Spalanie rzeczywiste a wskazanie komputera

• Autor wątku Autor wątku Lesiu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lesiu

Guest
Przeklamanie spalania

Sprawdzilem po zatankowaniu do pelna i przejechaniu 100km po miescie spalanie na kompie wskazywalo 6,8L. Z prostych obliczen matematycznych wyszlo mi ze spalil 8,2L. Auto mam od nie dawna wiec nim jeszcze nie cisne jezdze spokojnie biegi zmieniam przy 2k obrotow (JTDM). Czy przeklamanie powinno byc az tak duze?

Dziekuje, pozdrawiam.
Lesiu

u mnie komputer potrafi zawyżyć do 0,5 l/100 km;
jeśli dotankowałeś "pod korek" po przejechaniu 100 km i z tego obliczasz średnie spalanie, to licz się ze sporym błędem;

Jeśli przekłamuje więcej niż 1l to pewnie przepływomierz się kończy. Z drugiej strony jak dużo jeździsz w korkach to tak może być, bo algorytm zliczania spalania w AR156 nie dokońca uwzględnia spalanie podczas postoju

u mnie jest 0,7 mniej - ZAWSZE. nnie przejmuję się tym :)

Sprawdzilem po zatankowaniu do pelna i przejechaniu 100km po miescie spalanie na kompie wskazywalo 6,8L. Z prostych obliczen matematycznych wyszlo mi ze spalil 8,2L. Auto mam od nie dawna wiec nim jeszcze nie cisne jezdze spokojnie biegi zmieniam przy 2k obrotow (JTDM). Czy przeklamanie powinno byc az tak duze?

Przejedz 1000km, nie 100 bo przy 100 bedzie wielki blad zwiazany z odpowietrzaniem zbiornika. Praktycznie w kazdym aucie po zatankowaniu pod korek i przejechaniu kilku km mozna jeszcze dolac pare litrow, ale to nie znaczy, ze spalilo pare L przez te pare km.

Nie zmieniaj biegow przy 2000 rpm, bo wkrotce bedziesz robil sprzeglo :)

...Auto mam od nie dawna wiec nim jeszcze nie cisne jezdze spokojnie biegi zmieniam przy 2k obrotow (JTDM). ...
Sprzęgło jak sprzęgło ale kierownice zmiennej geometri to się na 100% zapieką. Kolego wykorzystuj pełen zakres obrotów silnika czyli do 4tys obr/min

witam

u mnie spalanie ok 0,5L więcej niz wskazania kompa, a jak pozwole jej pobiegac, to komp nie nadąża i pokazuje mniej, wszystkie auta w naszej firmie (Ducato,Doblo,Fiorino) tak maja.
co do stylu jazdy to Dieslem sie jezdzi "na" momencie, a nie na mocy, wiec nie trzeba silnika krecic do 4000RPM!wystarczy tak zapinac bieg,aby po zwolnieniu sprzegla silnik mial obroty w okolicy max momentu a wiec ponad 2000RPM
aby nie zapiekła sie kierownica w turbo raz na jakis czas pociagnij do 400RPM lub dynamiczniej obchodź się z pedałem przyspieszenia na codzien.
pzd

[GT] Średnie spalanie - przekłamanie

Witam,

Ostatnio zrobiłem trasę około 800km i ku mojemu zdziwieniu komputer pokładowy pokazał średnie spalanie na poziomie 14.2l/100km.... Co było dla mnie czymś nie do pomyślenia... Bo to jednak była trasa i nie było żadnego szaleństwa. Normalna jazda z wyprzedzaniem. Ale... Po powrocie do domu doszedłem do wniosku ze to nie możliwe żeby uzyskać taki wynik spalania bo przed wyjazdem zalałem do baku 60litrow oleju. Od rezerwy maksymalnej do maksimum. W drodze powrotnej zatankowałem tylko 10l dodatkowo na wszelki wypadek. Ale po powrocie wychodzi na to ze gdzieś te 10l pozostało w baku. Wiec z wyliczeń na kartce wychodzi ze spaliłem około 8l, a nie 14l.....
Wiec czy każde GT aż tak bardzo przekłamuje? Czy coś jest spieprzone??:D

Ostatnia edycja:
komputer mojej pięknej myli się do 1 1/100 km;
jak by sie patrzeć przy spalaniu 14 l/100 coś musi szwankować - albo komputer, albo silnik..

