• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[146] Spryskiwacz tylniej szyby

macminik

Nowy
Auto
Alfa Romeo 146 1.6 Boxer, Alfa Romeo 147 2.0 TS
Mam takie pytanko. Otóż na zewnątrz mojej "wściekłej włoszki" nie dopatrzyłem sie dyszy spryskiwacza do szyby. Ale jak manetką od spryskiwaczy dam do przodu, to włącza się wycieraczka tylniej szyby i słyszę, że silniczek buczy. Czy tak a być w wersji bez spryskiwacza, czy zrobię sobie powódź w samochodzie ?

dysza od spryskiwacza jest w wycieraczce. Widac albo masz zapchana albo ten zaworek ci puscil i leci ci do bagaznika. W 146 jest po lewej stronie jak bagaznik otwozysz pod tapicerka

No właśnie. Bo wydawało mi się, że kiedyś pryskałem na szybę ale to było w listopadzie i nie byłem pewien czy to była prawda czy wydawało mi się że tak było....

popsikaj troche i zobacz czy nie masz mokro w bagazniku

Zrelacjonuj proszę przebieg naprawy bo u mnie też coś z tym nie halo :D

mialem podobnie,poprostu byl pękniety wezyk,wyrównalem koncówki troche mniejszy wezyk pokrylem klejem wcisnolem w oba te konce,poczekalem ze dwie godzinki az klej zlapal i smiga do dzis:)

wyrównalem koncówki troche mniejszy wezyk pokrylem klejem wcisnolem w oba te konce,poczekalem ze dwie godzinki az klej zlapal i smiga do dzis

Można również inaczej, zresztą dokładnie opisałem to na zaprzyjaźnionym forum alfaclub.pl - dokladny link znajduje się w moim poprzednim poście w tym wątku. Zamiast ciąć, dobierać rurki, lepić i czekać dwie godziny wystarczy kupić w sklepie moto (powinny być dostępne od ręki) zaworki powrotne do tego typu instalacji. Wycinamy w takim przypadku pęknięte miejsce a oba końce łączymy takim właśnie zaworkiem. Szybko, sprawnie i przy okazji płyn nie będzie nam ściekał do zbiornika. Często przyczyną braku ciśnienia lub braku jakiejkolwiek obecności wody w przewodach mimo działającej pompki jest właśnie uszkodzenie tego zaworka i/lub trójnika. Trójnik jest w komorze silnika po lewej stronie a zaworek jest w lewej części bagażnika w okolicach lewej lampy. Oznaką ich uszkodzenia jest wyciekanie płynu przez otwór w górnej części zaworka i zalewanie wszystkiego wokół. Często również przewód ulega przerwaniu w okolicy prawego zawiasu od tylnej klapy (145) zaraz pod podsufitką, więc jeżeli ktoś ma mokre ślady na tylnej rolecie to trzeba szukać przerwania wężyka i go wyeliminować :)

Amortyzatory
Powrót