• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Spadająca temperatura

llacoste

Nowy
Auto
Alfa 156 2.4 JTD 99r.
Witam,
Mam taki problem z Alfą 156 1.9 Jtd, samochód z włączonym ogrzewaniem na max bez nadmuchu grzeje się troszkę przed 90st, jak tylko włączę nawiew np na drugi stopień to temperatura spada do trochę ponad 50st i zaczyna lecieć chłodniejsze powietrze. Termostat wymieniony na nowy i otwiera się prawidłowo, czy miał ktoś z Was taki problem?

To normalne w mroźne dni - ogrzewanie odbiera dużo ciepła

To niestety tak jest.
Robiłem mały test odnośnie temp i tu jest wykresik

Właśnie u Ciebie na wykresie jak zwiększasz obroty to temperatura wraca do poziomu w jakim powinna być, a u mnie to jak włączę ogrzewanie nie ważne czy jadę 100/h czy stoję w korku nie ma mowy żeby się podniosła więcej niż trochę ponad 50st, bez ogrzewania jest ok, naprawdę mogą być aż takie różnice z ogrzewaniem i bez?

Tylko ja nie czekałem aż spadnie do minimalnej temp przy włączonym ogrzewaniu. Ale moim zdaniem spadnie poniżej 55C. Ten wykres był chyba robiony przy -4. Weź pod uwagę również błąd wskazówki od temp.

Dziś było ok tzn trochę ponad 1/4 przy -5 i temperatura nie spadała przy nawiewie włączonym, w ostatnich dniach było trochę zimniej, chyba faktycznie ciężko mu się zagrzać jak jest naprawdę zimno. Dziękuję za pomoc,

wydaje mi sie ze jakbys postal w korku ciut dluzej to bys mial te 90* chociaz na chwile, pozatym chyba nie jezdzisz z ogrzewaniem na maxa? :D

wydaje mi sie ze jakbys postal w korku ciut dluzej to bys mial te 90* chociaz na chwile, pozatym chyba nie jezdzisz z ogrzewaniem na maxa? :D

Nie znam nikogo z silnikiem JTD kto przy temperaturach poniżej 0C jest w stanie zagrzać silnik na biegu jałowym - jest wręcz odwrotnie temperatura zaczyna spadać...

Nie znam nikogo z silnikiem JTD kto przy temperaturach poniżej 0C jest w stanie zagrzać silnik na biegu jałowym - jest wręcz odwrotnie temperatura zaczyna spadać...

Nie chodzilo mi o stanie w miejscu tylko poruszanie sie po miesci w warunkach duzego natezenia ruchu, bieg 1-2-1-2 i co tez nie nagrzeje wstedy?

Nawet jak jechałem z prędkością w okolicach 100/h 4 i 5 bieg to bez nawiewu z ogrzewaniem na max nie ma problemu grzeje się ok, obroty powyżej 2000, aby tylko nawiew włączyłem temperatura spadała pomiędzy 1 a 2 kreskę ale było poniżej -10st, termostat wymieniłem działo się tak samo ale wczoraj było już ok ale też było -5st. Cały czas nie jeżdżę z ogrzewaniem na max to tylko tak na próbę, żeby zobaczyć czy podczas jazdy traci ciepło.

Jak przy temperaturze -10C nie trzyma się JTD na obrotach powyzej 2000 to termostat w trasie przy włączonym ogrzewaniu nawet się nie otworzy - te silniki mają po prostu duza sprawność

Amortyzatory
Powrót