[Brera Spider] Spider 939 - problem z rozkładaniem dachu

pwachnik

Nowy
Auto
Alfa Romeo Spider
Witam,
Mam problem z dachem w Spider 2008 r. Mianowicie na ostatnim etapie rozkladania dachu, gdy klapa schodzi na dół następuje jej zablokowanie tuż przed etapem gdzie ma ona być dociągnięta do końca - widać to na zdjęciach.

Co najlepsze przy rozkładaniu dachu nie ma najmniejszego problemu. Jak dach jest w "bagażniku" to klapa go zabezpieczająca dociągana jest bez problemu.

Nie bardzo wiem jak mam sobie z tym poradzić. Wygląda jakby któryś z siłowników nie dawał rady.

Rozwiązał ktoś może już taki problem?

pozdrawiam

klapa1.jpgklapa2.jpg

I odpowiedz się znalazła!

Mianowicie od środka jest mały silniczek ruszający tą klapką. Okazuje się że ten silniczek ma wadę fabryczną - rozpadają się zębatki. Alfa zmieniła go na inną część o numerze - 6000631088. Można ją kupić spokojnie na aliexpress. Jeszcze ;-) opis aukcji: "Silnik klapy do Alfa Romeo Spider 939 Naprawa Daszka 71747615 6000631088 3193822 Silnik klapy - Wyrzutnia". Kosztuje 70 pln. Wymieniasz go, 2 razy otwierasz i zamykasz dach by sie skalibrował i gotowe.

co najlepsze ten silniczek jest również odpowiedzialny za blokowanie się klapy dachu tuż przed jej całkowitym zamknięciem - jest tam czujnik położenia. Jak jest wyrobiona zębatka to klapka daszka po prostu się buja w środku i system nie dostaje sygnału, że jest poprawnie złożona.

Amortyzatory
Powrót