Sportowy filtr powietrza

Tuti

Super moderator
Członek ekipy
Auto
Giulia 2.0 Turbo 200KM '17
Stosowal ktos w alfie sama sportowa wkladke filtra sportowego?
To prawda ze nie trzeba go wymieniac - wystarczy czyscic?
Jaka firma do alfy najlepsza?
Czy to moze mi zabrac 2 KM? :)
Jak nie ma prawa zabrac to chcialbym sprobowac, a noz 0,0001 do setki bedzie mniej :)

A moze jednak stozek za zderzakiem? Tylko w jaki sposob powietrze doprowadzic do przepustnicy? Nie mam 2 tys zl na te wszystkie rury z kosmicznych tworzyw. Liczy sie najbardziej oplacalne (finansowo) rozwiazanie... Fuszerki tez robic nie chce, wiec rury PCV klejone tasma klejaca odpadaja :D

PS
Slyszeliscie o rurze doprowadzajacej powietrze ze zderzaka do orygialnej puszki z filtrem, z modeli przeznaczonych na rynek brazylijski? :) Czytalem na zagranicznym forum, ze mozna takie cos kupic w ASO - podobno dzwiek lepszy. Nie wiem czy ona sie rozni - moze ktos zna lepiej ten temat? :)

Z doswiadczenia polecam produkty K&N, powinni miec w ofercie cos do Alfy. Wkladake lub stozek. A co do zywotnosci to faktycznie sa nie do zdarcia jesli sie je odpowiednio czysci. Do stozka K&N mam pakiet czyszczacy skladajacy sie z preparatu do czysczenia i olejku do nawilzania. O ile kupic produkt dedykowany do swojego silnika od dobrego producenta to gwarantuje,ze nie pogorszy on pracy silnika. Caly bajer polega na przepustowosci takiej sportowej wkladki lub stozka. Jest ona wieksza w tym przypadku niz seryjnego filtra i dzieki temu silnik ma latwiejszy doplyw powietrza co zazwyczaj skutkuje jesgo lepsza praca. Motor szybciej wkreca sie na obroty,co nawet da sie odczuc w niektorych autach,mimo ze wartosci liczbowe moga byc naprawde nie wielkie. No i w przypadku stozka daje tez fajny basowy gang silnika i syk zasysanego powietrza. Podsumowujac to w moim przypadku nie wybrazam sobie nie abym uzywal seryjnego dolotu.

Tuti napisał:

po eksperymentach z wkładką K&N, od 5 lat po prostu częściej (co 5 kkm) wymieniam zwykły filtr :) aha i gdzies czytałem ze nawet na wkładkach, przepływka jest bardziej narażona na uszkodzenia :)

Tuti napisał:
PS
Slyszeliscie o rurze doprowadzajacej powietrze ze zderzaka do orygialnej puszki z filtrem, z modeli przeznaczonych na rynek brazylijski? :) Czytalem na zagranicznym forum, ze mozna takie cos kupic w ASO - podobno dzwiek lepszy. Nie wiem czy ona sie rozni - moze ktos zna lepiej ten temat? :)

1. rzecz dotyczy 156
2. nie tylko brazyliskie wersje ale takze jakies inne egzotyczne (w eperze mozna łatwo sprawdzić jakie) i v6 + 2.4 jtd :)
3. imho dzwięk to odczucie czysto subiektywne (moze tu działać efekt placebo), a z tego co widze na hamownie z tym jeszcze nikt nie pojechał

perver, Ok, powietrze latwiej przeplywa, ale komputer czyta to prawidlowo? Nie ma z tym problemow?

marekm, mozesz napisac cos wiecej o przygodach z KN? Jakbym mial zmieniac co 5 kkm to chyba bym kupil w hurtowni z 10 :)

Do 145 tez jest taka rura, tutaj link do tematu: http://forum.alfa145.com/index.php?showtopic=1821
Niezbyt dobrze znam angielski, wiec do konca nie wiem co oni o niej pisza... :)
Tutaj drugi temat: http://forum.alfa145.com/index.php?showtopic=1821&st=20&p=76100&#entry76100
Dlaczego na te egzotyczne rynki stosowali inne rury?

