Silnik jtd brak mocy

D

dragon7

Guest
Witam jestem nowy na forum i mam pewien problem szukałem takiego tematu lecz niestety nie znalazłem:(
Mianowicie mam od około 3 miesięcy alfe 156 1.9 JTD 105KM. Kolega ma taką samą i jak się przejechał moją to powiedział że jego chodzi jakoś lepiej, dziś rano jadąc do pracy załamałem się gość który ma silnik TDI 90km czyli o 15 mniej ode mnie robił mnie jak chciał, ja wyprzedzam tira cisne na maxa on za mną ja się chowam i dalej cisne a on mnie wyprzedza i się załamałem :( I nie wiem co jest niby nie ma żadnych błędów ale może to wina jakiś zaworów albo czegoś takiego co najlepiej sprawdzić żeby chodziła jak powinna. Z góry dzięki za jakiekolwiek podpowiedzi :)

Pozdrawiam
Damian

Ps. Może ktoś z okolic Warszawy, Płocka albo Płońska zna się na tym??

Ostatnia edycja:
było o tym sporo pisane m.in. "Brak mocy 1,9 jtd", "ALFA ROMEO 1.9 JTD BRAK MOCY !!! co sie stało ?"
Podstawa:
filtr powietrza
filtr paliwa
szczelności dolotu
przepływomierz
zawieszanie się zaworu EGR
kierownice zmiennej regulacji geometrii turbiny
u znajomego który ma AR156 zamulenie było przyczyną pęknietej tuleji gumowej (8 na rysunku)

Podpinałeś pod kompa aby sprawdzić , czy nie ma błędów ? Zainwestuj w kabel za 74zł z allegro ( np. ten od viakena ) + unidiag i zrób pomiar podczas jazdy samochodem inaczej to trochę wróżenie z fusów :-)
Jak kolega wyżej napisał najpierw posprawdzaj filtry i szczelność dolotów. Różnica między 90 i 105 koni to nie jest żaden wyznacznik odnośni osiągów pojazdu. Ważna jest waga i kształt pojazdu (opory powietrza) opory toczne ( rodzaj ogumienia , stan łożysk itd... ) To co się leje do baku również ma duże znacznie.

kierownice zmiennej regulacji geometrii turbiny
w tym silniku nie ma kierownic turbiny- łopatki mają stałą geometrię.

Różnica między 90 i 105 koni to nie jest żaden wyznacznik odnośni osiągów pojazdu.

Nawet jeśli to 90KM jest w lżejszym aucie, to i tak nie powinno być problemów z jego objechaniem.

Ten silnik ma 255NM momentu i z doświadczenia wiem, że objeżdża wszystkie 90konne vw a 110konnym nie ustępuje a nawet czasami objeżdzą:D

Sprawdź kolego co z autem, podepnij go pod kompa, bo na pewno nie jest z nim dobrze.

Heh, przerabiałam takie kino z brakiem mocy 2 razy - nie zazdroszcze, aż do takiego przegięcia, że silnik wchodził najpierw w tryb awaryjny i gasł. Maniana zaczynała sie od nowa kiedy obroty przekroczyły magiczne 4 k - znów tryb awaryjny.
Po raz pierwszy strzelił mi sterownik doładowania turbiny - koszt ok 300 zł - jednak wyswietlał sie błąd na komputerze w samochdzie - błąd doładowania.
Po raz drugi moc spadała wraz z coraz to dośniejszym gwizdem spod maski - przetarła sie "turborura" (turbiny prawie wcale nie powinno być słychać) - patrz na schemat powyżej - wtedy zadnych błedów nie wyświetla.
Po wymianie tego gumowego "kalosza" wszystko gra i buczy :)

czarek145
Nawet jeśli to 90KM jest w lżejszym aucie, to i tak nie powinno być problemów z jego objechaniem.
Ten silnik ma 255NM momentu i z doświadczenia wiem, że objeżdża wszystkie 90konne vw a 110konnym nie ustępuje a nawet czasami objeżdzą

