Selespeed. Brak drugiego biegu po zmianie oleju.

• Autor wątku Autor wątku tomekdominik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomekdominik

Guest
Witam. Wymieniłem olej w skrzyni biegów. Wszystko poszło gładko, aż do czasu jazdy. Okazało się, że nie mam drugiego biegu. Na postoju wchodzi "jedynka" i wsteczny. Wcześniej na postoju można było też wrzucić "dwójkę". Podczas jazdy, czy to w manualu czy trybie "city", z "jedynki" zapina się "trójka". Dalej, czyli bieg czwarty i piąty wchodzą normalnie. Przy redukcji jest to samo. Schodzi z pominięciem "dwójki". Ktoś ma pomysł o co może chodzić. Dodam, że kontrolka skrzyni się nie pali.

Gdybyś był z okolic Krakowa to mógłbyś podpiąć się do mnie na alfadiaga, ale jak dobrze poszukasz to może znajdziesz kogoś w swojej okolicy. Poszukaj w wątku o alfadiagu.
To może być któryś czujnik, zaśnidziałe złącze to za aku, albo jojstick i wiele innych możliwości. Czujnik położenia dźwigni wybierania biegów byłbym szczególniej podejrzewał ale to raczej strzał.

Czujnik położenia dźwigni wybierania biegów. Czy to jest ten czujnik, który jest z przodu skrzyni, obok "korka wlewu oleju"? Jutro go odepnę i przeczyszczę styki itp. bo jest trochę zaolejony. Może pomoże.

To jest czujnik ciśnienia oleju a powyżej masz czujnik wejścia obrotów/prędkości ale ich awaria a zwłaszcza tego drugiego skutkuje podobnym choć innym objawem. Czujnik o którym wspomniałem jest przy aktywatorze ale sprawdzisz go chyba jedynie examinerem w ASO lub alfadiagiem przez interfejs VAG kkl.

Amortyzatory
Powrót