Tuti napisał:
Do 145 tez jest taka rura, tutaj link do tematu: http://forum.alfa145.com/index.php?showtopic=1821
Niezbyt dobrze znam angielski, wiec do konca nie wiem co oni o niej pisza... :)
Tutaj drugi temat: http://forum.alfa145.com/index.php?showtopic=1821&st=20&p=76100&#entry76100
Dlaczego na te egzotyczne rynki stosowali inne rury?

sory :) zbyt pobieżnie przeglądnąłem epera :)
faktycznie, jest cos takiego do 145/6 tez :)
dla Ciebie kluczowy numerek to 60617628 - kosztuje to jakieś marne grosze w stylu 10 zł :)
powody dlaczego w brazylii lub argentynie nie ma rezonatora - nie mam pojęcia :)

a co do k&n - hamownia pokazała ze nowy filtr jest lepszy niz czyszczona po 20 kkm wkładka :)

marekm napisał:
a co do k&n - hamownia pokazała ze nowy filtr jest lepszy niz czyszczona po 20 kkm wkładka
aha czyli decyzja chyba podjeta :P

a co dokladnie ma dawac rezonator? to moze w jakis sposob wplywac na emisje spalin, poziom halasu? moze ma to jakis zwiazek z tym, ze w brazylii maja slaba benzyne... albo moze cisnienie tam inne ? :P

edit
znalazlem takie cos: http://katalogowanie.home.pl/forum/viewtopic.php?t=4314
tylko po przeczytaniu tego opisu nasuwa sie pytanie: czemu w ameryce pogarszaja osiagi?:)
gdzie indziej pisali, ze usuniecie rezonatora likwiduje wybuchy w silnikach z LPG... wiec moze jednak o paliwo chodzi? :?

zakup sobie wkładke.
miałem stożek i to kibel totalny... mój kuzyn ma w swojej teraz (zagazowanej) klnie na to że szkoda gadac.
co do rur to z PCV są lepsze niże te specjalistyczne gumowe itp... no chyba że są z jakiejś lekkiej wypolerowanej stali...

Kiedyś w jakiejś gazecie motoryzacyjnej (tytułu nie pamiętam) był artykuł autorstwa jednego z dobrych, polskich tunerów, p.t. "Jak Jan Kowalski sikawkę ogrodową tuningował"
W skrócie na przykładzie węża ogrodowego było wyjaśnione że jedna modyfikacja powinna za sobą pociągać kolejne.
Tytułowy jan kowalski podpatrzył że jego sąsiąd do podlewania ogórdka ma wąż o większej średnicy i że leci przez to o wiele więcej wody. Kupił taki sam i efekt był odwrotny, ciśnienie spadło... nie wiedział że sąsiad ma pompę o większej wydajności.
W samochodach jest podobnie. Sam filtr moze raczej zmienic tylko dźwięk silnika i samopoczucie kierowcy. Aby to coś dało potrzebne są dodatkowe modyfikacje, typu np powerbox, strumienica dolotowa, przelotowy wydech, może nawet większa dawka paliwa. Efekt można uzyskać więc można metodą prób i błedów. Często zdarza się tak że stosując sportowy filtr powietrza nawet jeśli moc wzrośnie o ten 1 czy 2KM to będzie to w zakresie maxymalnych obrotów kosztem niskich zakresów.
Jeśli ma się to skończyć tylko na filtrze to moim zdaniem nie warto.
Jeśli się ma pomysł i smykałkę niskim kosztem mozna sensownie trochę auto podkręcić.
Znajomy w Corsie 1.2 16V zrobił dolot pod zderzakiem, powerbox z blachy z izolacją, do tego wywalony kat i przelotowy końcowy wydech. Wcześniej wyleciał przepływomierz bo sie zepsuł na na nowy kasy nie było. Auto naprawdę duzo lepiej chodziło, ale na wysokich obrotach, na biegu jałowym potrafiło przygasać... O zużyciu paliwa ciezko sie wypowiadać, bo pedał gazu działał tylko 2 pozycjach ON-OFF ;)

Tuti napisał:
Jaka firma do alfy najlepsza?
Czy to moze mi zabrac 2 KM?
Jak nie ma prawa zabrac to chcialbym sprobowac, a noz 0,0001 do setki bedzie mniej

A moze jednak stozek za zderzakiem? Tylko w jaki sposob powietrze doprowadzic do przepustnicy? Nie mam 2 tys zl na te wszystkie rury z kosmicznych tworzyw. Liczy sie najbardziej oplacalne (finansowo) rozwiazanie... Fuszerki tez robic nie chce, wiec rury PCV klejone tasma klejaca odpadaja

Moje osobiste zdanie. Sportowy wklad jak najbardziej tak. Stozek, tylko jesli doprowadzone zostanie zimne powietrze. W przeciwnym razie na srednich obrotach stracisz osiagi a na wysokich sie nie zmienia. Jedynym plusem takiego stanu rzeczy to faktycznie mily dzwiek. Zas dobrze zalozony stozek podniesie moc w gornym zakresie obrotow, a przynajmniej nie zmniejszy jej w srednim. Jednak jak ktos juz napisal poprzednio, sam filtr wiele nam nie da. Moze jakies 2-3 konie.

