• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Rozrząd

• Autor wątku Autor wątku Tipo14000
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tipo14000

Guest
Witam , mam nadzieje ,że to dobry dział na zamieszczenie tego Tematu . Jesli nie to prosiłbym o wskazówkę na przyszłość - to mój 2-gi temat na tym forum .

3 dni temu kipiłem sobie Alfe i chce w niej wymienić rozrząd - oczywiście komplet.

Znalazłem taką aukcję :

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=353236570

ale niska cena sprawia ,iż chciałbym się was poradzić jaki mam wybrać rozrząd do swojego auta ? Jeśli ktoś ma adres sklepu internetowego lub posiada sam taki z częsciami , prosiłbym o adres lub link do takowego - oczywiście sprawdzonego i pewnego . Nie chciałbym kupić jakiegoś "złomu" do tak fajnego autka .

Pozdrawiam

Dawid

To ile w końcu kosztuje rozrząd do Alfy ? Chyba nie 200 zł ? ... ( Im mniej tym lepiej ale jakoś nie moge w to uwierzyć :) )

Pozdrawiam

Dawid

potrzebujesz i pierwszego i drugiego ( rozrząd kpl i pasek i napinacz układu wyważania - bo taki chyba u ciebie występuje ? )
czyli wychodzi cos ok 460 pln

tak , masz 2 paski do wymiany wraz z rolką i napinaczami
dodatkowo warto wymienić wariator (zmieniacz faz rozrządu) i olej w silniku

ja bym nie ruszal wariatora... jesli jest cicho nic nie klekocze to po co wymieniac
no i 350 zl zostaje w kieszeni na ewentualne inne naprawy :wink:

gonzo napisał:
ja bym nie ruszal wariatora... jesli jest cicho nic nie klekocze to po co wymieniac
bo nasze bestyjki są piękne ale złośliwe i znając życie, to wariator odezwie się po kilkuset kilometrach od zrobienia rozrządu :P

Tipo14000 napisał:
mam autko od 3 dni więc nie mam pojęcia czy występuje :(

w 2 litrówkach jest do wymiany dodatkowo pasek wałka równoważącego z rolką :|

wałków tak dla ścisłości - wałki wyrównoważające w 2.0TS są dwa (tak samo w 2.0JTS)

wałków tak dla ścisłości - wałki wyrównoważające w 2.0TS są dwa (tak samo w 2.0JTS)

Dokładnie, ja po zakupie wszystko to wymieniłem co miało wspólnego z napędem osprzętu (wszystkie okoliczne paski, rolki, napinacze)...w sumie z robocizną włożyłem jakieś 2,5 tys zł...

warto przy okazji pompe wody wymienić, bo koszt w sumie niewielki a czyste sumienie...

gonzo napisał:

Wariator przy rozrządzie to czy klekocze czy nie...warto zmienić przy jednej robocie, bo jak nagle zacznie klekotać po 500 km od wymiany rozrządu to dupa blada...znów trzeba bedzie rozbierać wszystko :(

Więc na dzień dobry Tipo14000...wymień te rzeczy co do których mozna ufac tylko jak sam tego pilnujesz, jesli ktos Ci mówi przy zakupie że robił to niech sobie mówi, wymieniasz i wiesz ze jest OK, tego się nauczyłem podczas 3 latek z Alfą...i wciąż się uczę :mrgreen:

Pozdrawiam

Polecalbym Ci skontaktowac sie z Phantomem od nas z klubu on pracuje w skepie z czesciami do AR wiec napewno Ci pomoze
Pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót