• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

skoki temperatur

• Autor wątku Autor wątku corfe
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

corfe

Guest
Ostatnio zaobserwiwałem że skacze temperatura tzn. przy jeździe do 120-130 km/h trzyma około 90 stopni, natomiast przy szybszej jeździe temperatura przekracza 100 stopni. Jestem po wymianie termostatu, mechanik twierdzi że jest coś z chłodnicą, ponieważ wentylatory chodzą i przy gorącym silniku dmuchają one ciepłym a nie jak powinno być gorącym powietrzem. Proszę o pomoc??!!

Według mnie masz wszystko OK - przy wyższych prędkościach temp. silnika może być nieco większa, jeśli nie zapala się czerwona lampka, a wskazówka nie dochodzi do czerwonego pola to jest dobrze. Oczywiście może być jakaś niedrożność w chłodnicy lub na jej połączeniu z silnikiem, ale w tedy układ nie byłby wydolny i widziałbyś to na wskaźniku. Spróbuj jeszcze zmierzyć temperaturę chłodnicy. Do tego byłby potrzebny jakiś termometr elektroniczny z czujką na kablu, bo tak na oko mechanika ciepłe, czy gorące to trudno rozróżnić.

Tak jest często przy zamienniku oryginalnego termostatu, bo silnik ma generalnie wyższą temperature. A pompe wody kiedy zmieniałeś?

Dziś wróciłem przez A2 i też zaobserwowałem niebezpieczne wychylenie wskazówki temperatury na ponad 96C, ale działo się tak tylko, gdy osiągnąłem 200kmh i trzymałem te prędkość (gaz w podłodze 4150obr). Jak tylko zwolniłem do 180kmh to temp. spadała poniżej 90C i jak jeszcze woniej to stabilizowała się na ponad 80C. Mam od 2 miesięcy oryginalny termostat Brehr czy jakoś tak. Coś nie tak? muchy na chłodnicy...

... Mam od 2 miesięcy oryginalny termostat Brehr czy jakoś tak. ...
Kolego zapewniam cię że nie masz oryginalnego (czyli takiego jak był montowany fabrycznie w twoim silniku termostatu) - masz zamiennik firmy Behr. Firma Behr dostarczała termostaty na pierwszy montaż i miały one temperaturę otwarcia 78-82C - obecnie te termostaty nie są juz produkowane. Nawet w sieci dielerskiej (sklepy z częściami przy ASO) dostępne są tylko zamienniki - równiez produkowane przez firmę Behr ale temperatura otwarcia tych termostatów to 86-90C. W swoim aucie nie masz dodatkowej chłodnicy oleju i stąd mogą wynikać problemy z temperaturą przy jeździe z prędkością obrotową silnika bliską prędkości obrotowej mocy maksymalnej.

Do niektórych silników (1.6,1.8,2.0 TS, 2.5V6) można jeszcze dostać "oryginały" Alfoskie.

Wymieniłem, jak zalecał mechanik, chłodnicę i wszysko wróciło do normy...temperatura nie skacze, trzyma około 85-90 stopni:)

Amortyzatory
Powrót