Ale silnik chodzi równo... żadnego błędu nie wywala - wszystko jak najbardziej w porządku... tylko jedna taka anomalia... w niczym to mi nie przeszkadza, ale jest to trochę dziwne dla mnie..

A czy przypadkiem po dolaniu do zbiornika nie zresetowałeś ponownie komputera ? Przejechałeś może krótki (w sensie kilkadziesiąt km) dystans po tankowaniu i komputer nie mógł wyliczyć odpowiedniej średniej na takim krótkim odcinku.

Wiec z wyliczeń na kartce wychodzi ze spaliłem około 8l,
Chyba dobrze cisnełeś skoro 8l :) Mi przy pałowaniu i ciągłym wyprzedzaniu na trasie pali 7,8 :D

mi przy 215km/h pokazała chwilowe spalanie 14.9 L. przy jeździe110km//h-> 140km/h na trasie wychodzi na kompie 5.2L średnie . przy 100km średnie pokazuje 4.9-5.0. po przejechaniu 200km (jazda mieszana) ubywa mi średnio 1/5 baku

A czy przypadkiem po dolaniu do zbiornika nie zresetowałeś ponownie komputera ? Przejechałeś może krótki (w sensie kilkadziesiąt km) dystans po tankowaniu i komputer nie mógł wyliczyć odpowiedniej średniej na takim krótkim odcinku.

Chyba dobrze cisnełeś skoro 8l :) Mi przy pałowaniu i ciągłym wyprzedzaniu na trasie pali 7,8 :D

Napewno nie resetowalem komputera...

Wiec dlaczego pokazuje 14??:confused:

8l/100km na trasie to chyba też za dużo...?
Może przepływomierz pada, i komputer głupieje

te kompy są niedokładne (mi zaniża 0,7-1L/100) i pokazują dane poglądowe, ale nie powinny tak dużo przekłamywać

te kompy są niedokładne (mi zaniża 0,7-1L/100) i pokazują dane poglądowe, ale nie powinny tak dużo przekłamywać
w kazdym samochodzie, komputer przekłamuje.
jak to litra to jeszcze nie jest źle, są samochody gdzie potrafi o 2 do 3 litrów przekłamywać.
pozdrawiam.

mi przy 215km/h pokazała chwilowe spalanie 14.9 L. przy jeździe110km//h-> 140km/h na trasie wychodzi na kompie 5.2L średnie . przy 100km średnie pokazuje 4.9-5.0. po przejechaniu 200km (jazda mieszana) ubywa mi średnio 1/5 baku
w takim razie każdemu po trochu komputer przekłamuje i nie ma co się licytować kto ma najmniejsze spalanie :)
Mi od zakupu (prawie rok) średnie spalanie na komputerze wychodziło 6,3l a jeżdżę w większości po mieście do pracy.

Chociaż ostatnio nagle coś skoczyło nawet powyżej 8l mimo, że styl jazdy nie zmienił się z dnia na dzień.

Czy koledze z 14L raz tylko przeklamalo i byl to epizod, czy zdarza sie regularnie?

Wg mnie komp w Alfie jest wyjatkowo dokladny, co nie zdarza sie w innych autach. Sprawdzalem kilkadziesiat razy spalania i nigdy nie bylo odchylki wiekszej niz 0.2L od rzeczywistego (najczesciej 0.1L w gore zawyzal).

Amortyzatory
Powrót