• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[155] SPRZĘGŁO - przyczyny wysokiego brania ??

• Autor wątku Autor wątku Mdx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Mdx

Nowy
Auto
Volvo V60 D4 2015r.
Witam!

Mam nowe sprzęgło, nowy wysprzęglik, nowy płyn hamulcowy i odpowietrzony układ a sprzęgło dalej wysoko łapie... Po wymianie wysprzęglika sprzęgło łapało u dołu tak jak powinno być i biegi wchodziły lepiej, niestety poprawna praca sprzęgła trwała tylko tydzień :( pojechałem więc jeszcze raz do mechanika co wymieniał ten wysprzęglik aby posprawdzał czy nie ma jakiś wycieków i odpowietrzył jeszcze raz układ - wycieków nie było żadnych, a ponowne odpowietrzenie układu nic nie zmieniło!! :(

Kurcze możliwe, że ten nowy wysprzęglik mimo że nie ma wycieków po tygodniu pracy się zepsuł ??

Co jeszcze sprawdzić co może powodować wysokie branie sprzęgła ??

Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję!
Pozdrawiam

Czy w porównaniu z poprzednią 155 też wysoko łapie?

Pozdrawiam, d.

Hej!

Czy w porównaniu z poprzednią 155 też wysoko łapie?

Tak! Łapie jakby sprzęgło było już dawno zużyte. Alfa rusza z miejsca dopiero, gdy puszczę całkowicie pedał sprzęgła, do tego biegi zaczynają ciężej wchodzić :(

Co wchodzi w skład hydraulicznej regulacji sprzęgła ?? Oprócz wysprzęglika jest jeszcze jakaś pompa ?? Może ona nawala ?

Witam.Dawno mnie nie było na forum i mam problem z 155 otóż gdy wcisnę sprzęgło do końca czasami zostaje na dole i nie chce odbić jak temu zaradzić czy jet tam jakas regulacja sprężyny czy to wina układu hydraulicznego.

Ostatnia edycja:
Mdx sprawdz docisk bo mimo ze nowy moze sie cos rozkraczylo.

Kozik u Ciebie przejrzalbym hydraulike.

Jakieś 4 miesiące temu wymieniałem sprzęgło, bo już czasami niewysprzęglało - słoneczko było tak zniszczone, że nie pytaj.
Po wymianie - bosko chodzi, ale nie do końca. Gdy stoję w korkach, czyli sprzęgło bieg - sprzęgło luz - zaczynam czuć, że coś w sprzęgle nie działa tak idealnie (już nie chodzi tak lekko).
Zacząłem czytać o tych sprawach i wyszło, że może to być wina łożyska oporowego.
Jeśli się mylę...proszę o sprostowanie.

To nie wymienił ci mechanik łozyska oporowego przy wymianie sprzęgła ?

Witam.Dawno mnie nie było na forum i mam problem z 155 otóż gdy wcisnę sprzęgło do końca czasami zostaje na dole i nie chce odbić jak temu zaradzić czy jet tam jakas regulacja sprężyny czy to wina układu hydraulicznego.

W moim przypadku pedał sprzęgła zostawał na dole przez zacinający sią wysprzęglik z ,którego nie było żadnych wycieków.Wymiana wysprzęglika zakończyła sprawę.

---------- Post dodany o godzinie 11:28 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 11:24 ----------

Jakieś 4 miesiące temu wymieniałem sprzęgło, bo już czasami niewysprzęglało - słoneczko było tak zniszczone, że nie pytaj.
Po wymianie - bosko chodzi, ale nie do końca. Gdy stoję w korkach, czyli sprzęgło bieg - sprzęgło luz - zaczynam czuć, że coś w sprzęgle nie działa tak idealnie (już nie chodzi tak lekko).
Zacząłem czytać o tych sprawach i wyszło, że może to być wina łożyska oporowego.
Jeśli się mylę...proszę o sprostowanie.

Uszkodzone łożysko wyciskowe(przez Ciebie nazwane oporowym)raczej nie będzie miało wpływu na lekkość wciskania sprzęgła.Podstawowym objawem uszkodzonego łożyska wyciskowego jest zgrzytanie po wciśnięciu pedału.

Ostatnia edycja:
Uszkodzone łożysko wyciskowe(przez Ciebie nazwane oporowym)raczej nie będzie miało wpływu na lekkość wciskania sprzęgła.Podstawowym objawem uszkodzonego łożyska wyciskowego jest zgrzytanie po wciśnięciu pedału.

tu sie nie zgodzę ponieważ łożysko cały czas ma kontakt z dociskiem i czasami zdarza się tak że słoneczko lub łożysko zostaje tak zjechane, że powoduje nie prostopadłe przyleganie i opór w czasie wciskania robi się całkiem duży.

z tym Valeo to też różnie bywa, jedno w sklepie mi pokazywał to pudło takie strasznie kiczowate i wszystkie elementy oddzielnie (cena 250 zl :confused:)
a wziąłem z hurtowni to wszystko w porządnym pudle i zgrzane folią z instrukcją co i jak za 300 zl i wyraźnie tarcza i łozysko o wiele lepiej wykonane reszcie się nie przyglądałem.

Amortyzatory
Powrót