMG_20190402_211140.jpg
    IMG_20190402_211140.jpg
    74.6 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_20190402_211147.jpg
    IMG_20190402_211147.jpg
    79.7 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_20190402_174637.jpg
    IMG_20190402_174637.jpg
    125.1 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnia edycja:
Witaj z powrotem w klubie ! Powodzenia z projektem

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Gdzie kupiles te Alfe? Jakbym kojarzyl :P

Zderzak założony. W końcu nie straszy. W pierwszym poście jakieś zdjęcia żeby wiadomo, że nie kłamię haha ; D.
[MENTION=17564]koskar[/MENTION]
Kupiona w WWA.

Na pewno jest to sportpack? Nie ma nakładek na progi :P

Na pewno. Nawet po VINie się zgadza. Zdjęte są przez poprzedniego właściciela i tak wygląda chyba lepiej ; p.

Lepiej wg mnie nie, ale zawsze te nakładki wyglądają podejrzanie, tzn. może się pod nimi w ciszy rodzić rdza, a na zewnątrz nic nie widać.

[MENTION=69873]Maxi[/MENTION]
I dlatego też zostały ściągnięte. A wygląd to sprawa subiektywna. Na szczęście ten samochód wygląda mało podejrzanie. Przy Hondzie co chwilę mnie Policja trzepała ; p.

W przyszłym tygodniu zacisk + tarcza + zwrotnica jadą do osoby co mi zrobi adaptery. Teraz zostało wybrać kolor zacisków. Zastanawiam się między różowym, fioletowym, seledynowym, a jakimś coś ala miętowym. No i zamówić przewody w oplocie i porządny płyn.

Kolor już wybrany. Czekam na adaptery. I tutaj zonk. Zaciski 305mm nie wchodzą. Albo trzeba piłować zacisk albo coś kombinować. Zobaczymy co z tego będzie. Na razie jest mały problem.

Co do reszty to idą sprężyny Eibacha. Myślę, że przed majówką wlecą sprężyny, sonda, olej i przerobienie wlewu. Miało być wsio robione razem z zaciskami w maju, bo miało mnie nie być akurat ale... złamałem rękę podczas gry w kosza. Także i tak moja jazda jest na razie ograniczona. Zdążyłem jako tako wyczyścić silnik, założyć nakładki na pedały i założyć czarne kierunki z boku.

No i pojawiło się jakieś stukanie przy przysppieszaniu na 1-3 biegu gdy moment jest największy. Dźwięk dziwny. Sypie się dyfer czy jakiś element zawiasu stuka? Tego dowiemy się niedługo.

Amortyzatory
Powrót