• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Sonda lambda - wąsko-pasmowa,

bubu321

Nowy
Auto
G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF
cześć,
- męczy mnie problem czy mam sprawna czy tez do wymiany sonde lambda , tę przed katalizatorem.
- jako ze nie korzystam z usług examinera , nie wiem jak to jest sprawdzane.
- wyczytałem w starszym DTE sposób diagnostyki nagrzewania sondy lambda.
- jednak czytałem także że te DTE mają dość dużo błędów, szczególnie te na sieci.
- mój DTe podaje że impulsy sinusoidalne powinny pojawic sie po około 15 sekundach od momentu nagrzewania, uruchomienia silnika. Czy ktos może potwierdzić te rewelacje.
- będe to testował w najbliższym czasie.
- niestety mój interfejs diagnostyczny alfaDiag nie podaje czasu a jak uruchomię logowanie to nie mam przebiegu graficznego.

-->

:>>>

bzdury jakich malo gdyby sonda zaczela pracowac juz po 15 sekundach to poprostu silnik by ci zgazl.ecu samo okresla kiedy sonda przejmuje sterowanie.a zalezy to od temp.silnika oczywiscie nie tylko ale glownie

witam,
- na forum UNO podano

Sonda lambda pracuje prawidłowo dopiero w temperaturze ponad 300 ° C. Aby skrócić czas podgrzewania sondy jest ona podgrzewana elektrycznie do temperatury roboczej. Temperatura robocza osiągana jest w ciągu 20 - 30 sek......
- chyba się wybiorę na examiner.
--> http://www.zss.pl/~moto/fotografie/prace_dyplom/sonda_lambda/rys.htm

Kod:
.. W roku 1994 Bosch jako pierwszy producent na świecie zaprezentował sondę lambda, wykonaną w technologii planarnej. Sonda ta potrzebuje już tylko 10 sekund od rozruchu silnika, by osiągnąć pełną sprawność.

rozmawiamy o dwoch roznych sprawach.co innego gotowosc sondy do pracy a co innego kiedy ona zaczyna pracowac.pisalem juz o tym decyduje ecu.przy rozruchu zimnego silnika sonda nie jest brana pod uwage w poczatkowej fazie .jak praca silnika osiagnie odpowiednie parametry wtedy zaczyna prace sonda moze to trwac nawet kilka minut jak jest sporo na minusie

witam,
- chyba masz rację że mówimy o dwóch róznych sprawach, mnie interesuje jak sprawdzić sondę lambda i określic jeszcze dobra czy juz zła.
- nie wiem jak sprawdzają te parametry mechaniko-elektrycy na examinerach, kts.
- impulsy z sondy idą do ECU i te parametry podaje program diagnostyczny.
- jeśli znałbym "czas nagrzewania "sondy w dobrym silniku to poprzez pomiar tego czasu w inym modelu mógłbym łatwo określić status tej sondy.
- ECU podaje także status sondy lambda i to chyba jest brane pod uwagę w jakim momencie włączyć pomiary z sondy lambda do korekcji parametrów silnika.
- cały czas szukam metody amatorskiej aby łatwo mozna było określic stan danego elementu samochodu a nie biegać do mechanika i wydawać pieniądze.
- tak samo łatwo jest sprawdzić przepływomierz powietrza MAF ale jest jeden podstawowy warunek, należy mieć te parametry pomierzone na dobrym egzemplarzu samochodu.
- poniżej zamieszczam dwa pomiary sondy lamda, po 30 sekundach i po 2 minutach od uruchomienia zimnego silnika.
-->

-->

no to zle zadales pytanie.mierzymy niezbyt dokladnie ale dosc pogladowo zwyklym miernikiem podpinasz sie do kostki /bez rozpinania / sonda powinna pracowac w zakresie od 0.2v do 0.9 v i caly czas te wartosci powinny sie zmieniac.jezeli masz dostep do pozadnego multimetru to tam jest taka opcja ze mozna zrobic badanie samej sondy bez udzialu ecu i wtedy rozpinasz kostke /ale uwaga pojawi sie blad i zapali sie czek/albo mozna zrobic pomiar z wykresem ala oscyloskop.badanie dosc proste.

piotriix napisał:
przy rozruchu zimnego silnika sonda nie jest brana pod uwage w poczatkowej fazie

To dlaczego u niektórych przyczyna dlawienia,szarpania,falowania obrotow na zimnym silniku byla uszkodzona sonda lambda skoro nie jest ona brana pod uwage ??

Odpowiedz na nasze pytania byc moze znajduje sie na tej stronie http://www.auto-online.pl/
Sa tam kody bledow OBD i wiele innych pomocnych informacji

mylisz skutek z przyczyna.po rozruchu jest uruchamiane ostatnie ustawienia autoadaptacji ecu,jezeli sonda byla padnieta to ecu pracowalo w trybie awaryjnym to tak w skrocie

piotriix,
acha dzieki za wyjasnienie

- zakupiłem w koncu sondę lambda na alegro, zamontowałem, wykasowałem parametry adaptacyjne, reset przepustnicy przy okazji po wyczyszczeniu jej.
- odpalam auto a tu klops, sonda nie może chwycić pętli sprzężenia i pracuje cały czas jako zwarcie do masy.
- dopiero przy wyższych obrotach zaczyna regulować skład mieszanki, a jak zmienić parametry wzmocnienia to niestety nie wiem a w ECu nie chę grzebać.
- wnioski: chyba tylko bosch dla sondy lambda.
- ponizej zrzut z pomiarów regulacji sondy lambda.
- mam 1 pytanie jaki parametr mówi że ECU skończyło tryb uczenia się.

http://img230.imageshack.us/my.php?image=6037ym3.jpg

Amortyzatory
Powrót