• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

S.O.S. 1.9 JTD 150 KM mUł do 3000 obrotów

kubacik

Nowy
Auto
Jest 156 JTD 16 V SW i 2.5 V6 SW była Berlina 156 2.5 V6
Witam
Troszkę mi focha strzela mój traktor ostatnio.
Zachciało mi się czyścić EGR. Zanim do tego doszło to żona, która na co dzień jeździ tym samochodem wspomniała, że ze 2 razy nie mogła wyjechać z parkingu cytat: bo naciskała gaz a samochód nie chciał jechać, ale po chwili się zebrał i ruszył i jechał już normalnie- koniec cytatu. Wiec z mechanikiem stwierdziliśmy, że wyczyści się EGR i będzie dobrze, tym bardziej, że objaw nie jest stały to nie ma paniki. O dziwo po wyczyszczeniu EGRa się pogorszyło bo już za każdym razem szczególnie na zimno nie mogł wejść na obroty a od 2 tys. dostawał silnego kopa. Przy braku mocy oczywiście kopcił. Więc następną oczywistą rzeczą było odpięcia przepływki. Wyczuwalna była lekka poprawa, ale nic istotnego. Więc bach jest funkel nówka nie śmigana bosch identyczna jak stara i zgodna z katalogiem choć można było kupić inny model boscha taniej który miał być zamiennikiem nowszym. I co to samo. po rozruchu 30-40 sekund pracuje równo potem szarpie mocno kopci a z pod osłony silnika widać też uchodzące spaliny, a jak się nagrzeje to przestaje szarpać i kopcić ale dalej jest słaby na dole. Podczas jazdy zapalił się check i go to dealer.W trybie awaryjnym jechała równo bez kopcenia i oczywiście z obniżoną mocą. dealer (znajomy z bardzo dobrym obawiam się, że nawet fabrycznym AR sprzętem diagnostycznym) stwierdził błąd czujnika powietrza (lub coś podobnego) i powiedział zaślepić EGRa uszczelnić wydech i jak nie pomoże to szukać dalej. po skasowaniu błędu przez jakiś czas jechała normalnie z wyczówalnym słąbym dołem do 2000 obr, który stopniowo rozjechał się do 2700 obr. Więc EGR wyczyszczony i zaślepiony. Dalej brak poprawy. Padło na zawór overboost. wymieniony na nowy. Brak poprawy. Pomimo uszczelnienia tego co na wydechu miało puszczać dalej spaliny uchodzą gdzieś z pod okolicy kolektora wydechowego, turbiny lub początku wydechu. Wyczyszczony czujnik ciśnienia w dolocie. I nic dalej mół ale juz do 2700 obr. i do tego mocno kopcący. Mechanik w swym geniuszu odpiął nową przepływkę bez wykręcania i poprawa. Oczywiście lekko kopci, ale jedzie i to całkiem przyzwoicie. Niemiałbym nic przeciwko by tak jeździła naprawiona. Pytanie co robić dalej? Czy przyczyną może być, że nowa przepływka jest uszkodzona? ile przepływek trzeba wymienić by mieć pewność, że to nie przepływka :( Może szukać czegoś innego? Uszkodzenie wiązki od przepływomierza, uszkodzone wtryskiwacze? Zawsze tankuję na Shell.
Proszę o pomoc bo już mi smutno się robi
Pozdrawiam

bardzo pomocne byłoby jakbyś podał kod błędu.Fabrycznie nie było uszczelek miedzy turbinę a katalizator i miedzy kolektor wydechowy a turbinę.Ale można je zastosować z silnika 2.4 i pasują. Warto to wyeliminować bo jeżeli nieszczelność jest miedzy kolektorem a turbina to część energii spalin ucieka i turbina może nie działać tak efektywnie,ale czy to ma aż taki duży wpływ to nie wiem.Ściągnij osłony wydechu będzie widać czarne ślady przy nieszczelności

Witam
Dzięki za odpowiedź.
EGRa zaślepiliśmy blaszką z otworami taką jak trzeba.
Turbina była wyciągana i pierścień chodzi bez oporu. Bez luzów czy wycieku oleju. Znaczy sie sprawna ma być.
Poszukiwania dziury w wydechu na dzień dzisiejszy trwają nadal.
Kodu błędu nie pamiętam, za co szczerze żałuję i na przyszłość obiecuję poprawę, a jako pokutę ustaliłem termin na serwisie w ASO na 16.03 tak na wszelki wypadek :(((( .
Co by tu jeszcze? W przeciwieństwie do tego co opisują koledzy w linku od Maćka najgorzej jedzie się na 1 i 2 a jak się już rozpędzę i trzymam obroty powyżej 2.500 to da się jechać (przydałoby się podtrzymanie turbo jak w rajdówce). Mam wrażenie, że najgorzej jest dopuki nie rozkręci sie turbina bo nawet przy zmianie biegu na opadających obrotach jak się juz rozpędzę do 3 po ponownym wciśnięciu pedału przyspieszenia auto się zbiera (jak jest jeszcze ciśnienie w dolocie). Najgorzej ruszyć bo dojście do 2000- 2500 obrotów aby móc puścić sprzęgło trwa kilka sekund. jak ruszam z niższych obrotów to wogóle taka padaka, że czerwone autobusy i rowerzyści uciekają mi na światłach.
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Witam,

jestem tu nowa i całkiem nieobeznana. Szukam jednak jakiś podpowiedzi w sprawie mojego mulącego się autka. Od kilku dni objawy takie same jak pisze kubacik: a więc silnik nie ma mocy do 2-2,5 tys. obrotów, na 1 i 2 biegu..później jest dobrze..Auto nie kopci..nie palą się żadne kontrolki.
Wczoraj podłączyłam auto do komputera i wyskoczył błąd: ZAWÓR EGR - ZABLOKOWANY (niestety bez możliwości konsultacji z mechanikiem). Czy można to jakoś odblokować, czy konieczne będzie kupno nowego zaworu? Zanim pójdę do mechanika pytam tutaj, bo mam pecha i zawsze mnie naciągają.

Z góry dzięki za podpowiedzi
Pozdrawiam

Witam,

jestem tu nowa i całkiem nieobeznana. Szukam jednak jakiś podpowiedzi w sprawie mojego mulącego się autka. Od kilku dni objawy takie same jak pisze kubacik: a więc silnik nie ma mocy do 2-2,5 tys. obrotów, na 1 i 2 biegu..później jest dobrze..Auto nie kopci..nie palą się żadne kontrolki.
Wczoraj podłączyłam auto do komputera i wyskoczył błąd: ZAWÓR EGR - ZABLOKOWANY (niestety bez możliwości konsultacji z mechanikiem). Czy można to jakoś odblokować, czy konieczne będzie kupno nowego zaworu? Zanim pójdę do mechanika pytam tutaj, bo mam pecha i zawsze mnie naciągają.

Z góry dzięki za podpowiedzi
Pozdrawiam

czyszczenie zaworu powinno pomóc,można go przy okazji częściowo zaslepic
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob_to_sam/25724-jak_i_gdzie_zaslepic_egr_poradnik.html

dzięki wielkie za szybką odpowiedź.

jeszcze jedno pytanie..czy jeśli pojadę w trasę ok 500 km bez czyszczenia tego zaworu to może się on mechanicznie uszkodzić? albo spowodować uszkodzenia innych elementów?

dzięki wielkie za szybką odpowiedź.

jeszcze jedno pytanie..czy jeśli pojadę w trasę ok 500 km bez czyszczenia tego zaworu to może się on mechanicznie uszkodzić? albo spowodować uszkodzenia innych elementów?

na pewno nie jest to zdrowe dla silnika.Wydaje mi się ze jeżeli zawór jest cały czas otworzony to turbina próbuje uzyskać wymagane ciśnienie a przez EGR ono ucieka przez co turbina może pracować na wysokich obrotach co jest dla niej szkodliwe

na pewno nie jest to zdrowe dla silnika.Wydaje mi się ze jeżeli zawór jest cały czas otworzony to turbina próbuje uzyskać wymagane ciśnienie a przez EGR ono ucieka przez co turbina może pracować na wysokich obrotach co jest dla niej szkodliwe

w takim razie będę musiała oddać auto w obce ręce..
czy możesz jeszcze napisać ile powinno kosztować wyczyszczenie zaworu i ewentualne zaślepienie, które radziłeś? mechanik powiedział mi, że jeśli tylko na czyszczeniu się skończy to zapłacę jakieś 400 zł..

w takim razie będę musiała oddać auto w obce ręce..
czy możesz jeszcze napisać ile powinno kosztować wyczyszczenie zaworu i ewentualne zaślepienie, które radziłeś? mechanik powiedział mi, że jeśli tylko na czyszczeniu się skończy to zapłacę jakieś 400 zł..

ta cena to chyba w aso

400zł?

