[145] Sprzęgło

• Autor wątku Autor wątku maciomirek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maciomirek

Guest
Witam Dziś jak wracałem z pracy pedał sprzegła wpadł mi w podłoge. I nie chciał juz wrócić na swoją pozycje Strasznie coś stuka i przy wciskaniu skrzypi Jestem w stanie jeszcze wbić bieg ale pod pedałem jest tylko centymetr luzu Może miał ktoś taką sytuacje Czy rozleciał sie zacisk czy tylko tarcza? Czy jest problem z wymianą?

może to łożysko skoro stuka co do wymiany to jako takiego nie ma , no oczywistym jest że trzeba zdjąć skrzynie do wymiany sprzęgła a o jakim silniku mowa?

sprawdź poziom płynu hamulcowego to morze być pompa albo wysprzęglik a hamulce działają tak samo?

Może łapa sprzegła spadła z prowadzenia

Ja tak miałem w AR 33 i wysprzęglik poszedł w cholere...niedroga sprawa naszczęscie...

Mnie czeka wymiana sprzęgła i to cos czuje mnie będzie nieźle kosztowało:(

Pozdrówki

Kolego maciomirek tak jak kolega Parzi napisał prawdopodobnie będzie to wysprzęglik (ja osobiście sam go wymieniałem w mojej Alfie). Sprawdź, czy z niego nie wycieka płyn hamulcowy lub też nie przesunął się bolec popychający łapę sprzęgła. Piszczenie, wpadający pedał, to są typowe objawy dla źle działającego wysprzęglika. Sprawdź go, a jak będziesz chciał wymienić, to mogę podać Ci namiary na sklep internetowy, gdzie tanio można go kupić (ja chyba zapłaciłem do boxera 59zł + koszty wysyłki). I jeszcze jedno, jak będziesz chciał go wymieniać sam, to pożycz sobie od razu od kogoś szczypce do pierścieni Segera, bo bez tego można wścieklizny dostać. Pozdrawiam.

Mam silnik boxera 1.6 Dzieki wielkie wszystkim za podpowiedzi Jutro pojade na kanał i zobacze Oczywiście dam znac :)

rozwiązanie

Dziś z mechanikiem rozebraliśmy sprzegło i okazało sie ze łożysko sie rozleciało i pocharatało blaszki docisku Wiec do wymiany docisk i łozysko :(
Znalazłem docisk od boxerka 1,4 i nie mam 100% pewnosci czy bedzie pasować do mojego 1,6 Czy ktoś może wie coś na ten temat?

Dla świętego spokoju wymień cały komplet na nowy. Dwa tygodnie temu robiłem remont skrzyni i przy okazji wymieniałem sprzęgło, docisk i łożysko, łączny koszt całego kompletu z Valeo to jakieś 340zł. Te trzy elementy wymienia się zazwyczaj razem (chyba, że zaraz auto chcesz sprzedać), bo za chwilę znów możesz zrzucać skrzynie, a jest to dosyć kłopotliwe. Używki też odradzam, bo sprzęgło to zbyt poważna sprawa, żeby kombinować.

Amortyzatory
Powrót