• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Skrzynia biegów Sportronic w JTD 20V Multijet 2004

• Autor wątku Autor wątku nenax
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nenax

Guest
KOCHANI Poważny problem jaki mnie dotknął 700 km od domu. Skrzynia biegów przestała działać prawidłowo. Lekki "stuk-szarpnięcie" i zapaliła się kontrolka przegrzany olej skrzyni biegów. Dojechałem na miejsce na jednym biegu. Nie było reakcji na zmianę obrotów silnika w skrzyni. Po uruchomieniu nic nie świeci rusza normalnie lecz po chwili przeskakuje na 4 bieg kontrolka świeci ciągłym światłem i tak za każdym razem. Przestawiam na sport na wciśniętym hamulcu 1-2-3 ok daje 1-ruszam 2-pyk jest cztery - kontrolka świeci.Dojechałem na czwartym automacie do domu. Wsteczny jest normalnie. I jeszcze jedno paruje w środku. Miałem paskudne święta przez ten drobiazg.Pozdrawiam.

---------- Post dodany o godzinie 13:08 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 12:51 ----------

W uzupełnieniu powyższego dodaję oleju w skrzyni jest dość sprawdzałem w ASO w Słupsku w wigilię. Podłączony do komputera skrzynia nie wykazała żadnych błędów. Diagnosta rozłożył ręce i życzył wesołych świąt.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Jedyne co mi przychodzi do głowy to zalany przekaźnik od automatu przez wyciek z nagrzewnicy obie sytuacje tzn wariujace biegi i parowanie szyb do tego pasuje. Znajduje się on z tyłu za deską, dostęp po sciągnięciu boczka obok nóg pasarzera :0 Ręki nie dam obciąc.

Jutro wybiorę się do ASO ważna sugestia. Mam nadzieję że skrzynia jest porządku. Dzięki i Pozdrawiam.

Miałem to samo !!

Matt21 ma rację! Miałem wyciek z nagrzewnicy a dokładnie pod nią znajduje się jeden z komputerów sterujących skrzynią. Jak tam coś na nią skapło to się wieszał i dokładnie to samo co u Ciebie. Nawet nie chcę sobie przypominać ile letnich popołudni spędziłem nad dojściem do tego u mechaników co jest nie tak. Na pewno to jest to

Mieliście Koledzy rację wielkie dzięki to jest wyciek z nagrzewnicy. "Pan w serwisie doszedł do tego za """""1000 !!!!!! zł a po przejechaniu 10 kilometrów zaczęło znowu wariować. W poniedziałek jadę do poprawki. A teraz jak uszczelnić nagrzewnicę czy potrzebna jest wymiana. """Pan w ASO za wymianę policzy mi kolejny 1000 bo twierdzi że musi rozebrać cały kokpit żeby móc to zrobić. Pozdrawiam i Szczęśliwego Nowego Roku

mam mały problem w swojej sportronic 5'cio biegowej. mianowicie jak przełączę ja w tryb sportowy (sekwencyjny) to nie reaguje na redukcje biegu. zwiększanie biegu działa lecz zmniejszanie już nie. w trybie automatycznym skrzynia nie ma takiego problemu, wydaje mi się, że to kwestia czujnika, lecz jak się tam dostać i sprawdzić czy to rzeczywiście w tym problem tkwi. jakiś czas temu działało.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
mam mały problem w swojej sportronic 5'cio biegowej, mianowicie jak przełączę ja w tryb sportowy (sekwencyjny) to nie reaguje na redukcje biegu, zwiększanie biegu działa lecz zmniejszanie już nie, w trybie automatycznym skrzynia nie ma takiego problemu, wydaje mi się że to kwestia czujnika, lecz jak się tam dostać i sprawdzić czy to rzeczywiście w tym problem tkwi, jakiś czas temu działało.
Jak zdejmiesz obudowę te plastikowa lewarka to pod nią są mikrostyki. Możliwe że u ciebie się poluzował, uszkodził lub urwał kabelek.

wczoraj dopiero zabrałem się za skrzynie, okazało się że microstyk miał luz.

Amortyzatory
Powrót