• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[33] Sonda lambda do Motronica

JacekK

Nowy
Auto
33 SW
Kilka pytań w kwestii doboru sondy do 33 1.7 8V na Motronicu MP 3.1.

1. Czy kupował ktoś sondę tzw. "uniwersalną", czy też przykładową "sondę z allegro" i może powiedzieć cos nt. jej jakości?
2. Mam wydech ze starą sondą trzyprzewodową od imolki i w porównaniu do pierwszej lepszej czteroprzewodowej Boscha jest ona(ta od imolki) krótsza na oko o jakieś 7mm. Czyli jeśli założę taką jak ta Boscha to będzie głębiej wchodzić w wydech.. Czy różnica wynika z różnych gniazd pod różne sondy, czy po prostu sondy są tak zbudowane że jedne musza być głębiej, inne płycej? Jak ew. dobrać na podstawie danych katalogowych?
3. Czy normalne jest, że sterownik podaje na sondę napięcie 0.43V, a jeśli nie to co z tym zrobić?

Kilka pytań w kwestii doboru sondy do 33 1.7 8V na Motronicu MP 3.1.

ad.1. kupiłem Golden Lodge uniwersalną, dopasowaną do oryginału (generalnie występują 4 typy). Dosyć szybo padła grzałka. Tzn. padła po 12 godzinnej podróży non-stop w ciągłym, ulewnym deszczu. Przypuszczam, że to na skutek błędu montażu. Sonda ma krótkie przewody, izolacja przyłączy nie jest niestety hermetyczna jak w przypadku uniwersalnych sond Boscha i jest narażona na niekorzystne warunki panujące po podwoziem.
Kolejną kupiłem już dedykowaną Boscha, gdyż zależało mi na posiadaniu przewodu w jednym kawałku (ok 1700 mm). Przed awarią GL, nie zauważyłem by działała jakoś inaczej niż OE Boscha. Co do mojej awarii - może miałem po prostu pechowy egzemplarz? Drugi raz z uniwersalnych też wybrałbym GL, ewentualnie uniwersalną Bosch (0 258 986 506) ze względu na bardzo dobre elementy ułatwiające montaż (prawie hermetyczne).

ad.2 obudowy sond mają jakieś tam znaczenie, ale czy decydujące to nie przesądzam. Z tą głębokością to może być przypadek. W każdym razie do MP 3.1. pasuje typoszereg sond Boscha oznaczonych jako LSH-24, samo oznaczenie handlowe (10 cyfrowy kod) oznacza m.in. rodzaj wtyku oraz długość kabli. I Pewnie nie byłoby problemu dopasować cokolwiek innego, nawet bez cięcia kabli gdyby nie to, że MP 3.1. potrzebuje masakrycznie dlugi kabelek.

No dzięki, to mnie utwierdza w przekonaniu, że jak już wydawać trzycyfrową kwotę to na coś porządnego. Tylko w takim razie zastanawiam się nad sensem kupowania w ogóle - może uda mi się najpierw pożyczyć do testów jakąś sprawną..
Miałbym prośbę, czy mógłbyś sprawdzić u siebie, czy też masz napięcie na złączu sondy od strony kompa? Chodziłoby tylko o wypięcie wtyczki i sprawdzenie na włączonym zapłonie.

Sprzedawca od dłuższego czasu uważany jest za poważnego. Tzn. już kilka lat temu jego sondy były polecane na różnych forach. Zawsze to jakaś rekomendacja.

Amortyzatory
Powrót