• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Silnik od 155 a od 75 2.5V6

• Autor wątku Autor wątku KUBAS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KUBAS

Guest
Panowie wziołem sie za poszukiwania silnika do mojej belli jak wiele osób wie tamten poprzedni rozypał sie w drobny mak i nie opłaca sie inwestowac w jaką kolwiek naprawe jego...
Moje pytanie>>
Czy silnik z Alfy Romeo 75 jest taki sam jak ze 155 <<chodzi o pojemnosc 2.5 v6 12v>>
Czy sa to te same silniki?? bo znalazłem na allegro za dobre pieniadze własnie silnik od 75 wygląda całkiem identycznie jak ten ze 155 ale czy wszystko by pasowało jak bym go chciał założyc itd itp ??...
z góry dzieki za pomoc

Pozdrawiam

Jest prawie taki sam , kolektor ssący jak widać zupełnie inny i co bardzo istotne , termostat znajduje się po drugiej stronie silnika i w tym jest problem . Ja mam propozycję inną . Jest na allegro silnik od spidera 3 litry , rozmawiałem z gościem o silniku i całym osprzecie do niego wraz ze skrzynią i komputerem , jest do kupienia za całkiem dobrą kasę brakuje tylko wiązki do kompa . Ten silnik pasuje idealnie
http://moto.allegro.pl/item427230427_alfa_romeo_gtv_spider_3_0_v6_wszystkie_czesci_tani.html

Ostatnio miałem tez propozycje od klijenta aby tam wstawic 3.0 V6 24 V hmm
niewiem jakie koszty tego ale zapewne nie małe... i czy ta instalacja LPG by dawała rade na tym silniku bo karmic na samej benzyny bym raczej nie dał rady :?
zreszta zapewne i tak bym zrobił i sprzedał... :?

a co się stało z wałem korbowym w tamtym padniętym silniku ?

da się założyć lpg ale to jest silnik 24v kiedyś dyskutowaliśmy na forum ile by było z tym problemu to by była ogromna przeróbka.

Uwaga wbrew pozorom 2,5 v6 w 75 i 155 to nie takie same silniki, pomijając kwestię dolotu i przeniesienia napędu (w 155 podpora półosi jest zintegrowana z magistralą /filtra chłodziania oleju której naturalnie nie ma w 75) Wał jest krótszy w 155 2,5v6, różnice w smarowaniu silnika i układzie korbowo tłokowym jak dobrze pamiętam. Spotkałem się już z wieloma opiniami że 2,5v6 w 155 uważa się najmniej udane z rodziny m.in. ze względu na awaryjność

Wał korbowy został dosc mocno zrykoszetowany... ze nie da sie juz nic z niego zrobic :evil:
co do LPG to ja mam juz tam wstawione...ale jest to instalacja ta jeszcze starsza nie sekwencja... i czy by na tym chodził tamten silnik, dzis zadzwonie do tego manego .. może cos da sie ogarnąc, bo wiadomo ze wstawiając taki silnik trza tez myslec o hamulcach ... :?
staraj się pisać bez błędów ortograficznych!!!!

KUBAS z tym lpg to jest tak ze zeby poczuc te 3 litry to blosa musisz zakłada i napewno parownik zmienić

za godzinke dzwonie do klijenta z zapytaniem o tą 3.0 litrówke... ma mi wsio wytłumaczyc co i jak itd ale wspominał ze wszystko powinno całkiem elegancko pasowac... zobaczymy co mi jeszcze powie.. noi jakie były by tego koszta :?

KUBAS napisał:
staraj się pisać bez błędów ortograficznych!!!!

Właśnie...

KUBAS napisał:
Panowie wziołem sie za poszukiwania silnika do mojej belli jak wiele osób wie tamten poprzedni rozypał sie w drobny mak i nie opłaca sie inwestowac w jaką kolwiek naprawe jego...

WZIĄŁEM!

KUBAS napisał:
Ostatnio miałem tez propozycje od klijenta aby tam wstawic 3.0 V6 24 V hmm

KLIENTA! na miłość boską!

:?

Jak się czegoś od kogoś wymaga, to wypadałoby samemu nie dawać ciała...

a gdzie Ty wyczytałes ze ja komus wypominałem o błedach ortograficznych ??
mam problemy z ortografia to fakt...

hehehe, kochani to moderator dopisał uwagę do posta Kubasa, a nie Kubas :mrgreen:

Hmm no własnie tez tak mysle...
Bo ja nigdy nikomu nie zwracałem uwagi o błedach ortograficznych, bo sam je wkoncu popełniam...

chłopaki nie ma się czym przejmować dla rozładowania napięcia powiem wam że jeden ziomek z mojej klasy napisał dziś na tablicy WREZOWANIA zamiast FREZOWANIE śmiech w klasie nie mógł sie uspokoić :mrgreen:

Amortyzatory
Powrót