silniczek krokowy - wymiana??

• Autor wątku Autor wątku JaGGeR
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

JaGGeR

Guest
witam

mam mały problem - na rozgrzanym silniku zaczynają wariować obroty, jak załącza się dmuchawa na chłodnicy obroty falują od 500 do 1500 obr/min - czasami aż przygasają światła i podświetlenie tablicy rozdzielczej. Podejrzewam silniczek krokowy, ale dziwne, bo problem pojawia się tylko w momencie załączenia wentylatora chłodnicy... może macie jakieś sugestie??

PS

Ile będzie mnie kosztowała przyjemność wymiany silniczka krokowego, jeśli on okaże się przyczyną??

chodzi o alfę 145, 1,6 TS z 2000 roku

Pozdro

JaGGeR

JaGGeR napisał:
Ile będzie mnie kosztowała przyjemność wymiany silniczka krokowego, jeśli on okaże się przyczyną??
ponoc to malo prawopodobne, zeby silniczek krokowy sie zepsul... moze sie jedynie zabrudzic - jak czyscic - zrob to sam :)

Ja raczej skłaniałbym się na początek ku przeczyszczeniu przepustnicy, a potem patrzałbym na przelywomierz. Krokowy objawia się częściej tym, że silnik nie schodzi płynnie z obrotów lub wręcz się zawiesza.

sprawdz masy na wentylatorze i panelu sterujacym.wszystko wskazuje na to ,ze ecu nie dostaje sygnalu o wiekszym obciazeniu alternatora po zalaczeniu wenttylatora.spradz rowniez wtyke od ecu./wszystkie te operacje przy odlaczanej baterii

Amortyzatory
Powrót