• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

"samouruchamiający się" halogen (tył)

Andrzejsr

Aktywny
Auto
Z Alf ostały się : 156sw 2.5V6, 1̶6̶6̶ ̶3̶,̶2̶ ̶V̶6̶, 156 2.0TS CUP PL
Czy ktoś z użytkowników 156 (2004) spotkał się z takim przypadkiem ? - uruchamiam silnik przy zgaszonych światłach, po uruchomieniu - włączam światła mijania i wtedy bez dotykania przycisku halogenu tylnego, widzę że świeci jego kontrolka (sam halogen również).
Mam wrażenie, że słaby akumulator (lub jego odpinanie niedwano?) ma z tym jakiś związek, zjawisko raz występuje raz nie.
Zapalając z włączonymi światłami, nic takiego nie wystąpiło jeszcze. Ale nigdy też nie wyjmowałem wcześniej akumulatora.

Czy ktoś z użytkowników 156 (2004) spotkał się z takim przypadkiem ? - uruchamiam silnik przy zgaszonych światłach, po uruchomieniu - włączam światła mijania i wtedy bez dotykania przycisku halogenu tylnego, widzę że świeci jego kontrolka (sam halogen również).
Mam wrażenie, że słaby akumulator (lub jego odpinanie niedwano?) ma z tym jakiś związek, zjawisko raz występuje raz nie.
Zapalając z włączonymi światłami, nic takiego nie wystąpiło jeszcze. Ale nigdy też nie wyjmowałem wcześniej akumulatora.
Podobnie jest i u mnie.
Zdarza się do rzadko, nawet bardzo rzadko. Przyzwyczaiłem się już :)
Akumulator jednak mam dobry, a odłączałem go chyba tylko raz i to bardzo dawno temu.
gdzie szukać przyczyny? Nie mam pojęcia.
Pozdrawiam.
- Rafał

Halogen tylny? WTF?

Świeci z normalną intensywnością, czy może się żarzy?

Normalnie swieci tak samo jakbys go recznie wlaczyl... tez mam rok 2004 i chyba ze 2 albo 3 razy tej zimy musialem tylne mglowe wylaczac bo po rozruchu byly wlaczone... ale jak to sie ma do odpalania z wlaczonymi badz nie swiatlami mijania to nie wiem. Chyba w najwieksze mrozy mialem takie niespodzianki.

Też tak mam, czasem się włączy przy rozruchu. Chyba nasze Alfy tak mają i już ;)

Mam tak samo u siebie, ale zdarza się to sporadycznie

Reasumując, ten typ tak ma i już ;)
Pozdrawiam.
- Rafał

Chyba tak:) Mały szczegół ale drażni

Chyba tak:) Mały szczegół ale drażni

Drażni, a co gorsza narusza zaufanie do samego siebie zwłaszcza za pierwszym razem: "Kurde, kiedy ja ten guzik naciskałem? mam luki w pamięci!" ;)

Wychodzi na to że też tak miałem... czyli jednak nie włączyłem go przypadkiem buszując ręką po skrzyni.. :P

Drażni, a co gorsza narusza zaufanie do samego siebie zwłaszcza za pierwszym razem: "Kurde, kiedy ja ten guzik naciskałem? mam luki w pamięci!" ;)
Ja tłumaczyłem to sobie że jak zakładałem smycz od kluczyków na drążek to musiałem przypadkiem wcisnąć przycisk:)

Też tak mam z tym przeciw mgłowym i zauważyłem że zdarza sie to prawie zawsze po uruchamianiu po dłuższym postoju np nocnym,jak odpalam cześciej (co 2-3h) np przy normalnym korzystaniu w dzień lampka sie sama nie zapala :confused::rolleyes:

A może macie tak jak ja przetartą wiązkę w przelotce do bagażnika i zwiera i świeci?

Hmm, co do zaleznosci po miedzi swiatlami pozycyjnymi/drogowymi to u mnie w 156 z 2001r i inne pewnie tez tak maja, za be nich nie można włączyć przeciwmgielnych.
Wiazki w klapie bym tu nie podejrzewal, prędzej przelacznik, wiazke od przelacznika do przekaznika lub przekaznik.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót