Sprężyny tył

• Autor wątku Autor wątku Slom
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Slom

Nowy
Auto
BMW E60 530i
Witam.

Mam problem związany z tylnym zawieszeniem. Mianowicie już przy niedużym tylnym obciązeniu (np. jedna osoba) strasznie dobija. Zaznaczę, że mam zamontowaną niemałą butle gazową od paru lat i wydaje mi sie ze mogło się to przyczynić do ich "wygniecenia".
Czy ktoś spotkał się z takim zjawiskiem ??
Czy idę w dobrym kierunku myśląc o spręzynach, ale wydaje mi sie ze to trafna diagnoza?
I czy ktoś montował moze sprężyny do sedana od wersji SW ?? Jeśli tak to jak to wyglada, czy auto nie stoi zbyt wysoko ??
Porównywałem obie spreżyny i ta od wersji SW ma o 1 zwój więcej i jest jakies 2-3 cm wyższa ale zakładając, ze wożę w bagażniku jakies 70 kg dodatkowego balastu wydaje mi sie ze powinno być ok.

AR 156 selespeed 2000r sedan

Z góry dzieki.
Pzdr

Jeżeli nie masz sport pack'a to możesz założyć od sportwagona, twoja diagnoza jest trafna to wina sprężyn, a nie amortyzatorów. Amortyzator nie "trzyma" wysokości samochodu tylko sprężyna i jest do tłumienia ruchu sprężystego:D sprężyny. Według mojego machera założenie sprężyn od sportwagona do sedana potrafi poprawić właściwości trakcyjne, nawet mi to proponował, tylko zapomniał, że mam sportpacka:D. W twoim przypadku jeżeli "na dzień dobry" masz dodatkowy balast w bagażniku powinno pomóc.

Jeżeli nie masz sport pack'a to możesz założyć od sportwagona, twoja diagnoza jest trafna to wina sprężyn, a nie amortyzatorów. Amortyzator nie "trzyma" wysokości samochodu tylko sprężyna i jest do tłumienia ruchu sprężystego:D sprężyny. Według mojego machera założenie sprężyn od sportwagona do sedana potrafi poprawić właściwości trakcyjne, nawet mi to proponował, tylko zapomniał, że mam sportpacka:D. W twoim przypadku jeżeli "na dzień dobry" masz dodatkowy balast w bagażniku powinno pomóc.

Ok dzięki JFC. Zastanawiam sie tylko czy montaż spręzyn od SW nie spowoduje podniesienia tyłu, nie chce zeby auto przypominało z tyłu crosswagon'a :) Tak jak wspominałem porównywałem obie spreżyny i ta od SW jest o jakies 2-3 cm wyższa.
Przeprowadzał ktoś podobną operacje na swojej Belli ??
Dzięki za wszelkie info.
Pozdrawiam

witam!!! ja mam w swojej alfie zamontowane sprężyny od SW,gdyż miałem identyczny problem jak ty kolego Slom.mam zamontowany LPG i tył mi ciągle dobijał.
po założeniu tych sprężyn jest wręcz idealnie!nawet z wypełnionym w 2/3 zbiornikiem benzyny i pełnym gazu nic nie dobija.
trakcja się poprawiła,auto jest dużo sztywniejsze i nie buja się tak.po tym zabiegu samochód stoi kilka cm wyżej,ale jak którys zbiornik jest pełny to wszystko się wyrównuje.

jeśli potrzebujesz takich sprężyn to zadzwoń do szwagrów z ciechanowa,swoje brałem od nich:502226970

a tak to wygląda:

pozdrawiam!!!

Wielkie dzieki kolego andro34.W takim razie zastosuję tą samą operacje co Ty. Sprężynki chce wrzucić nowe, nie uzywane. Mam już na oku suplex'y w dobrej cenie. Mam nadzieje ze nie wyjdzie z tego jakis crosswagon :)

Pozdrawiam

Wielkie dzieki kolego andro34.W takim razie zastosuję tą samą operacje co Ty. Sprężynki chce wrzucić nowe, nie uzywane. Mam już na oku suplex'y w dobrej cenie. Mam nadzieje ze nie wyjdzie z tego jakis crosswagon :)

Pozdrawiam

Powinno być ok.
Też przeprowadzałem swego czasu taki zabieg i wszystko ładnie się sprawdza do tej pory.

Amortyzatory
Powrót