[155] Silverstone by mat155

matt155

Użytkownik
Auto
Alfa Romeo 156 2.4 JTD 20v
Witam wszystkich po raz kolejny.
Dziś pokrótce zaprezentuje wam moja 155 1.8 8V w wersji formula:)
Alfa jest z 1995r i ma najechane lekko ponad 260 000 km. W moje ręce trafiła w 2015r. w opłakanym stanie... (niestety nie posiadam zdjęć z tego okresu przedstawiających stan lakieru i blacharki). Długo się zastanawiałem co z nią zrobić i dwa miesiące po zakupie postanowiłem się jednak zabrać za nią.

Co udało mi się zrobić.
- kompleksowo remont blacharski (poszycia wewnętrzne błotników tył w tym miejsce na wlew, nowe błotniki tył, parę dziurek w podłodze, parę dziurek w przednich poszyciach nadkoli, nowe słupki mocujące zderzak i pewnie parę innych rzeczy o których zapomniałem napisać)
- konserwacja podwozia wraz z nadkolami, zabezpieczenie tylnych poszyć błotników jak i samych błotników od wewnątrz
- odnowić stałe elementy zawieszenia i hamulców (belka, wahacze, zwrotnice, hamowniki, itp itd)
- wymienione zwrotnice i amortyzatory by można było założyć większe hamulce z fiata bravo HGT (takie miałem pod ręką a to zawsze 284mm tarczy)
- wymienione na nowe piasty, zestaw naprawczy tylnych wahaczy, tarcze, klocki, przewody hamulcowe (miedziane i elastyczne), wahacze przód, wszystkie końcówki (to chyba oczywiste), poduszki belki, poduszki i osłony amortyzatorów, amortyzatory, sprężyny, tłumik kompletny od kata i do tego wszystko skręcone na nowych śrubach.
- pomalowana na nowo bo klar to w czasie jazdy odpadał...

Co jeszcze muszę zrobić:
- profilaktycznie powymieniać parę uszczelnię silnika bo zauważyłem, że się zaczyna pocić gdzieniegdzie np pokrywa rozrządu.
- wymienić/ naprawić misę olejową - korek gwint zjadł...
- oddać fotele, kierownice i gałkę lewarka zmiany biegów do tapicera
- zegarek bo ktoś zbił...
- wymienić światła
- wymienić emblematy

Silnika nie ruszałem bo mimo przebiegu jest naprawdę żwawy i uważam ze nie ma sensu grzebać. Wszystkie naprawy blacharskie wykonane własnoręcznie oprócz malowania. Nie będę wstawiał zdjęć z napraw, bo nie ma się czym chwalić. Pod spodem parę zdjęć z wierzchu - środek dorzucę na dniach bo zapomniałem zrobić fot :P
Zapraszam do oceny, mile widziane uwagi i podpowiedzi :)

20160724_162722.jpg20160724_162958.jpg20160724_163142.jpg20160724_163207.jpg

Wielu widziało filmik na yt i nikt nie wiedział czyja to 155

Szacun za uratowanie kolejnej 155 która przy mniejszym szczęściu zapewne skończyłaby na złomie a tak będzie cieszyć i oko i urozmaicać widok na polskich drogach wśród wszechobecnego plastiku;)Piękna alfa!

Alfa piękna,czerwona :Ddbać,upalać i cieszyć się z posiadania wspaniałego samochodu :P

O proszę, brat! :D chcesz dokładke spoilera, dorobic moge ;p?

Amortyzatory
Powrót