J
Jakub1989
Guest
Czy zestaw sprzęgła (docisk, tarcza ...) od 33 1.7 16v różni się czymś od 145 1.7 16v bo w teorii to ten sam silnik, skrzynia też taka sama (delikatna różnica w obudowie) a rozbieżność cenowa dosyć znaczna.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Sprawdź sobie w eprze .
Omg, niezły ten wątek...
Skrzat i karol, co Wy tutaj wypisujecie?Przecież Kuba nie pyta o cenę sprzęgła(a już na pewno nie tego od słabszych wersji) ani też o koszty wymiany, tylko o różnice w budowie sprzęgła do 145/6 16V względem pozostałych boxerów.
.
Wracając do tematu to z tego co widzę w katalogu LUK'a różnica jest dość prosta - do 145/6 16V średnica tarczy wynosi 220mm, do pozostałych 200mm..
Czy mniejsze pasuje? Nie wiem, może ktoś to sprawdził organoleptycznie, natomiast pytanie czy ta "włoska fantazja" nie jest po prostu racjonalnie uzasadniona - np. masą auta(145/146 są wyjątkowo ciężkie).
Tylko nadal mnie zastanawia że w 33 1.7 16v to identyczny silnik więc czemu by nie miało pasować takie same sprzęgło. Rzeczywiście 145/146 są ciężkie ale z mniejszymi silnikami mają normalne sprzęgła (200 mm) jak wnioskuje.
No będę musiał rozważyć takie rozwiązanieM
Tak naprawdę to nie wiem czy nie najrozsądniej będzie odstawić auto (z góry)na parę dni. Wtedy mechanik na spokojnie wyjmie sprzęgło i sprawdzisz jakie w ogóle masz bo teoria jedno, a praktyka drugie.