• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Sprężyny z pakietu Ti do 166

• Autor wątku Autor wątku Loco
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Loco

Nowy
Auto
Alfa Romeo 166 3,2 V6 06r
Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem 166 3.2. Chciałbym ją troszkę niżej posadzi ale nie stracic przy tym zabiegu na komforcie który mnie urzekł w 166 szczególnie po mojej 156 na sportpacku z eibachami czerwonymi.
Dla tego pomyślałem o springach z pakietu Ti ponieważ obawiam się że na eibachach może byc za twardo . I tu moje pytanie co o tym sądzicie i gdzie takie sprężyny dostac , jak je odróźnic od seryjnych kto je produkował dla alfy?

Kilka osób na forum jeździ na eibachach i nie narzekają na brak komfortu. Co do sprężyn Ti to obawiam się, że będą dostępne jedynie w ASO lub innej firmie handlującej oryginałami. Podejrzewam, że cena będzie zaporowa. Ori zwykłe sprężyny były chyba po 800zł sztuka a to cena całego pakietu eibach pro kit do 166...

Nie wiem czego oczekujesz od tego auta. Każde obniżenie spowoduje spadek komfortu. Mniej lub bardziej ale zawsze. Poza tym "komfort" to pojęcie względne. Jeden napisze Ci że na -30 nie ma różnicy a dla innego to taczka. Na pewno oryginał będzie miał zaporową cenę. A takich co to mają jest mało więc ciężko bedzie o obiektywną ocenę. Jeszcze jest opcja dorobienia sprężyn (nie droższe niż kupno). Tutaj tomaz pomoże.

Mi siadły sprężyny z tyłu, w tym tygodniu zamówiłem z polecenia w jakimś starszym temacie sprężyny robione na zamówienie, podobno wytrzymalsze niż kupne. Za same sprężyny na tył będzie jakieś 320 + przesyłka, więc cena bardzo fajna, jeszcze się przekonam czy idzie w parze z jakością, ale po opiniach jestem pozytywnej myśli. Jak im napiszesz, że chcesz krótsze to też zrobią, tylko mi na wymiary takie jak miał kolega z tematu musieli zrobić o 5 mm wyższe, bo robią to według jakiegoś katalogu. Firma gdzie zamawiałem z polecenia kolegi z forum to POSPRING

Przed obniżaniem radze wsadzić do środka 5 osob i cos wrzucić do bagażnika, a nie patrzeć na pusty samochód.
W ww. temacie sprężyny w wersji TI wypadają jeszcze gorzej.
Nie wspominając, o tym, że szkoda psuć wyglądu tego ładnego samochodu przez 'obniżanie', nic nie wygląda ładniej niż fabryka, jak nie masz 18 fabrycznych to tym tematem bym się zajął.

Ps. Żal patrzec jak jeżdzą alfy nie przerabiane, ale z tyłem siedzącym jakby w bagażniku było 20m2 terakoty, dotyczy to też, często gęsto, A8 i 7er ok. 10-20 letnich i pewnie innych.

Ostatnia edycja:
W aucie mam lpg + zapas pełnowymiarowa felga 16'' + jakieś tam klamoty max może z 10kg i stoi jak dla mnie wysoko , przy 2 dorosłych osobach z tyłu nie wiele się zmienia przysiada może 0,5 do 1cm max. Nie chodzi mi o to, aby zglebić 166 bo to takiej limo nie przystoi chciał bym osiągnąć kompromis zmniejszyć prześwit szczególnie przodu o jakieś 1,5-2cm , ale zachować jak najbardziej zbliżoną sztywność do serii . Zdaję sobie sprawę, że zawsze przy niższej sprężynie będzie sztywniej ale niektóre są bardziej miękkie inne twardsze.

