[145] sa biegi auto nie jedzie

• Autor wątku Autor wątku sebastian1984me
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sebastian1984me

Guest
alfa145 1.7boxer 16v kto pomoze co moze byc biegi wchodza auto niechce jechac zrobilem 25km od generalnego remontu auta wymienilem wal korbowy na nowy z panewkam zimeringi i uszczelki i auto chodzi jak malinka ale nie nie przekazuje napedu na kola:(biegi wchodza slychac ze skrzynia pracuje nie deptalem wogole bo musa panewki siasc ipierwse 10tys km tylk do 3tys obr

Satelity mechanizmu różnicowego chyba masz wycięte

jaka cena satelit

jaka cena i czy da sie je wyciagnac bez demontarzu silnika chodzi mi zeby nic nie ruszac przy silniku bo cudownie go wyszykowalem i niechce porysac:P?

Bez przesady z tym mechanizmem, nie straszcie kolegi:) a czy jak wrzucasz bieg i puścisz sprzęgło to prędkościomierz pokazuje Tobie prędkość jakąś?? Bo możliwe że półosie na segerach się wypięły- wystarczy jedna żeby auto nie jechało, albo sprzęgło kaput

silnik jest po remoncie i sprzeglo nowe slychac ze skrzynia pracuje ja nie deptalem normalnie skrcalem w lewo na skrzyzowaniu i cos sie stalo i zgaslo dzis sprawdzalem biegi wchodza jedynie trojka nie chce wejsc i nie da sie jechac zrobilem nia po remoncie 25km :(a licznik raz dziala raz nie wiec niewiem a i dyferencial byl wymieniany w sierpniu w aso koszt350zl z tego co znalazlem w schowku, niech ktos mnie nakieruje co jest jak dyfer i co jak seger jakie objawy i niewiem czemu trojki nie moge teraz wbic kupilem 2 miesiace temu to auto rozebralem zakonserwowane w srodku i na zewnatrz nowy uklad wydechowy pompa oleju z toyoty bo ta w alfie niedawala sobie rady niedosmarowany silnik byl pomalowaane generalny remont silnika na nowym wale nie szlif rozrzad nowy wszystkie paski nowy przeplywomierz i duzo innych zzeczy wlozylem nie dymi mi i cicho pracuje nie tak jak inni mowia ze wyje juz niemam sily do niej:( i musze dalej jezdzic toyota e9 liftbeck o przebiegu 1333000km ktora dopiero wyje:P

Ostatnia edycja:
Tak mi się wydaje że to właśnie rozsypane satelity i to wcale nie jest nic strasznego w robocie ani w cenie , nie trzeba wyjmować silnika ani skrzyni z auta . Miałem to samo .
Dyferencjał to nie jest mechanizm różnicowy

kolego , mialem to samo w 1.6 bx. satelitki padly. polecam zakupic nowa skrzynie biegow bo naprawa jest nieoplacalna. pozdrowionka !!

gdzie dostac satelity i dlaczego trojki nie da sie wbic skrzynie mam za 600zl z 3miesieczna gwarancja ale tyle juz nie doloze do auta :( juz spora sumke wlozylem mialbym za te piniadze co remont 146 z1999r:(

Cały mechanizm różnicowy można kupić z rozbitka za sumę nie przekraczającą 100 zł , nie musisz brać całej skrzyni . Najpierw rozbierz ten mechanizm i upewnij się że to jest to . Nie ma co płakać i narzekać , trzeba robić jak chce się jeździć ALFĄ

tylko gdzie znalezc ten mechanizm wszedzie dzwonilem to cala skrzynie maja ja ze slaska miesiac czasu szukalem walu az wkoncu ojciec kupil mi nowy z panewkami w wloszech i czemu teraz trojki nie da sie wbic cos wiecej poszlo ?

