• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Spryskiwacze

Jarek`

Nowy
Auto
159sw 1.9 8v
Witam!
Mam taki problem ze spryskiwaczami przedniej szyby.
Strumień leci pod bardzo niskim ciśnieniem, ze czasami ledwo co na szybę leci, a dzisiaj było tak że psikał tylko spryskiwacz od strony kierowcy- ledwo ledwo, a drugi ani kropelki...
Gdzie szukać przyczyny?
Co na to zaradzić?:moil:

Może masz dysze zatkane, albo gdzieś przewód jest nieszczelny, np. na łączeniach, bądź po prostu jest zagięty... Ja jednak stawiałbym na zatkane dysze. Trzeba by cały układ przeczyścić.
Pozdrawiam.
- Rafał

Może masz dysze zatkane, albo gdzieś przewód jest nieszczelny, np. na łączeniach, bądź po prostu jest zagięty... Ja jednak stawiałbym na zatkane dysze. Trzeba by cały układ przeczyścić.
Pozdrawiam.
- Rafał
A jak się zabrać za czyszczenie tych dysz?:confused:
Dużo z tym roboty?

A jak się zabrać za czyszczenie tych dysz?:confused:
Dużo z tym roboty?
Heh. Nigdy tego nie czyściłem, nawet nie wiem czy są rozbieralne. Można próbować na różne sposoby, można np. przedmuchać wysokim ciśnieniem cały układ, ale w odwrotną stronę, czyli w stronę zbiorniczka, ale po wypięciu przewodów od pompki. Sprawdź najpierw szczelność, bo to zajmie Ci najmniej czasu, a dopiero potem sprawdzaj bardziej czasochłonne możliwości.
Pozdrawiam.
- Rafał

Ok, dzięki wielkie.
Jutro będę z tym działał :moil:i zobaczymy co z tego wyjdzie

można np. przedmuchać wysokim ciśnieniem cały układ, ale w odwrotną stronę, czyli w stronę zbiorniczka, ale po wypięciu przewodów od pompki.
Układ ma na pewno zaworki zwrotne, żeny płyn się nie cofał do zbiorniczka, więc raczej nie da rady tak łatwo po całości przedmuchac.. Ja bym zaczął od dysz.. wypiąć, przedmuchac i jesli nic nie da, sprawdzac po kolei kolejne elementy układu..

A jak się zabrać za czyszczenie tych dysz?
Dużo z tym roboty?

trzeba ostrożnie wyjąć spryskiwacze z podszybia (ostrożnie podważyć małym płaskim śrubokrętem)
następnie zdjąć wężyk z końcówki i przedmuchać dysze wysokim ciśnieniem.dobrze jest też dla pewności użyć do tego igły lub szpilki bo nieraz coś się może zakleszczyć w środku.
przed podpięciem spryskiwaczy do wężyków wskazane jest włączenie na chwilę spryskiwania aby usunąć wraz z płynem zanieczyszczenia z przewodów.

Układ ma na pewno zaworki zwrotne, żeny płyn się nie cofał do zbiorniczka, więc raczej nie da rady tak łatwo po całości przedmuchac.. Ja bym zaczął od dysz.. wypiąć, przedmuchac i jesli nic nie da, sprawdzac po kolei kolejne elementy układu..
Jest dokładnie tak jak pisze kolega, najlepiej do tych elementów się dostaniesz po zdjęciu plastikowego podszybia. Wtedy spryskiwacze wyjmiesz w palcach, od razu zobaczysz co z przewodami i zaworkiem zwrotnym. Zabierasz się do tego tak jak do wymiany filtra kabinowego (nie wiem jaki masz rocznik alfy, ale pewnie przed FL), ale ściągasz obydwie połowy podszybia, oczywiście na wstępie trzeba zdjąć wycieraczki. Podszybie ściągaj z "czuciem", żeby nie "spitolić" spinek.

Jarek opisz koniecznie jak Ci poszło bo mam ten sam problem i też się będę musiał za to zabrać.