Punto, seicento, ibiza, polo (silniki 90km), bez problemu odstawią tą Alfę. Moment tylko na chwilę, jak to ktoś (znany) kiedyś napisał ten silnik nigdy do alfy nie powinien trafić.

lepiej usuń tego posta , czarek ma rację

(spójrz gdzie udzie sztanga od aktuatora )
Czarek nie ma racji ta turbina ma zmienną geometrię tylko kierownice sterowane są cisnieniem doładowania, a nie podciśnieniem z wakupompy. Wszystkie 2,4 JTD miały zmienną geometrię turbiny

To był leon 90km i robił mnie bez problemu a qmpel co ma taką samą to nawet nie ma porównania niby żadna lampka się nie zapala, a może jakiś link np. na allegro do tego kabelka i co dalej jak będę go miał? Albo może ktoś z mazowieckiego robił już coś takiego i mi pomoże??

Pozdrawiam
Damian

Tu jest kabel, sprawdzony przez wielu uz. i działa z alfadiagiem (zależy od rodzaju ecu ) i unidiagiem wszystkie jtd
http://www.allegro.pl/item701512489_niebieski_vag_usb_kkl_line_we_wtyku_obd2_promocja.html
Jesli nie pali się lampka nie oznacza to , że nie ma błędów. Ja miałem przeładowanie i jego brak sygnalizacji , potem była dziura w dolocie i brak sygn. skopany egr i brak sygn. uszkodzoną przepływkę i nic uszkodzony włącznik od sprzęgła( sygnalizacja załączenia sprzęgła) i również nic jedynie przy 3 spalonej świecy zaczęło się coś pokazywać i jeszcze jak żarówka padła :-) to sobie świeciło.

Dziwny dźwięk

Witam ostatnio obserwując silnik zauważyłem że jakiegoś rodzaju to jest chyba elektrozawór z którego przewody idą do turbiny tak jakby brzęczy, czy to może być powodem zamulenia auta? Jak tak to czy trzeba go wymienić czy wystarczy w jakiś sposób przeczyścić??:confused:

Działa, działa i z Alfą i z Lancią i z Fiatem też.. Ale widzę, że viaken opuścił 10PLN.
Czarek nie ma racji ta turbina ma zmienną geometrię tylko kierownice sterowane są cisnieniem doładowania, a nie podciśnieniem z wakupompy. Wszystkie 2,4 JTD miały zmienną geometrię turbiny
No nie wszystkie. A generacja CF2? Jak jest zmienna geometria to siłownik do sterowania jest w innym miejscu ( z przodu turbiny, pod kątem prostym do osi wirnika), na tym zdjęciu jest zwykły waste- gate. Tak jak niestety u mnie.

Ostatnia edycja:
Ten kabel działa z VW Audi i innymi panzerwagonami , działa również z Alfą 156 Na dzień dzisiejszy prog. alfadiag nie obsługuje modeli 156 jtd edc15 cf2 ( wiadomość tą dostałem od autora programu alfadiag ) czyli np. z jtd 2,4 10v ( 100kW ) nie bedzie współpracować. Unidiag nie ma problemu z łączeniem się z ecu tych modeli ( oczywiście potrzebne są odpowiednie definicje i prawidłowe adresowanie dla uzyskania połączenia ) W tym temacie ( unidiag ) pytał bym kolegę Bubu z forum.

Ps. Może ktoś z okolic Warszawy, Płocka albo Płońska zna się na tym??

jeśli nigdy nie bawiłeś się w diagnozowanie usterek w samochodzie to lepiej daruj sobie.możesz narobić więcej szkód niż napraw.

jeśli nie masz nikogo znajomego z odpowiednim sprzętem pojedź do serwisu w płocku.sprawdzą ci dokładnie auto i kompa.

byłem u nich niedawno ze 147-ką,wszystko posprawdzali łącznie z autentycznością przebiegu.koszt usługi też był na przyzwoitym poziomie.

pozdrawiam!!!

Amortyzatory
Powrót