Znam osobę która w AR 159 1.9 16v czyściła w ASO za 120zł.
Uważaj na tego mechanika

w ASO zawołali 650 zł.. i powiedzieli, że to będą wyrzucone w błoto pieniądze, bo po tygodniu znów będzie to samo.. proponują wymianę: nowy zawór + robocizna = ok 1100 zł..

W sumie nic by się nie stało jakbyś poprawił ten błąd w tytule chociażby z szacunku dla forumowiczów

Witam
W sumie nie, ale nie mogłem sie powstrzymać, gdy ktoś wzywa imienia moderatora na daremnie i zamiast pomóc to się chwali,że ma bystre oko. Temat dla mnie stał sie mocno drażliwy, bo jakby to powiedzieć - końca nie widać. A swoją drogą szacuneczek dla kolegów jest, bo jak się nie znam na temacie wątku, to się nie odzywam i nie zaśmiecam rozmowy.
Alfa 147 EGR znajdziesz nowy za 400 - 550 na allegro, blaszka 25 PLN a czyszczenie dla kogoś kto ma o tym pojęcie nie zajmuje dużo czasu i cenowo też nie powinno być wyzwaniem ok 100-150 PLNa czyli porównywalnie z wymianą EGR.
Pozdro

Ostatnia edycja:
...? mechanik powiedział mi, że jeśli tylko na czyszczeniu się skończy to zapłacę jakieś 400 zł..
Trzymaj się z daleka od tego mechanika naciągacza. Czyszczenie + zaślepienie EGR (załepka na allegro ok 25zł) to góra 200zł (licząc 100zł/h). Na forum w dziale "zrób to sam" są łopatologiczne przepisy jak to zrobić

w ASO zawołali 650 zł.. i powiedzieli, że to będą wyrzucone w błoto pieniądze, bo po tygodniu znów będzie to samo.. proponują wymianę: nowy zawór + robocizna = ok 1100 zł..

ASO to nigdy nie będzie chętne do czyszczenia i założenia zaslepek (chociaż jest to procedura serwisowa w tym silniku) - zawsze wolą wymienić zawór ze spalonym elektromagnesem...

Ostatnia edycja:
Trzymaj się z daleka od tego mechanika naciągacza. Czyszczenie + zaślepienie EGR (załepka na allegro ok 25zł) to góra 200zł (licząc 100zł/h). Na forum w dziale "zrób to sam" są łopatologiczne przepisy jak to zrobić

ASO to nigdy nie będzie chętne do czyszczenia i założenia zaslepek (chociaż jest to procedura serwisowa w tym silniku) - zawsze wolą wymienić zawór ze spalonym elektromagnesem...

Dzięki
Spróbuję wyczyścić i zaślepić z pomocą brata..jak nie pomoże, będę musiała znaleźć innego mechanika i kupić nowy zawór..

Rozumiem, że w moim przypadku dobra zaślepka to ta prostokątna z dziurkami w miejsce pomiędzy kolektorem i EGR?

Witam
Jest jakaś zmiana. Byłem w ASO na diagnostyce. Po całkowitym zaślepieniu EGRa zapanowało całkowite zdrowie tzn. moc i poprawna kultura pracy. Teraz zapitala jak należy i nie kopci nawet przy najordynarniejszym piłowaniu. Oczywiście świeci check, ale winą całego nieszczęścia został obarczony EGR - czytaj do wymiany. Więc teraz będzie wymianka.
Pozdrawiam i dziekuję wszystkim za pomoc.

Witam
Jest jakaś zmiana. Byłem w ASO na diagnostyce. Po całkowitym zaślepieniu EGRa zapanowało całkowite zdrowie tzn. moc i poprawna kultura pracy. Teraz zapitala jak należy i nie kopci nawet przy najordynarniejszym piłowaniu. Oczywiście świeci check, ale winą całego nieszczęścia został obarczony EGR - czytaj do wymiany. Więc teraz będzie wymianka.
Pozdrawiam i dziekuję wszystkim za pomoc.

Zaślepić całkowicie na stałe i wyciąć z programu (tu kłania się flash sterownika). Robiłem ostatnio 147 1.9mjet z DPFem, problem EGRu już nie powróci, checków brak a auto zasuwa aż miło :) - przy okazji był mały zastrzyk mocy:D

Pozdro

Zaślepić całkowicie na stałe i wyciąć z programu (tu kłania się flash sterownika). Robiłem ostatnio 147 1.9mjet z DPFem, problem EGRu już nie powróci, checków brak a auto zasuwa aż miło :) - przy okazji był mały zastrzyk mocy:D

Pozdro

Ciekawe tylko gdzie takie coś zrobić i ile taka przyjemność kosztuje?

Amortyzatory
Powrót