• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Spalanie - bardzo trudny temat...

• Autor wątku Autor wątku masterluk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

masterluk

Guest
Chciałbym wiedzieć czy spalanie na poziomie 20 liter na 100 km to norma>>>? bo mi tyle bierze jak jej przycisne (najmniej 17 liter)... Co może być tego przyczyną (chyba nie ciężka noga), bo wszyscy co maja Alfe to taką noge mają ;-).

Co moge sprawdzić i co może być tego przyczyną:
a) sonda lambda - cztery piny (2 białe kable do ogrzewania) - sprawdzone
b) co jeszcze???

I podepne jeszcze 2 takie pyt.:
- czemu odcina mi paliwo niekiedy w różnych miejscach od 6300 obr a kilka razy poszła na ponad 7500 obr a to nie bokser tylko TS
- do czego są 2 wężyki z podcisnieniami od strony rozrządu wchodzą w błotnik niebieski i czarny

Pozdrawiam i dziękuje za wcześniejsze odpowiedzi!

1. Sonde podepnij pod komputer w jakims warsztacie
2. Przeplywomierz
3. Zle ustawiony rozrzad jak byl zmieniany
4. Temperatura silnika
5. Katalizator
6. Swiece(zalane komory i mieszanka sie nie dopala)
7. Bierze olej?

Czujnik położenia wału to na pewno nie jest bo jakby nie działał to by silnik nie chodził a jakby był chociaż walnięty to silnik by przerywał więc to można wyeliminować

Konrado napisał:
4. Temperatura silnika
jesli bedzie za wysoka temp to auto bedzie wiecej spalac?? tzn ja mam uszkodzony czujnik i wentylator dopiero na 2 biegu chodzi... :?

Sprawdź temperaturę silnika, jeśli po kilku minutach ma ok. 90 stopni to znaczy że odpada problem z którym się spotkałem osobiście, jeśli jednak po dłuższej jeździe silnik ma problem z osiągnięciem 80 stopni to będzie zapewne termostat.
Tak było w moim, palił 12 - 13 litrów okazało sie że to właśnie termostat, po wymianie spala mi 8 - 9 litra / 100 km.

no termostat mam dobry tylko tak jak pisalem prawdopodobnie czujnik mam uszkodzony... czuc to przy max temp silnika i wysokiej temp zewnetrznej bo auto jest troche slabsze ;//

Mi ostatnio 155 1,8 wzieła kolo 20 litrow/100km w górach przy ostrym deptaniu a tak na codzien pali ze 12 przy jezdzie mieszanej a na trasie kolo 9....

kurcze ja to nie wiem nie moge u siebie zejsc ponizej 15 na 100 :D w miescie nie wiem dlaczego

nie ma mowy by zrobic 12 w miescie to nie wiem jakie by to musiało byc miasto na pewno nie moje :D

albo za ostro jezdze albo mam cos klepniete .

watra24 napisał:
kurcze ja to nie wiem nie moge u siebie zejsc ponizej 15 na 100 :D w miescie nie wiem dlaczego

nie ma mowy by zrobic 12 w miescie to nie wiem jakie by to musiało byc miasto na pewno nie moje :D

I gdzie jest teraz kolega 75andrew155, bo widziałem nie raz jak objeżdzał TS-y rzucając na finiszu, że 2.5 V6 w 155 pali niewiele więcej od 2.0 ;->

Digit napisał:
watra24 napisał:

I gdzie jest teraz kolega 75andrew155, bo widziałem nie raz jak objeżdzał TS-y rzucając na finiszu, że 2.5 V6 w 155 pali niewiele więcej od 2.0 ;->

ja nie zaprzeczam ze albo mam noge z cementu , albo moge miec cos klepniete co zwieksza spalanie w kazdym razie sonde mam nową ,
kolega ma 164 TS i mowi ze 14 mu bierze w miescie jezdzac mocniej a tez ponizej 12 zejsc nie ma bata wogle .
wiec jak dla kogos te 2-3 litry to duzo to nie wiem :D jak lejesz juz na 12 czy 15 na 100 to co to za roznica :D

watra24 napisał:
ja nie zaprzeczam ze albo mam noge z cementu , albo moge miec cos klepniete co zwieksza spalanie w kazdym razie sonde mam nową ,
kolega ma 164 TS i mowi ze 14 mu bierze w miescie jezdzac mocniej a tez ponizej 12 zejsc nie ma bata wogle. wiec jak dla kogos te 2-3 litry to duzo to nie wiem :D jak lejesz juz na 12 czy 15 na 100 to co to za roznica :D

Też mam cegłę zamiast buta.

Ale takie 2 litry różnicy po przjechanym tysiącu to już 20 ;-)
Nie ma co sie spierać, trzeba sprawdzic fakty...
Klikajta w moją ikonę spalania i rejstrujcie się w serwisie Alfisti :P

Pozdrawiam, d.

Nie bierze oleju, góra litre na 15 tys ale leje spod uszczelki pod klawiaturą. Sonde sprawdziłem jest ok.

A propo termostatu kupiłem nowy i ma temp. całkowitego otwarcia przy 83 C i auto cały czas chodzi na tyle.

Troche dużo Mi po mieście ok 15l a nogę mam cięzką trasa ok 9-10. napewno termostat niejest przyczyną takiego spalania jak piszesz bo umnie sie zacią w pozycji otwartej tak więc silnik mam caly czas praktycznie niedogrzany. Nieznam sie natym i co to ma wspólnego ale kolega w Lanci Delcie 1.8 zmienił rozrząd i spalanie mu spadło z 14 do 10 l

Witam
A jaka masz sonde lambda orginalna Boscha czy uniwersalna
Co do większego spalania przy braku pierszego zakresu pracy wentylator bym się nie zgodził, ponieważ jak miałem pusta klime też nie miałem pierwszego zakresu i wentylator pracował tylko na drugim zakresie ale po uzupełnieniu czynnika chłodzącego nic w spalaniu sie nie zmieniło a pierwszy zakres pracy wentylatora działał
Pozdrawiam

Wężyki o ktore pytałeś sa od filtra parowego ktory znajduje się za nadkolem (z tego co sie orientuje to w tym filtrze skraplają sie opary benzyny i trafiaja do zbiornika paliwa)

MARIN napisał:
Troche dużo Mi po mieście ok 15l a nogę mam cięzką trasa ok 9-10. napewno termostat niejest przyczyną takiego spalania jak piszesz bo umnie sie zacią w pozycji otwartej tak więc silnik mam caly czas praktycznie niedogrzany.
Niesprawny termostat zawsze wpływa na spalanie :!:

masterluk napisał:
A propo termostatu kupiłem nowy i ma temp. całkowitego otwarcia przy 83 C i auto cały czas chodzi na tyle.
I właśnie tak to powinno wyglądać.

MARIN napisał:
Nieznam sie natym i co to ma wspólnego ale kolega w Lanci Delcie 1.8 zmienił rozrząd i spalanie mu spadło z 14 do 10 l
Może miał wcześniej źle ustawiony rozrząd..
masterluk napisał:
Nie bierze oleju, góra litre na 15 tys
To na Boga co ile Ty olej zmieniasz :?: :shock: ;//

Digit napisał:
gdzie jest teraz kolega 75andrew155, bo widziałem nie raz jak objeżdzał TS-y rzucając na finiszu, że 2.5 V6 w 155 pali niewiele więcej od 2.0 ;->
U mnie pali ( niedawno sprawdzałem ) niecałe 11 litrów na setkę benzyny PB 98 a więc mniej niż T.S i jeżdże dosć agresywnie :P

75andrew155 napisał:
U mnie pali ( niedawno sprawdzałem ) niecałe 11 litrów na setkę benzyny PB 98 a więc mniej niż T.S i jeżdże dosć agresywnie
A ja jak napisze, że mi ostatnio mój TS spalił 5.9 w trasie to kto mi uwierzy :?: :mrgreen:

Amortyzatory
Powrót