To jest dziwna sprawa z ta 3 ką , a jak wchodzą inne biegi ?
W skrzyni od boxera jest blaszany dekiel od spodu , warto odkręcić go i tam masz wszystkie zębatki biegów na wierzchu , będzie wiadomo o co chodzi z ta 3 ką

Ostatnia edycja:
normalnie wchodza a 3 chce wbic to sie nie da tak jak by wogole tam biegu nie bylo poprostu niema wejscia tak jak wpina sie inne biegi nie da sie w miejsce 3 przesunac lewarka juz sam niewiem dziwi mnie ze sie skrzynia popsola jak byla naprawiana w tamtym roku a jezdzila alfa kobieta i tydzien czasu zajelo mi sprzatanie auta po niej bo wszedzie brokatt byl:P

Trzeba dekiel od skrzyni odkręcić lub sprawdzić linki wybieraka biegów

linki sa nowe a jak wbijam biegi to sie obraca w srodku ale tak jakby cos tarlo i chyba bedzie skrzynia do wymiany nic chyba bede musial ja sprzedac i 25km z niej mialem frajdy tyle przejechalem od generalki:(

No jak się satelity rozleciały na kawałki to przyciera

ale co jest przyczyna rozpadniecia sie satelit jak nie deptalem jej jak z jajkiem sie obchodzilem i w dodatku czemu tez trojki nie moge wbic. i gzie moge zaopatrzyc sie w czesci do skrzyni

zdjolem dekiel od skrzyni i lipa zmielone satelity i ktos majstrowal pry wodzikach i z tego co widze wbily sie dwa biegi bo zmielilo trybo od 3biegu wiec zostaje mi wymiana moze ktos poradzi jak zdemontowac skrzynie stoi akurat na kanale:(

Ostatnia edycja:
Też miałem taki przypadek zhaczenia 2 biegów na raz i rozwalone satelity właśnie w boxerze . Skrzynia to słaby punkt boxera

nie doszlo by do tego jakby nikt przy wodzikach nie kopal byla uszkodzona linka ja wymienilem a ktos wczesniej sobie wodzikami kombinowal:( i mam pytanie czy pasuje skrzynia tylko z wersji 1.7 czy ze slabszych takze i moze z fiata podejdzie

Ostatnia edycja:
sebastian1984me nie chcę Cię kolego obrazić więc nie traktuj tego tak ale jesteś "beksa" czytam wątek i raz że piszesz bardzo nieskładnie a dwa- sam piszesz że masz podsunięte rozwiązanie- skrzynia na gwarancji za 600zł. Wiesz może i kupiłbyś nowszą alfę ale pewnie jeszcze raz tyle byś włożył. Igieł nie ma na sprzedaż! Sam handluję autami i znam doskonale pojęcie stanu bardzo dobrego, igiełki, i aut nie wymagających wkładu finansowego. To że nie katowałeś skrzyni nie oznacza że nie robił tego ktoś prędzej. Jeśli szukasz taniej alternatywy- polecam ASO fiata- dokładnie Tobie wytłumaczą jakie skrzynie do jakich silników. Tańsza alternatywa giełda- a najlepsza- remot obecnej skrzyni. Tak swoją drogą to dziwię się że zacząłeś od malowania i upiększania silnika a nie sprawdziłeś faktycznego stanu skrzyni. Coż zostaje poradzić. Ciągnij projekt do końca- ale zrób to raz a dobrze.

sprawdzilem skrzynie chodzila jak kupilem i byla faktura ze jest po remoncie a tu mi wyszlo takie cosik i bardzo duzo wlozylem juz w nia usunolem wade silnika wymieniajac pompe olejowa podeszla z toyoty i dosmarowoje lepiej silnik wal wymienilem na nowy bo nie ufam szlifa lakier musialem polozyc nowy bo klar schodzil malowane bylo akrylem teraz 8 warstw skrzynie juz zamowilem jedynie na pozniej zostanie mi wymiana srodka boczkow i konsoli gornej bo ktos nie dbal o autko zbytnio wiejskiego tunningu ktos probowal a ja lubie miec tak jak z fabryki wyszlo:P

Amortyzatory
Powrót