W moich poprzednich AR przyczyną takich objawów były przytkane zaworki zwrotne. Membrany znajdujące się w nich źle pracowały i przytykały też przepływ płynu w kierunku spryskiwaczy. Pomogła wymiana zaworków na nowe (takie, jak do większości fiatów, lub oryginał w ASO o numerze części 46418009 za około 10 zł). Pozdrawiam.

Potwierdzam motyw z zaworkiem zwrotnym, u mnie było to samo, wystarczy wymienić na nowy w cenie 10 zł, jest on na podszybiu pod plastikowymi osłonami.

Witam ponownie!
Zabrałem się dzisiaj za te spryskiwacze i doszedlem do tego dlaczego niema ciśnienia. Otóż płyn ucieka sobie z całym ćisnieniem przez ten jakby trójnik, do którego przyłączony jest wężyk doprowadzający plyn ze zbiorniczka i rozdziela on ten plyn na pozostale dwa węże idące juz do spryskiwaczy.

Tak to wygląda, caly ten trójnik zaznaczylem w czerwonym kółeczku, nastomiast niebieska strzałkła pokazuje na otwór w środku tego trójnika, przez który plyn ucieka. Nie wiem czy ten otwor ma być czymś zaślepiony?
Gdzie takie coś kupić? ew. mzoe da rade samemu naprawić?
Ten jak trójnik, to jest ten zaworek zwrotny?

Trójnik to właśnie ten zaworek zwrotny.

a ja rozebrałem ten trojnik wywalilem srodek i złozyłem do tej pory działa jak nalezy a za 10żł mozna kupic płyn :D:D:D

a ja rozebrałem ten trojnik wywalilem srodek i złozyłem do tej pory działa jak nalezy a za 10żł mozna kupic płyn :D:D:D

Tylko nie wiem, czy wiesz, że wtedy dłużej czekasz na spryskiwanie szyby, bo płyn sie cofa i zapowietrza się układ, a czasem szybkie umycie szyb jest potrzebne w nagłych sytuacjach np jesienną porą, przy zabłoconych drogach. Natomiast argument żałowania 10 zł na takie naprawy jakoś mi nie pasuje do AR...

A tak na marginesie to spryski w Alfie są tragiczne, czytałem gdzieś, że można je zastąpić bodajże od Fiata Uno?:)

A tak na marginesie to spryski w Alfie są tragiczne, czytałem gdzieś, że można je zastąpić bodajże od Fiata Uno?:)

ja mam od uno i jest o niebo lepiej. pasują bez najmniejszych problemów i dużo lepiej dają się ostawić. w ASO fiata płaciłem za nie coś 7-8zl za sztuke a co do zaworka zwrotnego to oczywiście macie racje ze jak się go wybebeszy to płyn się cofa ale za to wtedy jest lepsze ciśnienie na dyszach i ładniej psikają.

Tylko nie wiem, czy wiesz, że wtedy dłużej czekasz na spryskiwanie szyby, bo płyn sie cofa i zapowietrza się układ, a czasem szybkie umycie szyb jest potrzebne w nagłych sytuacjach np jesienną porą, przy zabłoconych drogach. Natomiast argument żałowania 10 zł na takie naprawy jakoś mi nie pasuje do AR...
To że się czeka, to jeszcze nic, najgorzej jeśli masz zakurzoną lub zabłoconą szybę i wówczas zanim wycieraczki dostaną płyn, to pracują na sucho i rysują szybę, dlatego istnienie zaworka zwrotnego jest tak istotne.
Pozdrawiam.
-Rafał

To że się czeka, to jeszcze nic, najgorzej jeśli masz zakurzoną lub zabłoconą szybę i wówczas zanim wycieraczki dostaną płyn, to pracują na sucho i rysują szybę, dlatego istnienie zaworka zwrotnego jest tak istotne.
Pozdrawiam.
-Rafał

W rzeczy samej...

No! udalo sie:) ciśnienie jest takie jak trzeba:)
Tylko mam teraz inny kłopot z ustawieniem tych dysz tak aby płyn leciał na szybe, bo póki co to leci gdzie chce :/
A może od jakiegoś innego auta przypasowałyby te dysze?

Amortyzatory
Powrót