Dla tego pytam bardziej doświadczonych kolegów, ponieważ ja ze 166 dopiero zaczynam swoją przygodę , a może ktoś ma akurat u siebie set o parametrach zbliżonych do moich oczekiwań i podpowie co i jak :)

bierz eibachy i bedziesz zadowolony :) jaki rozmiar felg masz?

na tą chwilę 17" ale w planach na przyszły sezon jest 18'' kolego a mógł byś wrzucić fotkę jak u Ciebie stoi na tych eibachach

Znajdź temat "166 by dareme89" jeżeli jeździłeś na eibachach w 156 to myśle ze komfortem będziesz zadowolony. U mnie masz połączenie 18 i eibach. Ogólnie ja nie zauważyłem pogorszenia komfortu, zdecydowanie bardziej maja wpływ 18, natomiastjest bardziej sprężyście.

prezentuje się zacnie, a jak wygląda sprawa użytkowania czy przy komplecie osób z tyłu nic nie obciera, podobnie z przodu przy jakimś mocniejszym ugięciu typu nagła koleina poprzeczna itp nie dobija?

P.s widzę że mamy taką samą kolorystykę wnętrza, z początku nie byłem do niej przekonany ale teraz nie wyobrażam sobie innej, u mnie trafiła mi się decha w skórze, fajnie wygląda tylko przy kratkach nawiewu zaczyna się z nią coś dziac ( lekko się zbiegac zaczyna ) od słońca chyba.

Nic nie dobija, po prostu sprężyna na to nie pozwala, tylko ze ja nowe amorki od razu na przód wrzuciłem. Jedyne na co trzeba uważać to krawężniki, szczególnie w centrach handlowych jak masz takie ograniczenia i pracujesz przodem to dołem zderzaka można haczyk. I trzeba nauczyć sie zjeżdżać z krawężników powoli, ale jak miałeś obniżona 156 to wiesz o co chodzi. Tak to nigdy podczas jazdy nie zarylem ani osłona, ani tyłkiem. Deski w skórze mega zazdroszczę.

Dzięki serdeczne za odpowiedź która rozwiała pewne moje wątpliwości :) Marku , myślę, że na dniach pojawi się temat z fotkami :cool:

Mam wersję Super z silnikiem 3.0, przedliftową. Oryginalne sprężyny mi już siedziały i trochę ciężko jeździło się po polskich drogach. Kupiłem Eibachy -30mm i autko się podniosło. różnicy w prowadzeni nie zauważyłem, a na pewno wzrosło bezpieczeństwo "koleinowe". Tak więc polecam Eibachy jak najbardziej. rozsądne kwoty i jakość ok.

Fabryczne sprężyny aż tyle Ci siadły że -30 podniosło auto? Po prostu miałeś już obniżone zawieszenie jeszcze mocniej skoro auto poszło w górę i nie straciłeś komfortu.

Ja jak założyłem eibachy to z pół cm auto poszło w gore, ale po miastach juz było niżej a po 3 sidła juz konkretnie :)

Fabryczne sprężyny aż tyle Ci siadły że -30 podniosło auto? Po prostu miałeś już obniżone zawieszenie jeszcze mocniej skoro auto poszło w górę i nie straciłeś komfortu.

Nie sądzę aby były zakładane jakiś sprężyny obniżające. Raczej były fabryczne -30, które po 16 latach siadły. Tym bardziej, że nic nie wskazywało aby coś tam było ruszane. Oryginalne amortyzatory, podgnite poduszki górne McPhersonów, z przodu oryginalne górne wahacze. Tak wiec jestem przekonany, że stała na oryginalnych sprężynkach. Teraz jest również sztywno-sprężysta ale zawias ma większy skok. Wcześniej dobijało co chwilę.

Śmiała teoria :) w takim razie jesteś pierwszą osobą jaką znam (i wyczytałem) że seria tak równiutko opadła niżej niż sportowe zawieszenie :)
Ale grunt że "dobra zmiana" :sarcastic:

zakupiłem sprężyny H&R podobno trochę bardziej komfortowe niż eibach ,pewnie dopiero na wiosnę będą montowane wraz z felgą 18'' powinno robić robotę :) opiszę wrażenia i wrzucę foty jak już zagoszczą na aucie

Na wiosnę też prawdopodobnie będę szykował pakiet R18 i -30mm. Z tym, że ja prawdopodobnie zdecyduję się na Jamexy.

Amortyzatory
Powrót