ja oprócz wkładki zamontowalem strumienice naddzwiekowa i przelotowy uklad wydechowy
tj gola rura i koncowy tłumik i powiem jest lepiej niz bez tych przerubek koszta niewielkie
i uwazam ze warto to zrobic wbrew opinia ze efekt mizerny ale samego filtra natomiast strumienice dolotu jak i wydechu w polonczeniu z filtrem jak najbardziej jeszcze cos z kompem ruszyc i napewno bedzie róznica tutaj artykuł o strumienicach www.tuning-serwis.pl/upload/Strumienice_to_pojcie_bardzo_obszerne.doc

Mam założony stożek K&N od 2 miesięcy, wcześniej wywaliłem kata :twisted: i na to miejsce wstawiłem strumienice. Efekt jest taki że samochód lepiej się wkręca na obroty od niskich stanów, dzwięk jest sprawą subiektywną więc się nie wypowiadam. Faktem jest że stożek jest obudowany i ma zasilanie zimnym powietrzem osobną rurą doprowadzoną z wlotu pod zderzakiem. Jak na razie nie załważyłem żadnych skutków ubocznych (in minus), a przejechałem już prawie 6 tyś. km. Spalanie pozostało na tym samym poziomie, oczywiście przy normalnej jeździe :P .
TutiWybór należy do Ciebie.

ja mialem kiedys BMC taki czerwony duzy stozek, efekt byl taki ze odzyskalem utrate w mozy po zalozeniu kól 195/50/15 zamiast zeryjnych 165/70/13, fajnie sobie burczał, tylko niestety moim zdaniem to nie jest dobre rozwiazanie na nasze bezdroza, bardzo szybko sie brudził, gdyby nasze ulice byly czystrze, mniej kurzu do alfy rowniez bym bez watpienia zalozyl...

Nie mam dosiwiadcznia z Alfa,ale w kazdej furze ktora mialem montowalem porzadny dolot(czyt. DEDYKOWANY) i nikt mi nie powie,ze szanujacy sie producent robiacy model stozka czy wkladki do konkretnego silnika pozwala sobie na to zeby efektem zalozenia bylo pogorszenie osiagow auta! Duze firmy typu K&N Pipercross, AEM itd maja zaplecze technologiczne i dzieki temu ich produkty sa przetestowane i nie bez powodu nazywaja sie "dedykowane",a nie filtr stozkowy,tunigowy "uniwersalny"!
Podejrzewam,ze nie robia testow z zastosowaniem instalacji gazu,bo raczej nikt w Europie nie jezdzi na gazie usportowiona lub sportowo fura... Bynjamniej dla mnie jedno wyklucza drugie!
Mimo kilku opini ktore tu przeczytalem,nadal bede sie upieral ze porzadny dedykowany dolot daje wyniki ktore da sie odczuc w codziennej jezdzie.
Zapewniam ze jak tylko kupie Gtv to zaloze porzadny dolot ze stozkiem :D
O ile bede mial mozliwosc to popre to wynikami z hamowni...

Ja nie kupował bym strumienicy na allegro, chyba lepiej podjechać dodobrego warsztatu i porozmawiać z fachowcem. 8)
Przy nowych silnikach istnieje ryzyko rozstrojenia parametrów mieszanki po wymontowaniu katalizatora, zależy to od ilości sond zamontowanych w układzie wydechowym. Ale z tego co widzę masz diesla, a ja śmigam benzyną wiec mogę się mylić. :wink:

nom diesel i od 2 miesiecy pusty przelot :? wczesniej byla nawet odczuwalna poprawa ale szybko wrocilo do normy i dalej muli :(
(katalizator byl zapchany a przeplywomierz juz wymienilem)

ja kata wywaliłem i wstawiłem właśnie tą strumienice co kolega wyżej pokazał z allegro, śrotkowy tłumik pozostał ( bo się bałem że za głośno to wszystko będzie grało) a ostatni przelotowy.
w sumie teraz mam problem bo mi auto cholernie muli...ale to jest do tego inny temat ( w którym w sumie nie uzyskałem dokońca odpowiedzi )
ale nie wiem czy to wina strumienicy czy tez tego że coś mi w silniku zamula, ale cholernie wali nieprzepaloną do końca benzyną...spaliny tak smierdzą że masakra.

pozdro

czyli chyba na razie nie bede kombinowal a nawet na pustym przelocie to niebardzo czuc spaliny

Amortyzatory
Powrót