• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Sprzęgło i skrzynia, porównanie 1.9 i 2.4 JTDm

pr0k0p

Nowy
Auto
159 1,9 JTDm 16v '06
Niedługo będę chipował swoje 1.9 JTDm 150 KM na więcej i się zastanawiam jaki moment wycisnąć z tego silnika. Czytałem, że maximum w tych silnikach to 400 Nm, tyle wytrzymuje sprzęgło i skrzynia. Znowuż słyszałem, że w 2.4 JTDm 200 KM jest to samo sprzęgło i skrzynia co w 1.9 a tam przecież moment zaczyna się od 400 Nm i chipuje się na więcej.

W związku z tym moje pytanko: ktoś wie czy są różne skrzynie i sprzęgła w 1.9 i 2.4 czy może takie same? No i najważniejsze, jaki moment wytrzymają te z 1.9?

Niedługo będę chipował swoje 1.9 JTDm 150 KM na więcej i się zastanawiam jaki moment wycisnąć z tego silnika

zrobilem ten silnik w moim crosswagonie na 180KM/380 Nm. Sprzeglo jest nie do zajechania. Przejechalem na nim prawie 170 tys. km, z czego 110 tys. km na chipie. Łagodnie dało znać, że się kończy, po prostu się ślizgało. Koło dwumasowe zero luzów (!), nie musiałem wymieniać razem ze sprzęgłem. Natomiast pożegnałem się z jednym wałem tylnego napędu (gwarancja), podporą wału i poduszką tylnego mostu, ale te rzeczy akurat nie dotyczą twojego auta.

Superglide, to 1.9 JTDm w crosswagonie było robione z napędem na 4 łapy? Sprzęgło jest takie same jak z napędem na 2 kółka czy może inne?

to 1.9 JTDm w crosswagonie było robione z napędem na 4 łapy
1,9 był łączony z Q4 w crosswagonie i sportwagonie 156 pod koniec produkcji, ale w 159 już nie (tylko 3.2 i 2.4). Co do sprzegła to trzeba to sprawdzić w eperze, a najlepiej w pierwszym lepszym ASO fiata, ale jestem pewien, ze jest to element wspolny dla innych modeli.

Superglide, twoja 156 ma ten sam silnik co moja 159? Bo jak tak to zaczynam się zastanawiać czy do siebie nie wpasować 4x4 :D oczywiście żartuję ale pomysł fajny tylko pewnie kosztowny. Btw nie myślałeś żeby zwiększyć u siebie moment do 400 Nm? Trochę mocniej by kopało do przodu ;)

Trochę mocniej by kopało do przodu
crosswagon to najlepszy przyklad, jak dane wyglądają fajnie na papierze. W rzeczywistosci to klocek, który ma tonę sześćset i opory związane z napędzaniem tyłu. Seryjne 150 hp to jednak baaardzo mało. Myślę, że po przeróbkach auto można porównać z konkurencją 140-150hp, typu mondeo czy pasat, ale oni są oczywiście lżejsi. Nie mówię tu o warunkach zimowych, bo nawet na suchym takie mondeo miele kołami przy starcie, cross po prostu odjeżdża. Generalnie zimą z takim napędem jesteś królem na drodze. Ale chyba już nacieszyłem się tym 4x4 i szpanowaniem pod stokiem :-) i chyba dojrzewam do jakiegoś RWD...

159 to też kawał kloca, tak jak w crossie ponad 1600 kg wagi. U mnie na hamowni wykazało ostatnio, że mam 138 KM, malizna jak na takie auto.

Co do szpery to przydatna rzecz. Jakieś 1,5 miesiąca temu zakopałem się w błocie i przy każdym dodaniu gazu było coraz gorzej. Co to za szpera? Wiecie coś na temat np. mechanizmu w niej stosowanego? Fajna rzecz żeby tylko była trochę tańsza..

Przy tej cenie to atrakcyjnie się to prezentuje. Wracając do tematu to kojarzy jeszcze ktoś coś na temat wytrzymałości sprzęgła w 1.9 JTDm? Bo jednak w pierwszej kolejności chcę chipa a potem będzie się myślało dalej :D

Ja zrobiłem na chipie jak na razie 20tys. km i nie ma żadnych niepokojących objawów. Kolega Rafter może się też wypowie bo on chyba więcej zrobil km Alfą 159 po chipie.

pzdr

Ja zrobiłem na chipie jak na razie 20tys. km i nie ma żadnych niepokojących objawów. Kolega Rafter może się też wypowie bo on chyba więcej zrobil km Alfą 159 po chipie.

pzdr
Dokładnie tyle samo co ty Mat ,zrobiłem to wcześniej ale mniej jeżdżę .Chip u mnie tylko przyspieszył defekt kolektora ssącego który był starego typu i jest o tym w oddzielnym temacie.Pzdr

M@t a ty na jakie wartości zchipowałeś bo nie mogłem się na forum doszukać?

Ok, dzięki chłopaki. Mniej więcej już wiem na ile bym chciał chipować. Teraz pojawił się u mnie inny problem. Mianowicie mam pod maską 138 km a nie 150 i teraz zastanawiam się na jaki moment w ogóle dam radę zchipować swój silnik i co ja tak naprawdę mam. Ale o tym piszę już w osobnym wątku.

Pozdr
Prokop

Często widzę w niektórych katalogach, że wychodziła Alfa 159 1.9 JTDm 16V 136HP, może właśnie masz taką wersję.:P
pzdr

No właśnie to autko jest sprowadzone z Belgii :) i wszystko jasne.
Btw. skąd wiesz, że to było na rynek belgijski? Ja nie mogę się doszukać zbyt wielu info dot. tej wersji nie mówiąc już o tym na jaki rynek.

Pzdr,

mozliwosc

jest jakaś mozliwość rozeznania tych silnikóm od siebie 100kW i 110kW? mam na myśli po otworzeniu i spojrzeniu z góry albo na zdjeciu? np. inaczej ustawione niektóre cześci, fitr bateria, albo cały motor do góry nogami:pleasantry:....

Amortyzatory
Powrót