• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[GTV Spider] Silniczek klapy obiegu zamkniętego ph1 poszukuję

Kali_33

Nowy
Auto
GTV 2.0TS 1997
Postanowiłem się za to zabrać na poważnie bo po poprzedniej naprawie znów klapa utknęła w jednej pozycji. Roboty z rozbieraniem deski trochę jest, ale teraz ja utknąłem.
Po rozebraniu silniczka okazało się, że moja poprzednia naprawa była skuteczna (wypalona ścieżka), ale teraz jest spalony tranzystor.

scalak.jpg

Doszedłem do wniosku, że raczej marne są szanse na skuteczną naprawę, więc jedynym wyjściem jest zabezpieczenie układu na zewnątrz bo kolejny raz nie będę rozbierał deski. Swoją drogą ciekawy jestem, czy jest choć jedna GTV w której ten silniczek działa, bo w pozycji nieruchomej pobiera 0,3A co oznacza moc ciągłą 4W, którą ten układ musi wytrzymać. Nic dziwnego że ścieżki się palą...

Kupiłem inny silniczek 2pin od marea ale też nie działa.

I pytanie, czy ktoś ma na zbyciu, albo wie gdzie można w miarę szybko kupić bo GTV stoi rozgrzebana. Może być od Alfy 146, Marea, Brava itp.

ponieważ silniczka nie udało mi się znaleźć, a ten mój okazał się sprawny za wyjątkiem elektroniki, naprawiłem go jeszcze raz z tym, że sterowanie przerobiłem na 2 pin, a zmianę "biegunów" wprowadziłem do przełącznika dokładając przekaźnik sterujący (wystarczył jeden) wraz z zabezpieczeniem. Jeszcze tylko mała przeróbka instalacji (usunięcie włączenia silnika przez ustawienie pokrętła na off) i problem powinien zniknąć na zawsze.

20211204_224322_resized.jpg

20211210_212906_resized.jpg

silniczek naprawiony, zabezpieczony przed przeciążeniem i działa idealnie, przy okazji zrobiłem mały upgrade i mam wskaźnik włączonego przycisku :)

Amortyzatory
Powrót